Siirry sisältöön

Mitä on sosiaaliset taidot?

Julkaistu 20.03.2020 - Väestöliitto
Sosiaalisista taidoista puhuttaessa menee sosiaaliset taidot ja sosiaalisuus helposti sekaisin, koska ne ovat sisällöltään vähän samanlaisia. Ero on kuitenkin tällainen: sosiaalisuus on synnynnäinen temperamenttipiirre, joka tarkoittaa halua ja kiinnostusta olla muiden ihmisten seurassa. Sosiaaliset taidot taas ovat opittuja tapoja ja taitoja toisten ihmisten kanssa toimeen tulemiseksi.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Sosiaalinen ihminen mielletään usein puheliaaksi, pidetyksi ja menestyväksi. Ajatellaan, että sosiaalinen ihminen haluaa olla toisten ihmisten kanssa ja nauttii toisten seurasta. Vaikka olisimme kuitenkin temperamentiltamme sosiaalisia, ei meillä välttämättä ole hallussa kaikkia tärkeitä sosiaalisia taitoja. Sosiaalisia taitoja tarvitsemme useissa vuorovaikutustilanteissa, kuten esimerkiksi uuden ihmisen tavatessamme, tutustumisessa, ystävyyssuhteissa ja ryhmätöissä. Ryhmätöissä tarvittavat yhteistyötaidot ovat osa sosiaalisia taitoja. Aina emme voi työskennellä parhaan kaverin kanssa koulussa tai työelämässä, mutta silti pitäisi yrittää tulla kaikkien kanssa toimeen. Voimme ottaa myös toisilta mallia ja oppia, erilaisuus on rikkautta!

Sosiaalisia perustaitoja ovat mm. itsensä ja muiden esitteleminen, kuunteleminen, vapaamuotoinen juttelu toisen kanssa, kohteliaisuuksien esittäminen sekä avun pyytäminen. Näitä perustaitoja on helppo treenata, vaikka koulussa tai kavereiden kanssa hengaillessa. Näiden perustaitojen myötä sinun on helpompi vahvistaa kehittyneempiä sosiaalisia taitojasi kuten anteeksipyytämistä, uusien ystävyyssuhteiden luomista ja keskustelutaitoja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

Sosiaaliset taidot ovat olennainen osa sosiaalista toimintakykyämme, eli sitä kuinka olemme vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Tästä syystä sosiaaliset taidot vaikuttavat paljon elämäämme sekä arjen sujumiseen. Sosiaaliset taidot eivät ole synnynnäisiä tai perinnöllisiä, joten voimme treenata niitä läpi elämän. Sosiaaliset taidot harjaantuvat erilaisten sosiaalisten tilanteiden myötä aina lapsuudesta aikuisuuteen asti. Taitojen kehittymiseen vaikuttaa se, millaista palautetta saamme esimerkiksi kavereilta, opettajilta tai kotona vanhemmilta. Hyvät kokemukset sosiaalisista vuorovaikutustilanteista kannustavat sosiaalisuuteen ja käyttämään opittuja taitoja, negatiiviset kokemukset taas saattavat aiheuttaa epävarmuutta omista sosiaalisista taidoista.

Jotta voimme ymmärtää toisiamme, tulee meidän ymmärtää itseämme! Itsetuntemus on sosiaalisten taitojen perusta: ymmärtääksemme muita ihmisiä, täytyy meidän ymmärtää omia tunteitamme, olla tietoisia itsestämme ja siitä, mitä on olla minä. Sosiaaliset taidot, kuten aiemmin mainittiin, ovat kyvykkyyttä tulla toimeen muiden ihmisten kanssa. Miten voisi tulla toimeen muiden ihmisten kanssa, jos ei itsekään ymmärrä miksi reagoi asioihin kuten reagoi? Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella tai kehittää omia sosiaalisia taitojaan. Erilaiset vuorovaikutustilanteet tarjoavat oivallisia mahdollisuuksia näiden taitojen harjoitteluun ja testaamiseen.

Huolestuitko omista sosiaalisista taidoistasi? Ihan turhaan. Kuten aikaisemmin mainittiin, voi sosiaalisia taitoja treenata ja kehittää harjoittelun kautta hyvin samalla tavalla, kuin esimerkiksi kieliä opitaan. Mikäli jäi siis sellainen olo, että sosiaalisia taitoja olisi vielä hyvä harjoitella, käy tuumasta toimeen!

Harjoituksia sosiaalisien taitojen tueksi löytyy esimerkiksi Nyyti Ry:n nettisivuilta: http://www.nyyti.fi/wp/wp-content/upl…

Voit myös miettiä, kuinka oma fiiliksesi vaikuttaa kanssakäymiseen muiden kanssa. Kun itselläsi on huono fiilis, saatat tulkita, että muut käyttäytyvät sinua kohtaan välttelevästi tai töykeästi, vaikka niin ei oikeasti olisikaan. Saatat itse myös kiukkuisena viestiä tavalla, jota et ehkä haluaisi. Myös iloisuus ja onnellisuus on tarttuvaa, samoin kuin huono fiilis. Ihan vain omalla iloisella toiminnallasi ja huomioonottamisella voit saada jonkun toisen pahan päivän muuttumaan paremmaksi. Omiin käytöstapoihin kannattaa myös kiinnittää huomiota, niiden harjoittelu ja ylläpitäminen vahvistaa itsetuntemustasi ja sosiaalisia taitojasi. On hyvä muistaa, että taidot kehittyvät usein pikkuhiljaa.

Aihealueet:  Ihmissuhteet

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mihin katosi ihminen, johon rakastuin? – Etsi hänet takaisin!

Haluaisitko saada esiin kumppanistasi ne piirteet, johon joskus rakastuit? Sen hyvän olon, jota joskus tunsit? Hypätkää rohkeasti elättelemään...

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...

Tekeekö ylikuormittuneisuus tuhoa parisuhteessasi etkä sumupilvessäsi sitä edes huomaa?

Ylikuormittuneisuus vie huolestuttavan paljon tilaa parisuhteen ja perheen hyvinvoinnista. Tunnistatko itsesi tai läheisesi tästä tekstistä?