Siirry sisältöön

Seksitautitesteihin hakeutuminen pelottaa

ID 296406

olen 16 vuotias poika harrastin anaaliseksiä ja suuseksiä toisen pojan kanssa noin vuosi sitten mutta en ole uskaltanut mennä seksitauti testeihin mitä kannattaisi tehdä?

Asiantuntija vastaa

11.07.2023 klo 14:52 , Väestöliitto

Kiitos yhteydenotostasi nettineuvontaan. Kerrot harrastaneesi noin vuosi sitten anaali- ja suuseksiä. Kysymyksestäsi päättelen, että kondomi ei ollut tällöin käytössä? Jos kondomi oli käytössä koko ajan, seksitautiriski on niin pieni, että varsinaista tarvetta seksitautien testaamiseen ei ole. Testaamiseen ei ole tarvetta myöskään sinä tapauksessa, että molemmat olitte toistenne ensimmäisiä seksikumppaneita. Mutta jos seksi oli suojaamatonta ja muita seksikumppaneita on ollut, silloin on toki aina olemassa seksitaudin riski. Koska suuri osa seksitaudeista voi olla täysin oireettomia, ainoa tapa varmistua siitä, onko saanut seksitaudin, on käydä seksitautitesteissä.

Seksitautitesteihin meno pelottaa monia, mutta kovin ihmeellisestä asiasta ei loppujen lopuksi ole kyse. Soitat omalle terveysasemallesi ja kerrot, että haluaisit seksitautitesteihin ja saat sitä kautta ohjeet, minne mennä, miten toimia ja milloin saat testitulokset. Jotta näytteet osataan ottaa oikeista paikoista, työntekijä kysyy sinulta seksitavoista. Jos työntekijä jostain syystä ei niistä kysy, voit myös itse pyytää testien ottamista oikeista paikoista.

On  hyvä tietää, että kyseessä on hyvin tavallinen asia terveysaseman työntekijöille, ja testeissä käymisellä osoitat sen, että haluat pitää huolta omasta ja seksikumppaneidesi terveydestä. Monet seksitaudit ovat myös hyvin hoidettavissa, eli siinäkin mielessä testeissä käyminen kannattaa mieluummin pikemmin kuin myöhemmin. Nuorella on myös oikeus yksityisyyteen terveyteensä liittyvissä asioissa eli voit sanoa testauksen yhteydessä, ettet halua, että tietoja seksitautitestauksesta luovutetaan vanhemmalle tai huoltajalle.

Mahdollisen uuden seksikumppanin kanssa kannattaa jatkossa käyttää kondomia/suuseksisuojaa siihen saakka, että molemmat ovat käyneet seksitautitesteissä.

Voit lukea lisää seksitautitesteistä täältä

Seksuaalineuvontachattimme on juuri nyt kesätauolla, mutta voit tulla juttelemaan sinne elokuussa, mikäli testeihin hakeutuminen pelottaa edelleen liikaa.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...