Siirry sisältöön

Mitä vikaa energiajuomissa muka on?

Julkaistu 18.12.2019 - Väestöliitto
Energiajuomat aiheuttaa isoina määrinä mm. kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä, levottomuutta, unettomuutta, mut hei Keeps you going! Kaiken lisäksi nuoret jäävät niihin helpommin koukkuun ja altistuvat herkemmin haittavaikutuksiin. No miks niitä sitten vedetään?
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Energiajuomien mainokset ylistävät juomien piristäviä ja menopärinää vauhdittavia vaikutuksia, mikä voi kuulostaa houkuttelevalta, jos unet ovat jääneet vähiin tai koulussa silmät meinaa painua kiinni. Brändit lupaavat laittaa siivet selkään tai vapauttaa sisäisen pedon, vaikka tosiasiassa pedon voimat tai siivet katkeaa aika lyhyeen. Energiajuomien piristävä vaikutus kun perustuu siihen lisättyjen piristeiden kuten kofeiinin ja tauriinin, ohella vain perinteiseen verensokerihuippuun, joka kliimaksin saavutettuaan romahtaa kuin korttitalo tuulessa. Jo pieni energiajuomatölkki sisältää peräti 14 palaa ja iso jopa yli 20 palaa sokeria. Juomia täydennetään usein myös B-ryhmän vitamiineilla, joita saadaan ihan riittävästi perusravinnosta. Kaikessa harmaudessaan energiajuoma on siis hyvin markkinoitua värjättyä ja hapotettua vettä, johon on lisätty kaiken maailman turhuuksia.

Sokerin lisäksi etenkin energiajuomien sisältämästä kofeiinista voi aiheutua monenlaista haittaa. Se voi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää yöunta. Jos energiajuomaa kuluu päivittäin pullokaupalla, voi veren liiallisesta kofeiinipitoisuudesta aiheutua jopa myrkytysoireita, kuten levottomuutta, pahoinvointia, vapinaa, sydämentykytystä, hermostuneisuutta ja kouristuksia.

Ylipäätään sokeroitujen energiajuomien kulutuksesta ollaan huolissaan, koska mm. tehokkaan markkinoinnin seurauksena, energiajuomiin on onnistuttu liittämään mielikuvia, jotka yllyttävät liikakäyttöön. Mikä ei ole vaaratonta, sillä runsas ja säännöllinen kofeiinin saanti voi johtaa kofeiiniriippuvuuteen. Nuori voi myös jäädä koukkuun aikuista herkemmin, sillä nuoren kofeiininsietokyky on heikompi. Kofeiinin saannin yhtäkkinen lopettaminen voikin aiheuttaa vieroitusoireita: päänsärkyä, vetämättömyyttä, väsymystä ja alakuloista mielialaa.

Alle 15-vuotiaiden ei kannata nauttia lainkaan kofeiinipitoisia lainkaan, sillä lapselle kofeiini voi aiheuttaa mm. kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä, levottomuutta ja ahdistuneisuutta. Jo pienestä tölkistä (0,33 l) saa kofeiinia noin 105 milligrammaa, isommasta tölkistä (0,5 l) 160 mg. Ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä on havaittu jo yli 125 mg:n päivittäisillä annoksilla, mikä ylittyy helposti jos nauttii päivän aikana parikin tärinätölkkiä. Energiajuomista voi toki aiheutua haittoja myös aikuisille.

Mikäli energiajuomien käytön motiivina on piristyminen, paras lääke tähän on painaa pää tyynyyn. Mikään piristeihme ei korvaa kunnon unia, vaan tarjoaa parhaimmillaankin vain laihaa lisä energiaa heikolla hetkellä. Jos kuitenkin energiajuomia on tullut jo nautittua hetkisen ja niistä eroon pääseminen tuntuu vaikealta, ei ole syytä paniikkiin. Eroon pääsee muutamassa päivässä ilman vieroitusoireita, kun lopetat niiden käytön asteittain eli puolitat joka päivä edellisen päivän juoma-annoksen.

Video on toteutettu yhteistyössä Syöpäjärjestöjen Fressis-palvelukokonaisuuden kanssa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...