Siirry sisältöön

Miks eka kerta jännittää? #MunValinta

Julkaistu 10.10.2019 - Väestöliitto
Ensimmäinen seksikerta jännittää varmasti tosi monia! Mutta mitkä asiat siinä sitten oikein jännittää? Suurimpia jännityksen aiheuttajia on varmasti se, että kokeeko olevansa vielä valmis seksin tekemiseen.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Epävarmuuden tunne yhdistettynä jännitykseen voi lamaannuttaa itsevarmimmankin kaverin ja se on normaalia. Ihmisen on vaikeaa kontrolloida jännityksen tunteitaan mutta sitä voi oppia kestämään. Jännitystä voi myös opetella vähentämään esimerkiksi mielikuvaharjoituksilla tai vaikka kumppanin kanssa keskustelemalla.

Koska toisen ajatuksia kun ei pysty lukemaan, on onnistuneen ekan kerran taustalla usein hyvä keskustelu, siitä mitä molemmat odottaa ekalta kerralta. Luottamuksellinen keskustelu, jossa käydään läpi molempien toiveita, fiiliksiä ja mielikuvia ekaan kertaan liittyen. Keskustelu auttaa vähentämään paineita ja jännitystä sekä lisää luottamusta osapuolten välillä. Kun asioista on puhuttu ääneen, ei tarvitse arvailla missä mennään ja mistä toinen pitää. Luonnollisesti keskustelua voi ja on myös syytä käydä puuhaamisen lomassa, jos joku ei tunnu hyvältä tai päinvastoin.

Keskustelu ennen tapahtumaa ja sen edetessä antaa vastaukset juurikin niihin jännitystä aiheuttaviin tilanteisiin. Kuten, missä sen haluamme tehdä? Olemmeko varmasti tähän valmiita molemmat? Onko meillä ehkäisyasiat kunnossa? Mistä aloitamme? Voinko suudella sinua? Voinko kosketella sinun peppua tai rintoja ja miltä se sinusta tuntuu? Miten rintaliivit avataan, avaatko sinä ne itse vai saanko minä kokeilla avata niitä? Mitä mieltä olet suuseksistä? Voitko opastaa minua hiukan, miltä sinusta tämä tuntuu? Miten kondomi laitetaan penikseen? Mistä löydän sen oikean paikan ja miten lantiota pitää liikuttaa? Miten minun pitäisi olla kaiken jälkeen? Ottakaa tilanne rauhallisesti ja muistakaa, että tärkeintä molemmille osapuolille ekan kerran kannalta on hyvien muistojen muodostuminen.

Se minkä kukin kokee kiihottavaksi tai miellyttäväksi, voivat poiketa merkittävästi toisistaan. Myös eriävät käsitykset siitä, mikä on seksiä, voivat aiheuttaa hämmennystä. Toiselle se voi tarkoittaa yhdyntää ja toiselle esimerkiksi käsi- tai suuseksiä. Kenties vastoin yleistä luuloa, ei ole olemassa ”oikeanlaista” tai ”vääränlaista” ensimmäistä kertaa, vaan jokainen tallaa tyylillään. Osapuolet määrittävät keskenään, mitä ensimmäinen kerta pitää sisällään. Oleellista on, ettei toista saa pakottaa yhtään mihinkään. Onkin hyvä varmistua siitä, mihin ollaan ryhtymässä, ettei tule väärinkäsityksiä.

On myös tärkeää muistaa, että on täysin ok, jos seksi ei onnistu heti ekalla kerralla. On tavallista, että penis saattaa vaikka lerpahtaa tai että jompaankumpaan sattuu. Tilanteesta saa aina perääntyä hyvällä omallatunnolla. Parhaimmillaan ensimmäistä yhdyntää on suunniteltu ja molemmat ovat valmistautuneet rakasteluun. Tärkeinä on ehkäisystä etukäteen huolehtiminen! Kun oma ehkäisy on molemmilla kunnossa, voi keskittyä kihelmöivään yhteiseen kokemukseen rauhassa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...