Gå till innehållet

Hur gör man ett graviditetstest?

24.03.2022 klo 10:48 - Producerat av Befolkningsförbundet
Om du funderar på om du kanske har blivit gravid är det alltid bra att göra ett graviditetstest. Dra inga slutsatser av om du har eller inte har olika graviditetssymtom.

Du kan bli gravid om färsk sperma hamnar i slidan. Det vanligaste sättet är slidsamlag om man inte använt prevention. Graviditetstestet kan du göra så fort mensen är sen. 

    ”Om mensen är oregelbunden eller om man inte vet när man hade mens senast ska graviditetstestet göras tre veckor efter oskyddat sex.” 

Graviditetstest finns att köpa i mataffären eller på apoteket 

Graviditetstest som du gör själv kostar lite under eller lite på tio euro beroende på märke. Du kan också göra testet på hälsostationen eller be skolhälsovårdaren hjälpa dig. 

Hemma tas graviditetstestet från ett urinprov. Du håller testremsan under urinstrålen eller doppar remsan i en burk som du först kissat i. Detaljerade anvisningar finns i förpackningen. Svaret kommer på några minuter. På hälsostationen kan testet också göras från ett blodprov. 

Resultatet är pålitligt om graviditetstestet görs vid rätt tidpunkt 

Graviditetstestet mäter halten av graviditetshormon i kroppen. Det är ett hormon som utsöndras bara då graviditeten har börjat. Efter tre veckor utsöndras det redan så mycket hormon i blodomloppet att det kan konstateras med ett graviditetstest av urinen. 

Med graviditetstestet följer alltid anvisningar om hur testresultatet ska tolkas. Beroende på testmärke kan resultatet anges på olika sätt. Läs anvisningen noggrant. 

Om testet visar att graviditeten börjat står det vanligen i anvisningen att testet är positivt. Det betyder att blodomloppet innehåller graviditetshormonet som testet mäter. Också då strecket eller märket som anger det positiva testresultatet är mycket svagt/blekt finns det orsak att tolka resultatet som positivt och säkerställa det genom att göra ett nytt test inom en vecka. 

Om testet ger negativt utslag men du ändå inte få mens är det bra att göra ett nytt test om en vecka. Om mensen fortfarande dröjer är det bra att kontakta hälsostationen eller skolhälsovårdaren. 

Ett positivt graviditetstest väcker många slags känslor 

Människors reaktion på sin graviditet beror mycket på om den är väntad och önskad eller om den kommer som en oväntad överraskning. Om graviditeten är oplanerad kan man ofta behöva samtalshjälp för att fundera på olika lösningar. 

Om du är ung och inte kan dela nyheten med dina föräldrar är det ändå bra att utöver dina vänner tala med någon trygg vuxen, till exempel på hälsostationen eller i skolhälsovården. Det är inte bra att bara fundera på saken ensam.  

Det är bra att ta kontakt med hälsostationen i vilket fall som helst efter att du fått ett positivt testresultat så att du får handledning och rådgivning om graviditeten i tid. 

När du har blivit gravid är alternativen 

  • att föda barnet och bli förälder 
  • att föda och därefter överlåta barnet till adoption 
  • att avbryta graviditeten 

Det här är stora frågor att fundera på. Många gånger är inget av besluten lätt att fatta. Därför kan det vara bra att tala om sina egna tankar men en närstående, partnern och en hälsovårdare eller läkare. I vilket fall som helst är det den som är gravid som själv bestämmer om fortsättningen. 

Skribenter: 
Experter inom Befolkningsförbundets tjänster för ungdomar 

Ämnesområdena:  Sexualitet , Ungdom

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Vad är sexuella trakasserier?

Sexuella trakasserier är en form av maktmissbruk som någon utövar i samband med social växelverkan. Den som trakasserar någon sexuellt kränker...

Vad betyder analsamlag?

Sexundersökningar visar att omkring 40 procent av vuxna finländare har provat på analsamlag. Analsamlag leder inte till graviditet men du ska...

Hur ska jag närma mig den jag är förtjust i?

Att bli förtjust i någon är en härlig och ofta jättestark känsla. Det är svårt att sluta tänka på den andra när man är förtjust eller...