Siirry sisältöön

Minkä kokoisia penikset on tavallisesti?

Julkaistu 08.06.2018 - Väestöliitto
Poikien Puhelimessa kuullaan ihmeellisiä tarinoita penisten ääripäistä. Pituudet vaihtelevat muutamasta millimetristä useaan kymmeneen metriin. Todellisuudessa aivan näin suurta vaihtelua ei ihmisvehkeissä esiinny.
Tuottanut Väestöliitto

Peniksen koko lepotilassa on valtaosalla noin kymmenisen (6-10) senttimetriä, mutta poikkeamista on molempiin suuntiin. Erektiossa peniksen paisuvaiskudoksiin virtaa verta, jonka seurauksena penis jäykistyy ja suurenee pituudeltaan ja ympärysmitaltaan. Lepotilassa pienikokoiset penikset yleensä kasvavat jäykistyessään suhteellisesti isokokoisia enemmän. Erektiossa peniksen pituus on tavallisesti 9-17 senttimetriä, mutta tässäkin on siis vaihtelua. Koon lisäksi on penisten moninaisuudessa muutakin hämmästeltävää. Peniksiä on suoria, käyriä ja vinoja; oikealle tai vasemmalle taipuvia; paksuja ja ohuita jommastakummasta päästä tai kautta varren. Ne ovat erivärisiä, sileitä, suonikkaita ja ryppyisiä.

Joitakin ihmisiä harmittaa heidän kalunsa pieni- tai isokokoisuus. Murrosiässä penis saavuttaa muutaman kuukauden harppauksessa tai parin vuoden aikana lopullisen kokonsa. Siihen ei vippaskonsteilla pystytä vaikuttamaan, vaikka mainokset lupailevatkin muuta. Jos peniksen toiminta tai koko häiritsee, asiasta kannattaa puhua terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Penis on keskeisessä roolissa seksuaalisessa nautinnossa sekä lisääntymisessä, mikäli sen kantaja elämässään näitä tavoittelee. Peniksen koko ei yleensä kuitenkaan vaikuta sen toimivuuteen tai kykyyn tuottaa itselle tai kumppanille nautintoa. Pituutta ratkaisevampaa on asento ja tapa harrastaa seksiä.

Toisten vehkeiden vilkuilu on normaalia, mutta asiaton kyyläily ja kommentointi sen sijaan huonoa käytöstä, joka aiheuttaa stressiä ja kertoo enemmän mulkusta, joka asian ottaa kommentoitavakseen, kuin itse vehkeestä. Pukuhuoneiden sijaan, penisten monimuotoisuutta sopii tiirailla fallologisessa museossa. Sellaisia löytyy esimerkiksi Islannista, http://www.phallus.is.

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten kondomia käytetään?

Suomeksi tekstitetty kondomin käyttöohje kertoo, miten kondomipakkaus avataan, miten kondomi asetetaan paikalleen ja otetaan pois ja miten kondomi...

Miten tulla ulos kaapista porukoille?

Päätös kertoa seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvistä pohdinnoistasi on sinun. Seksuaalisen suuntautumisen pohdinnoista voi kertoa harkitusti...

Olenko hyvä seksikumppani? -nettitesti

Olenko hyvä seksikumppani? -nettitesti on suunnattu nuorille, jotka pohtivat taitojaan petipuuhissa. Hyvässä seksikumppanuudessa ei lopulta ole...