BETA Siirry sisältöön

Mitä on rasismi?

Julkaistu 08.06.2018 - Väestöliitto
Rasismilla tarkoitettiin aikaisemmin rotuoppia eli näkemystä, että eri ihmisroduilla on eri ominaisuuksia ja sen mukaan eri arvo. Nykyään rasismilla tarkoitetaan laajemmin ihmisten eriarvoistamista ja syrjivää kohtelua etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella.
Poikien Puhelin
Tuottanut Väestöliitto

Rasismi liittyy yhteiskunnan valtasuhteisiin ja sen rakenteisiin. Ketkä pääsevät kuuluviin ja näkyviin? Ketkä pääsevät itse määrittelemään itsensä, ominaisuuksiaan ja kokemuksiaan? Keitä nähdään toistuvasti toissijaisina tai vieraina, joiden oikeudesta yhdenvertaiseen kohteluun voidaan neuvotella?

Rasismissa on kyse ajattelutavasta, joka saattaa heijastua ihmisten käyttäytymiseen ja tapaan suhtautua kanssaihmisiin. Tämä voi ilmentyä esimerkiksi puheessa, tavassa kohdata ja kohdella muita tai jopa väkivaltana.

Arkipuheessa rasismi -käsitettä käytetään joskus huolettomasti viittauksena mihin tahansa kielteiseen erityiskohteluun, vaikkapa liittyen ikään tai sukupuoleen. Silloin voi oikeammin puhua ageismista tai seksismistä, tai yleisesti syrjinnästä.

Rasistisen ajattelun taustalla on usein riittämättömät tiedot, pelot ja uskomukset, joskus omat tai muiden kertomat ikävät kokemukset. Ennakkoluulot ovat inhimillinen tapa jäsentää ja yksinkertaistaa monimutkaisia asioita. Niitä on jossakin määrin jokaisella. On hyvää oppia tarkkailemaan omia käsityksiä sekä tunnistamaan omia ennakkoluuloja ja millaisia merkityksiä niihin liittää. Silloin voi helpommin huomata mistä kannattaisi ottaa paremmin selvää ja välttää ajattelematonta ja huonoa käytöstä.

Keskustelu rasismista nostaa usein paljon tunteita. Joskus asia, joka ei ollut millään tavalla tarkoitus olla rasistinen, tulkitaan kuitenkin sellaiseksi. Silloin on hyvä pysähtyä miettimään, mistä johtuu eri tulkinnat, kuunnella toisen kokemusta ja pyrkiä asettumaan toisen asemaan. Väärinkäsityksiä tapahtuu, mutta niitä harvoin pystyy selvittämään väheksymällä tai mitätöimällä toisen kokemusta.

Ilmaisuvapauden käyttämiseen liittyy vastuu omista teoista ja sanomisista. Rasististen mielipiteiden ilmaisu on eri asia kuin esimerkiksi makuasioista väitteleminen. Niillä on toisella tavalla yhteiskunnallinen vaikutus. Rasismi aiheuttaa ja ylläpitää turvattomuutta, syrjintää ja syrjinnän pelkoa. Tämä aiheuttaa pahoinvointia sekä vahingoittaa ihmisten luottamusta toisiinsa ja omiin kykyihinsä.

Kaikki puhe ihmisryhmien välisistä eroista ei ole rasismia. Useimmissa yhteiskunnallisissa ryhmissä kamppaillaan ajoittain erilaisten ongelmien parissa. Silloin asiasta pitää puhua, jotta ongelmat saadaan ratkaistua. On kuitenkin tärkeää miettiä miten asioista puhuu, välttää kokonaisten ihmisryhmien leimaamista sekä pyrkiä kohtaamaan ihmiset ihmisinä.

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Aihealueet:  Monikulttuurisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Puoliso toisesta maasta

Onko kumppanisi muuttanut Suomeen? Mietityttääkö tulevaisuus? Toimiiko parisuhde? Tule keskustelemaan kanssamme keskiviikkona klo 18-19

OSA 10 Lapsi oppii - Käytä kuvia

LAPSI OPPII - videosarja on suunniteltu lasta odottaville ja pikkulapsivaihetta eläville monikielisten perheiden vanhemmille. Valittavanasi on...

OSA 9 Lapsi oppii - Rohkaise ja kannusta

LAPSI OPPII - videosarja on suunniteltu lasta odottaville ja pikkulapsivaihetta eläville monikielisten perheiden vanhemmille. Valittavanasi on...