Gå till innehållet

Fem tips för att stärka ett distansförhållande

29.09.2023 klo 14:20 - Skrivet av Paula Maria Mäkelä , familjerådgivare, familjepsykoterapeut på krävande specialnivå, par- och sexualterapeut, arbetshandledare , Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland
Vet du hur ett LAT-förhållande ser ut? Kanske du själv är i ett sådant förhållande? Förkortningen ”LAT” används för ett fast förhållande där partnerna bor separat. Begreppet kommer från engelskans ”living apart together”. Denna form av förhållande har blivit allt vanligare i alla åldersgrupper. Ibland är distansförhållandet ett eget val när man vill hålla kvar sin egen boendeform och den självbestämmanderätt som följer med den. Ibland beror distansförhållandet på att partnerna bor på olika orter eller i olika länder. I den här artikeln hittar du tips på hur man kan stärka ett distansförhållande.

Ett LAT-förhållande har samma lagbundenheter som parförhållanden i allmänhet, men det har också egna särdrag. Par som lever i ett distansförhållande kan vara lika lyckliga som andra par. Ibland kan de till och med vara mer nöjda med sin relation, ha bättre interaktion och högre kärleksnivå än par som bor tillsammans. Det beror säkert på att man i ett bra distansförhållande lägger ner möda på relationen, vilket i sin tur ökar känslan av samhörighet och stärker kärleken. Distansförhållanden tar inte heller slut oftare än andra förhållanden. Om en person själv tror att det finns förutsättningar för förhållandet och för att hen ska vara lycklig i det, föder det tankar, känslor och beteenden som stärker denna tro.

När man bor på olika håll är det särskilt viktigt att man upplever att man finns i den andras tankar. Jag behöver vetskap om att jag är viktig och älskad av den andra, en del av hens dagliga liv, även om vi är åtskilda. Det är viktigt att vi upplever att vi är psykiskt nära varandra, även om det fysiska avståndet mellan oss är stort. Det är bådas uppgift att skapa och upprätthålla samhörigheten.

Interaktionsförmåga och att komma överens om saker i samförstånd är alltid viktigt, men i ett LAT-förhållande är det helt avgörande. När partnerna lever i samma hushåll gör de ofta antaganden och feltolkningar av vad den andra tänker, känner eller menar. I ett distansförhållande ökar risken för detta flerfaldigt, eftersom den nonverbala kommunikationen är mindre. Förmågan att tala och att lyssna samt strävan att förstå den andra rätt kan vara avgörande för om förhållandet fungerar.

När man bor på olika håll måste båda ha samma förståelse för vilken typ av förhållande det är fråga om. Är förhållandet seriöst eller lättviktigt? Tror vi att förhållandet är hållbart och långvarigt eller tillfälligt, tills vidare gällande? Hur ser framtiden för relationen ut? Finns det hopp om att i något skede flytta till ett gemensamt hem? Om så, inom vilken tidsram? Vilka andra gemensamma mål har vi? Finns det några? Att ha tillräcklig visshet om framtidsutsikterna för parförhållandet bidrar till att distansförhållandet håller.

Hur säkert förhållandet är hänger samman med hur starkt partnerna binder sig. Har båda förbundit sig till varandra och till förhållandet?  Hit hör också frågan om sexuell trohet. Är båda eniga om det eller kommer man överens om ett öppet förhållande? Om man inte är på samma linje när det gäller om förhållandet är exklusivt eller öppet, är det nödvändigt att diskutera det grundligt. Ibland kan denna fråga vara avgörande för om relationen fortsätter.

Det finns gott om plats för svartsjuka i ett distansförhållande. Misstro och en känsla av osäkerhet samt ständiga misstankar kan sätta käppar i hjulet för förhållandet. Att upprätthålla förtroendet på olika sätt är en lönsam investering i det gemensamma välbefinnandet.

Det händer ibland att den ena partnerns syn på förhållandet och framtiden förändras med tiden. Den andra kan ana det redan innan det förs på tal då partners beteende förändrats. Det kan ge upphov till osäkerhet och otrygghet. Det är viktigt att båda delger varandra sina tankar och önskemål regelbundet, så att ingendera lever utifrån gamla premisser.

