Siirry sisältöön

Saako 17-vuotias seurustella 23-vuotiaan kanssa?

ID 295920

Saako 17-vuotias seurustella 23-vuotiaan kanssa? Olen 23v ja minun melkein kaikki ihastumisen kohteet on 16-18v

Asiantuntija vastaa

26.06.2023 klo 15:39 , Väestöliitto

Kiitos yhteydenotostasi nettineuvontaan. Pohdit kysymyksessäsi seurustelua 17-vuotiaan kanssa, kun itse olet 23-vuotias. Lisäksi kerrot, että olet yleensä aina ihastunut 16-18 vuotiaisiin, jonka vuoksi ikään liittyvä kysymys pohdituttaa sinua.

Suomen laissa ei säädetä seurustelua, mutta seksuaalista kanssakäymistä. Suomessa on olemassa kaksi suojaikärajaa seksuaaliseen kanssakäymiseen, ja ne ovat 16 ja 18 vuotta. Tämän lain tarkoituksena on antaa rikosoikeudellista suojaa esimerkiksi seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Lain mukaan alle 16 vuotias ei voi antaa pätevää suostumusta seksuaaliseen tekoon tai yhdyntään itseään selkeästi vanhemman nuoren tai aikuisen kanssa. Luottamussuhteessa tai auktoriteettiasemassa (esimerkiksi nuoren lähisukulainen, opettaja tai valmentaja) oleva ei saa tehdä mitään seksuaalisia tekoja tai olla yhdynnässä alle 18 vuotiaan kanssa. Voit lukea suojaikärajoista lisää täältä.

Vastauksena kysymykseesi on, että laki ei estä seurustelua, jos olette molemmat antaneet suostumuksen seurusteluun ja välillänne ei ole erillistä luottamussuhdetta tai et ole, tai ole joskus ollut, auktoriteettiasemassa kumppaniasi kohtaan.

Vaikka lain mukaan teidän seurusteluun ei olisi estettä, on kuitenkin tärkeetä muistaa, että 17-vuotiaan kehitystaso sekä elämäntilanne usein on hyvin eri vaiheessa, kun 23-vuotiaan. 17-vuotias on todennäköisesti vielä koulussa, saattaa asua vielä kotona ja ikä-eron takia teille saattaa olla eri asiat tärkeitä. Ikäero voi myös aiheuttaa sen, että seurustelusuhde tarkoittaa teille eri asioita ja että teillä on eri odotuksia seurustelusuhdetta kohti. Jos esimerkiksi sinä odotat seurustelusuhteesta seksiä, ja nuorempi osapuoli ei ole tähän vielä valmis, saattaa syntyä riski että nuorempi osapuoli suostuu miellyttääkseen sinua, vaikka ei olisi halukas. Koska sinä olisit häntä vanhempi, ja hän olisi vielä alaikäinen, sinulla on aina isompi vastuu koskien suostumusta ja seksiä. Emme tuo tätä esille pelotellaksemme, vaan siksi, että tämä on tärkeä asia pitää mielessä.

Ihastuksen kuohussa voi olla helppo unohtaa realiteetit, jotka vastaavassa ikä-erossa voi olla merkitykselliset. Tasa-arvoinen seurustelusuhde muodostuu, kun molemmat osapuolet ovat samanarvoisia ja molempia osapuolia kunnioitetaan. Jos päädyt seurustelemaan sinua selkeästi nuoremman henkilön kanssa, on erityisen tärkeetä huomioida näitä edellä mainittuja asioita.

Jos sinua pohdituttaa nuorempiin henkilöihin kohdistuva mieltymys tai suojaikäraja tuntuu vaikealta käsitteeltä, niin voit halutessasi tulla juttelemaan asiasta myös seksuaalineuvontachattiimme. Seksuaalineuvontachatin löydät täältä.

Täältä löydät myös nuorten aikuisten parisuhde- ja seurusteluasioihin keskittyvän päivystyschatin, josta voit kysyä tarvittaessa neuvoa seurustelun pyörteisiin.

Toivottavasti vastauksesta oli apua pohdintoihisi!

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua...