Siirry sisältöön

Lapsille suunnattuja mainoksia ei aina tunnista mainoksiksi

Julkaistu 06.03.2020 - Tuottanut Pelastakaa Lapset ry
Millaista kaupallista sisältöä ja mainontaa lapset kohtaavat netissä?

Lapset elävät arjessa, jossa he kohtaavat kaupallista sisältöä melkein päivittäin ja erityisesti digitaalisen median välityksellä. Jo pienille lapsille pyritään lisäämään bränditietoisuutta.

Mainonta hakee uusia muotoja myös alaikäisiin vaikuttamisessa ja sen tunnistaminen kaupalliseksi viestinnäksi on monesti hankalaa. Ajanvietteen ja markkinoinnin yhdistäminen onnistuu niin kutsuttujen adver-games nimisten pelien avulla. Mainostulvaa pystyy joltain osin rajoittamaan esto-ohjelmien avulla.

Alaikäisiin kohdistuva markkinointi jaotellaan kuluttaja-asiamiehen mukaan neljään osaan, joista voit lukea tarkemmin täältä: https://www.kkv.fi/ratkaisut-ja-julkaisut/julkaisut/kuluttaja-asiamiehen-linjaukset/aihekohtaiset/alaikaiset-markkinointi-ja-ostokset/. Jos huomaat lapselle suunnattua kyseenalaista mainontaa tai viestintää, voit tehdä siitä ilmoituksen kuluttaja-asiamiehelle.

Tehtävät

Lapsille suunnatut mainokset

Myös lapsi näkee monenlaisia hänelle kohdettuja mainoksia. Niihin on hyvä tutustua yhdessä.

Tarkastelkaa yhdessä lapsen pelaamaa digipeliä ja laskekaa mainokset. Voiko itse peli olla mainos? Mitä pelissä mainostetaan? Kertokaa halutessanne alla olevaan tilaan, montako mainosta näitte.

Tehtävä 31

  • Jos lapsi on jo sen ikäinen, että hänellä on oma some-profiili, tutkikaa mainoksia myös siellä. Missä mainoksia näkyy? Mistä lapsi tunnistaa mainoksen? Pohtikaa lapsen kanssa myös sitä, mihin toimintaan häntä houkutellaan mainoksen avulla.
    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.
Tehtävät

Mainosbongaus

Mainosten olemassa olo on hyvä tiedostaa. Tehkää mainosten bongaamisesta peli!

Tarkastelkaa yhdessä lapsen kanssa itse valitsemaanne nettisivua, jolla vierailette usein tai sovellusta jota käytätte usein.

  • Laskekaa mainosten määrä.
  • Montako mainosta näitte?
  • Mitä teille mainostettiin?
  • Miten lapsen ja aikuisen näkemät mainokset erosivat toisistaan?

Voitte halutessanne pitää peliä käynnissä yhden päivän ja käydä päivän lopuksi läpi, paljonko mainoksia ehti nähdä yhden päivän aikana kaikissa somekanavissa ja sivustoilla missä oli vieraillut. Yllättikö mainosten määrä?

Kertokaa halutessanne alla, montako mainosta päivän aikana näitte.

Tehtävä 32

    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...