I ett distansförhållande delas livet ofta in i perioder när man är tillsammans och perioder när man är åtskilda. Samvaron kan kännas som en smekmånad efter att man varit åtskilda en tid. Det finns risk för att man inte vill ta upp svåra frågor när man är tillsammans i rädsla för att det ska bli gräl. Därför blir det lätt så att man inte talar om det svåra och den andra får inte veta saker som är viktiga. Ofta försvinner frågorna ändå inte, utan dyker upp igen efter en tid.

I synnerhet när det gäller förhållanden i mogen ålder uppstår ofta ett behov av att säkerställa att det finns någon att sätta sin tillit till när man blir äldre och kanske också sjuk. Det är klokt att diskutera frågan i tid. Det är värdefullt och viktigt att höra bådas tankar och önskemål kring framtiden tillsammans.

Fem tips för att stärka ett distansförhållande:

Skapa gemensamma rutiner

Man kan önska varandra god morgon och god natt per telefon eller med ett meddelande. Då börjar och slutar dagen med att man tänker på den andra. Med regelbundna telefon- eller videosamtal kan man hålla sig uppdaterad om den andras liv. Även andra gemensamma rutiner, ”våra egna saker”, skapar samhörighetskänsla och stärker vi-känslan. Det är lätt att när som helst skicka ett meddelande med ett hjärta. Det förmedlar: Jag tänker på dig.

Ta den andra i beaktande och upprätthåll kontakten

Ett fungerande distansförhållande kräver kreativitet och ansträngning av båda partnerna för att den nära kontakten ska bevaras. Man kan göra överraskande många saker tillsammans också på distans med hjälp av telefon- eller videoförbindelse, t.ex. titta på tv-program, filmer eller live stream, pröva ett nytt recept eller sitta vid mat- eller kaffebordet samtidigt. Erotiska stunder kan också förverkligas på nya sätt och kräver inte alltid att man väntar tills man träffas nästa gång.

Traditionella brev kan gynna en djupare kontakt. Att skriva dem kräver en ansträngning och är en värdefull gåva till den andra. En blomsterförsändelse eller en liten överraskning med posten berättar: du är viktig för mig.

Att glädjas över längtan

Kom ihåg att längtan handlar om kärlek. Det är en stor gåva att ha någon att längta efter. Ta reda på när ni saknar varandra särskilt mycket. Vad är det du saknar? Det kan vara olika saker olika dagar. Att dela dessa saker med varandra stärker kärleken.

För vissa kan längtan och hur den tar sig uttryck vara en svår sak.  Ibland fungerar idealet att man klarar sig på egen hand som ett skydd, om det är för smärtsamt att sakna och behöva någon. Då kan man beröva sig själv något gott och dyrbart.

Fira samvaron

Fundera redan på förhand på hur ni firar att ni träffas och är tillsammans igen. Det kan vara att bada bastu tillsammans, ta en bakelse till kaffet eller äta en fin middag i lugn och ro. För vissa är det bästa att krypa tätt intill den andra och stanna där.

När man träffas sällan skapas det också fler förväntningar på mötena.  Om de egna önskemålen inte uppfylls kan man lätt bli besviken och på dåligt humör. Därför är det viktigt att vara medveten om vad som är viktigt för en själv och att tillsammans diskutera vad man önskar.

Underlätta uppbrottet

Det är lättare att skiljas åt om man vet när man träffas igen. Det ökar tilltron till förhållandet och gör det lättare att vara åtskilda.

Hur uppbrottet sker har stor betydelse för den följande tiden som man tillbringar på olika håll. Det vore bra om båda kunde känna att kärleken är närvarande också efter att man skiljts åt.

Paula Maria Mäkelä

 

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Tror du att du känner din partner utan och innan? Du kan bli överraskad

Ofta tror vi att vi vet allt om vår partner efter många år tillsammans. Är det verkligen så? Du kan bli överraskad också i ett långvarigt...

Det går att frigöra sig från skammens makt

Skam är något som är bekant för många. Skammen uppstår när en kontakt bryts. Skam är en övergripande känsla av oduglighet som rubbar vår...

Hur ska man samordna krävande arbete och familjeliv?

Arbete och familjeliv kan stöda varandra eller så kan de bli varandras konkurrenter, och då löper makarna risk att hamna i en cirkel av konkurrens...