Gå till innehållet

Vad är en slicklapp?

28.11.2022 klo 10:48 - Producerat av Befolkningsförbundet
Nästan alla könssjukdomar kan också smitta vid oralsex, både till den som ger och den som får oralsex. Därför lönar det sig att använda en slicklapp vid oralsex.

Vid oralsex kan man få klamydia, gonorré, syfilis, herpes och papillomvirus.

På penisen fungerar en kondom som oralsexskydd. Kondomen träs på penisen på samma sätt som före ett penetrativt samlag. Om en kondom av latex smakar obehagligt kan du också prova olika smaksatta kondomer eller glidmedel.

Vid oralsex i snippan eller anusområdet lönar det sig att använda endera en separat slicklapp eller att göra ett sådant själv av en kondom genom att klippa den med längden.

Oralsexskyddet, alltså slicklappen, placeras så att skyddet täcker blygdläpparna, klitoris, slidöppningen samt mellanområdet och/eller analområdet.

Slicklappar är lappar tillverkade av latex. De färdiga slicklapparna är silkestunna, något tjockare än kondomer. De är dock större och därför lättare att använda än slicklappar som klipps av en kondom.

Plastfolie är inte ett säkert oralsexskydd eftersom det inte är avsett för ändamålet. Folien kan tänjas och lätt gå sönder.

Slicklappar är för engångsbruk, men med samma sexpartner kan du använda samma skydd på nytt. Kom dock ihåg att märka (t.ex. med tusch) vilkendera sida som varit mot könsorganet.

Använd vattenbaserat glidmedel (det gör inte latex skörare) tillsammans med oralsexskydd. Applicera glidmedlet på den sidan av skyddet som är mot könsorganet. Detta gör att oralsexskyddet hålls bättre på plats.

Färdiga slicklappar kan köpas i erotikbutiker, på nätet och i välutrustade apotek.

Eftersom det tyvärr inte ännu finns slicklappar i alla butiker eller ens på varje apotek, är ett alternativ att göra ett sådant själv av en kondom.

Så här gör du en slicklapp av en kondom

  1. Öppna kondomförpackningen och rulla upp kondomen.
  2. Klipp bort toppen av kondomen, dvs. spermabehållaren.
  3. Klipp upp den öppnade kondomen så att den blir en rektangulär duk.
  4. Lägg skyddet på snippan/analområdet och området är redo att ta emot njutning på ett sätt som är säkert för båda parter.

Om du går på ett könssjukdomstest, kom ihåg att berätta vilket typ av sex du har haft. Om du har haft oskyddat oralsex, tas prover även från munnen och svalget.

 

Uppdaterad 14.03.2023

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Sexualrådgivningschatt för unga

Sexualrådgivningschatten är riktad till 13-19 åriga unga. I sexualrådgivningschatten kan du diskutera kring frågor relaterade till sexualitet...

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...