Siirry sisältöön

Voiko ehkäisypillerit lopettaa kesken pillerilaatan?

ID 296840

Hei, olen aloittanut dienorette nimiset ehkäisypillerit. Runsaiden kuukautisten takia. Minulla olisi vielä liuskaa jäljellä mutta haluaisin lopettaa ne. Voinko vain lopettaa kesken kaiken?

Asiantuntija vastaa

24.07.2023 klo 10:04 , Väestöliitto

Kiitos yhteydenotostasi nettineuvontaan!

Kerroit kysymyksessäsi aloittaneesi Dienorette yhdistelmäehkäisyvalmisteen käyttämisen ja valmiste oli määrätty sinulle runsaisiin kuukautisiin. Nyt pohdit voitko lopettaa valmisteen käytön kesken pillerilaatan.

Kysymyksestäsi ei selvinnyt miksi haluat lopettaa pillereiden käytön ja kuinka kauan olit ehtinyt käyttämään pillereitä.

Hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käyttöä yleensä suositellaan jatkamaan vähintään 3 kuukauden ajan käytön aloituksen jälkeen, koska valmisteen sivuvaikutukset yleensä helpottavat ensimmäisten kuukausien aikana. Tavallisia sivuvaikutuksia hormonivalmisteilla on esimerkiksi vaikutukset mielialaan, ihoon sekä kuukautisvuotoihin. Myönteisen vaikutukset runsaita kuukautisia vähentäen alkavat näkyä paremmin, kun käyttöä valmisteella on jatkanut pidempään.

Jos hormonaalinen ehkäisyvalmiste on raskauden ehkäisyyn käytössä, niin suosittelen kondomin tai muun ehkäisymenetelmän käyttöön ottoa 7 vuorokautta ennen ehkäisypillereiden lopetusta, jottei raskauden ehkäisyyn tule katkosta.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteen käyttöön liittyy hieman kohonnut veritulpanriski ja tämä riski on kohonnut aina yhdistelmäehkäisyn käytön aloituksessa. Jos pohdit Dienoretten vaihtoa johonkin toiseen yhdistelmäehkäisyvalmisteeseen, niin suosittelen sinua olemaan yhteydessä valmisteen vaihdosta ennen pillereiden lopetusta ehkäisyneuvolaan tai tahoon, joka sinulle on valmisteen aikaisemmin määrännyt. Runsaiden kuukautisten hoitoon löytyy onneksi useita eri valmistevaihtoehtoja, jos tämä kyseinen valmiste ei vielä tuntunut sopivalta. Kannattaa keskustella asiasta lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa, joka osaa kertoa sinulle näistä vaihtoehdoista tarkemmin.   Lisätietoa runsaista kuukautisista voit lukea täältä. 

Muuten Dienorette pillerin voi lopettaa kesken laatan ja lopettamisesta ei ole terveydellistä haittaa. Oma kuukautiskierto palautuu usein nopeasti valmisteen käytön lopettamisen jälkeen.

Toivottavasti vastauksesta oli apua pohdintoihisi! Voit halutessasi tulla juttelemaan asiasta myös Väestöliiton maksuttomaan seksuaalineuvontachattiin (chat aukeaa jälleen 7.8.2023 kesätauon jälkeen). Seksuaalineuvontachatin löydät täältä.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille ja nuorille aikuisille

Ajanvarauschat on Väestöliitossa työsuhteessa olevan, koulutetun seksuaalisuuden asiantuntijan ja asiakkaan välinen, kirjoittamalla käyty...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13-34-vuotiaille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 35-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Mikä on klitoris?

Nettiluennolla kerrotaan klitoriksesta. Saat tarkemmin tietää mistä klitoris löytyy ja minkälainen klitoris on.