Gå till innehållet

Hur stoppa gräl som förstör relationen?

27.04.2023 klo 15:14 - Skrivet av Sini Rantakari , familjerådgivare, par- och familjepsykoterapeut, utbildningspsykoterapeut , Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland
I en parrelation möter vi varandras olika tankar och åsikter och det kan ge upphov till konflikter och gräl. I den här artikeln tar jag upp fyra metoder för att få slut på grälandet.

Att man är av olika åsikt och grälar hör till en parrelation, men hur identifierar man sådana gräl som förstör relationen? I allmänhet inser båda parter åtminstone efteråt att grälet inte ledde till någonting gott, varken för själva ärendet eller i synnerhet för parrelationen. Den första uppgiften för de par som söker sig till familjerådgivningen är ofta att bryta den destruktiva cirkel som skadar parrelationen för att sedan gå vidare till det goda som relationen också innehåller.

I många fall har de välbekanta destruktiva sätten att gräla upprepats så många gånger att båda enkelt skulle kunna skriva ett manuskript över grälproceduren. Makarna kan uppleva att det i dessa situationer inte finns några alternativ, eller att åtminstone hen själv inte kan agera annorlunda. Därför väntar man sig att den andra ska göra något annorlunda. Om båda går och väntar på att den andra ska göra något på ett annat sätt, kommer garanterat ingenting att förändras.

Dessa tips är alltså inte avsedda för din partner, utan för dig. I bästa fall kan ni båda tillsammans fundera på vilka metoder som kan fungera för er:

1) Time out

När du märker att din egen förmåga att lyssna på den andra eller uttrycka dig själv blir sämre kan du berätta det för din partner. ”Hej, nu märker jag att jag inte kan ta in mer just nu. Min hjärna är redan helt full. Kan vi fortsätta i morgon?” Eller ”Jag märker nu att jag i det här känslotillståndet inte kan säga något konstruktivt om den här saken. Kan jag sova på saken och sedan berätta mer om hur jag tänker?”  Den som ber om att få mer tid har givetvis ansvar för att senare ta upp saken på nytt.

2) Jag-budskap

När ett gräl kommer igång kan tonfallet och ordvalen ofta få den andra att känna sig anklagad. Det här kan man undvika genom att bara tala om sig själv när man är arg. Genom att beskriva till exempel sina egna känslotillstånd och behov kan man hjälpa båda parterna att förstå hurdant läget är. Man kan till och med pröva att inte använda ordet ”du” överhuvudtaget när man är upprörd.  På vilket sätt skulle detta förändra era gräl?

3) Fokus på kroppen

Ett sätt att minska känslostormen och lugna ned ordväxlingen är att vända uppmärksamheten till den egna kroppen och observera vad som sker i den. Hur andas du, på vilket sätt bultar hjärtat, var i kroppen känner du dig avslappnad eller spänd? Genom att bara nyfiket iaktta och acceptera vad som händer i kroppen och sedan berätta om det för din partner kan du lugna kroppen, tankarna och känslorna, även om du inte försöker ändra på något.

4) Kolla vad som behövs

Ofta har vi en felaktig uppfattning av vad den andra behöver eller vad som vore bra för hen. Då är det bra att ta reda på om den andra just nu behöver någon som lyssnar, eller kanske uppmuntran, lösningar eller agerande. Å andra sidan lönar det sig också att kolla att man själv har uttryckt sina behov tillräckligt tydligt: ”Hej, jag behöver inga lösningar just nu. Kan du bara lyssna på mig, så känns det lättare?” eller ”Jag behöver nu en andningspaus och ett glas vatten” eller ”Kan du bara ge mig en kram och vara helt tyst en stund?”

Det finns säkert också andra bra sätt att få slut på ett gräl som förstör relationen. Ofta räcker det med en liten justering i manuskriptet för att hela bilden ska förändras. Det lönar sig att pröva också lite tokiga idéer; med hjälp av dem kan man lära sig mer om sig själv och den andra. De bästa idéerna får man tillsammans när båda är lugna och tillfreds och det inte finns någon risk för att det blir gräl.

 

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Tror du att du känner din partner utan och innan? Du kan bli överraskad

Ofta tror vi att vi vet allt om vår partner efter många år tillsammans. Är det verkligen så? Du kan bli överraskad också i ett långvarigt...

Det går att frigöra sig från skammens makt

Skam är något som är bekant för många. Skammen uppstår när en kontakt bryts. Skam är en övergripande känsla av oduglighet som rubbar vår...

Hur ska man samordna krävande arbete och familjeliv?

Arbete och familjeliv kan stöda varandra eller så kan de bli varandras konkurrenter, och då löper makarna risk att hamna i en cirkel av konkurrens...