Siirry sisältöön

#munvalinta: Mikä on seksuaalisen häirinnän ja flirtin ero?

Julkaistu 25.09.2018 - Väestöliitto
Flirttailu on vuorovaikutusta, jossa osoitetaan romanttista tai seksuaalista huomiota toista ihmistä kohtaan. Siinä pyritään kontaktiin ihmiseen, jota pitää viehättävänä tai kuumana; elein, hymyin, katsein tai sanoin.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Flirttailu on vastavuoroista puuhaa, sillä tarkoituksena on tunnustella, herättääkö itse toisessa positiivista fiilistä ja olisiko toinenkin kiinnostunut. Siksi flirttailu vaatii tilanne- ja tyylitajua, jottei liiallinen suorasukaisuus tai karkea ylilyönti aiheuttaa täystyrmäystä ja molemmille pahaa mieltä.

Flirttailun tulisi tuntua hyvältä, puolin ja toisin. Vaikka toinen osapuoli ei olisikaan kiinnostunut tutustumasta lähemmin, kohtelias huomionosoitus voi silti vahvistaa hänen itsetuntoa ja piristää päivää. Toisen flirttailu voi tosin olla myös hämmentävää uutena tai yllättävänä kokemuksena.

Mieti, millainen olisi sinun mielestä mukava lähestymistapa ihmiseltä, johon saattaisit kiinnostua? Entä ihmiseltä, josta et ole kiinnostunut? Torjutuksi tuleminen ei lähtökohtaisesti ole kivaa, mutta millaiset pakit tuntuisivat vähiten ikäviltä? Osa arvostaa suoraa ja rohkeaa lähestymistä, toiset taas hienovaraisuutta. Tämä on vaikeaa tietää etukäteen. Hyvin hienovarainen flirtti saattaa jäädä toiselta huomaamatta, kun ylilyönti voi saada toisen vaikeaksi tai kiusaantuneeksi. Tärkeää on, ettei ole tahallaan epäkunnioittava ja että osaa lopettaa jos toinen ei lämpene.

Vaikka mielessä olisi vain seksin harrastaminen yhdessä, harva ihminen haluaa tulla nähdyksi pelkkänä kehona tai toisen seksuaalisen tyydytyksen välineenä, vaan kokonaisena ihmisenä, jolla on merkitys. Tuntemattoman ihmisen takamusten, tissien tai jalkovälien tuijottaminen ja kommentointi, lääppimisestä puhumattakaan, on siksi melko varma tapa saada aikaan tyrmäys ja paha mieli. Se ei ole flirttailua, vaan häirintää, jossa loukataan toisen kehollisia rajoja. Tisseistä ja alapäistä saa toki olla vaikka kuinka innoissaan, mutta niihin kannattaa keskittyä (niin ikään kunnioittavasti) sellaisen ihmisen kanssa, jolle sinun mielipiteesi asiasta on oikeasti väliä, ja tilanteessa, johon molemmat osapuolet ovat vapaaehtoisesti hakeutuneet ja voivat halutessaan poistua.

Seksuaalinen häirintä on sellaista seksuaalisävyistä huomiota tai käyttäytymistä, joka ikävällä tavalla menee toisen ihon alle. Häirintäkokemus voi tuntua ärsyttävältä, tunkeutuvalta tai ahdistavalta. Se voi aiheuttaa toiselle tarpeen väistyä tilasta tai tilanteesta, jossa hänellä on yhdenvertainen oikeus olla rauhassa ja tulla kunnioitetuksi. Seksuaalista häirintää on esimerkiksi tuijottaminen, viheltely, toisen kehon kommentointia tai koskettelu, joka toisen mielestä tuntuu pahalta. Se voi olla myös seksuaalisävytteistä nimittelyä, ehdottelua tai ei-toivottua viestien tai kuvien lähettelyä.

Mikä toiselle tuntuu pahalta tai ei-toivotulta voi olla joskus hieman vaikeaa ennakoida. Maalaisjärjen käyttöä ja miettimällä tilanteita toistenkin ihmisten näkökulmalta on kuitenkin paljon apua. Jos toinen kertoo tai kehonkielellään viestii, että kontaktiyritys meni mönkään, siihen kannattaa uskoa eikä jäädä jankkaamaan. Jos mokaat ja toinen paheksuu lähestymistäsi tai ronskia huumoriasi kannattaa perääntyä ja pyytää anteeksi. Jos toistuvasti saa palautetta siitä, että omassa lähestymistavassa on petrattavaa kannattaa oikeasti pyrkiä tarkkailemaan omaa käytöstä useammasta näkökulmasta, eikä uhriutua siitä, että omaa tarkoitusta ymmärretään väärin.

Lähteet

https://www.terve.fi/artikkelit/flirttailua-vai-ei-nain-tunnistat-flirtin
http://www.umo.se/Vald–krankningar/Sexuella-trakasserier/
http://www.dw.com/en/what-do-europeans-consider-sexual-harassment/a-41346892

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mihin katosi ihminen, johon rakastuin? – Etsi hänet takaisin!

Haluaisitko saada esiin kumppanistasi ne piirteet, johon joskus rakastuit? Sen hyvän olon, jota joskus tunsit? Hypätkää rohkeasti elättelemään...

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...

Tekeekö ylikuormittuneisuus tuhoa parisuhteessasi etkä sumupilvessäsi sitä edes huomaa?

Ylikuormittuneisuus vie huolestuttavan paljon tilaa parisuhteen ja perheen hyvinvoinnista. Tunnistatko itsesi tai läheisesi tästä tekstistä?