Siirry sisältöön

Miks kaikki kortsut on mulle liian pienii?

Julkaistu 06.02.2019 - Väestöliitto
Kondomeja löytyy monessa eri koossa ja muodossa. Perusmallit ovat pituudeltaan noin 18,5 sentin mittaisia ja läpimitaltaan vähän päälle 5 senttiä litteänä. Jos kaupan kassajonossa äkkisesti ja pikaisesti valittu malli tuntuu liian piukalta vääristä kohdista – tai toisaalta liian väljältä – kannattaa rauhassa tutustua valikoimaan vaikkapa nettikaupan kautta, ja hakeutua uusille ostoksille. Sopiva kondomi tarkoittaa siis malliltaan sellaista, joka on omiin tarpeisiin mahdollisimman sopivaa, eikä liian pieni tai suuri.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Peniksen koko herättää paljon ihmettelyä ja mietiskelyä Poikien Puhelimessa. Murrosiässä molot kasvavat pikkuhiljaa lopulliseen kokoonsa. Valtaosan kohdalla sen pituus sijoittuu 9-17 sentin haarukkaan juhlavassa pystyasennossa. Siinä, missä peniksen pituus tuntuu saavan suurimman osan huomiosta, on kortsujen valinnassa merkityksellistä myös peniksen paksuus, ympärysmitta ja muoto.

Kondomit ovat joustavaa materiaalia. Jos peruskortsun leveydeksi on ilmoitettu esimerkiksi 53 millimetriä, ei se kuitenkaan tarkoita, ettei sitä hiukan ohuemmilla kaluilla olisi kyseiseen kondomiin mitään asiaa. Vaan pikemminkin sitä, että sitä rotevammille se voi käydä ahtaaksi. Kondomi asetetaan jäykistyneen peniksen päälle rullaamalla se terskasta tyveen saakka. Ei siis huolta myöskään jos peniksen varsi loppuu kesken ja rullattavaa on vielä hieman jäljellä. Jos kondomi tuntuu löysältä tai sitä on kerta kaikkiaan liikaa, kannattaa etsiä ohuempaa slim-mallia tai lyhempää sorttia. Jos kondomi – kuten alkuperäisessä kysymyksessä – on ahdas, kannattaa tosiaan etsiä tilavampi malli. Pituuden suhteen, kondomi suojaa vaikka se ei yltäisikään aivan tyveen saakka, kunhan se muuten istuu hyvin peniksen päälle. Poikien Puhelimeen kerrottuihin juttuihin jätesäkin kokoisten kondomien tarpeesta suhtaudumme siis varauksella. Ei olla mitään valaita sentään.

Kondomivalintaa ajatellen, penis mitataan erektiotilassa peniksen tyvestä kärkeen asti, painamalla viivoittimen tai mittanauhan alkupäätä niin lähelle häpyluuta kuin mahdollista. Ympärysmittaa voi mitata mittanauhalla tai vaikkapa maalarinteipillä, peniksen paksummasta kohdasta (teipille pistetään merkit ja mitataan väli viivoittimella). Kun ympärysmitan jakaa kahdella saa osviittaa siihen, miten leveää kondomia kannattaa etsiä.

Penikset voivat olla isokokoisia eri kohdista tai kauttaaltaan. Mikäli mela on leveä erityisesti terskan kohdalta, kannattaa hankkia kondomi joka on leveämpi päästään, pesismailaa muistuttaen. Kauttaaltaan leveälle jormalle sopii suora hattivattimalli. Isommat mallit ovat pituudeltaan 19 – 22 senttisiä ja leveydeltään 6 – 7 senttisiä. Peruskokoa pienempiä kondomeja löytyy taasen 16 – 18 sentin pituisia ja 4,5 – 5 sentin leveitä. Koon ja istuvuuden lisäksi löytyy erilaisia malleja myös vaikkapa materiaalin, materiaalin paksuuden, liukasteen määrän sekä maun tai värin suhteen. Kaikista isompien, pienempien tai lateksi-allergikoille sopivien kondomien kysyntä on pienempi, ja ne saattavat sen takia olla perusmalleja kalliimpia.

Kaupoista, kiskoilta ja huoltoasemilta löytyviä peruskortsuja pienempiä tai isompia malleja löytyy parhaiten nettikaupoista tai hyvin varustetuista (heh heh) apteekeista. Oikean kondomin löytäminen on tärkeä, jotta se tuntuisi sopivalta käyttää, pysyisi hyvin päällä ja jotta se ei halkeaisi seksin aikana. Näin se parhaiten suojaa seksitaudeilta ja ei-toivotuilta raskauksilta.

Valikoimaan voi tutustua esimerkiksi täältä:

https://www.kondomikuningas.fi/koko-opas
https://www.kumiukko.fi/

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä squirttaaminen tarkoittaa?

Sana ”squirttaus” tulee englannin kielen sanasta ”squirt”, joka tarkoittaa ruiskua, purskahdusta tai suihkuamista. Squirttaus on nesteen...

Nettiluento nuorille: Omat rajat ja niistä kommunikoiminen

Nettiluennolla harjoitellaan omien rajojen tunnistamista ja omista rajoista kommunikoimista. Mitä "omat rajat" tarkoittaa? Mitä tekemistä rajoilla...

Poikien Puhelimen PIPPELIVISAILU!

Kikkeli, kalu, kulli ja niin edelleen - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vuodesta toiseen penis puhututtaa Poikien Puhelimen päivystyspalveluissa....