
Millaisia vaihtoehtoja perheen perustamiselle on?
Erilaiset perhepolut
Pohdi…
Millaisia erilaisia perhemuotoja tiedät?
Millaisesta perheestä olet itse?
Onko sinulla jonkinlaista ihannetta tai toivetta, millaisen perheen haluaisit ehkä tulevaisuudessa perustaa?
Seuraavaksi tutustutaan erilaisiin perhemuotoihin ja selvitetään, mitä ne tarkoittavat käytännössä.
Millaisia vaihtoehtoja perheen perustamiselle on?
Biologian näkökulmasta lapsen saamiseen tarvitaan sekä siittiöitä, että munasoluja. Naisparit ja itselliset naiset voivat kuitenkin saada biologisen lapsen muun muassa hedelmöityshoitojen avulla, joita julkinen terveydenhuolto tarjoaa heille tietyin edellytyksin. Hedelmöityshoitoihin julkiseen terveydenhuoltoon voivat hakeutua myös pariskunnat, jotka eivät toiveistaan huolimatta ole saaneet lapsia biologisesti.
Myös koti-inseminaatio on yksi vaihtoehto itseellisille vanhemmille ja naispareille. Koti-inseminaatiolla tarkoitetaan sitä, että raskaus saa alkunsa tutun lahjoittajan siittiöillä tai kumppanuusvanhemmuudessa toisen vanhemman siittiöillä siten, että siittiöt ruiskutetaan emättimeen kotiolosuhteissa ilman terveydenhuollon tarjoamia hedelmöityshoitoja.
Voit katsoa seuraavaksi lyhyen videon, jossa kerrotaan hedelmöityshoidoista enemmän.
Biologista vanhemmuutta hedelmöityshoidoilla ei aina ole mahdollista saavuttaa erilaisista syistä. Tällaisissa tilanteissa perheen perustamisen vaihtoehtoina ovat esimerkiksi:
-
Sijaisvanhemmuus
Toiselle parille tai yksilölle tarjotaan mahdollisuus kasvattaa lapsi, jonka biologiset vanhemmat eivät pysty huolehtimaan lapsesta. -
Kumppanuusvanhemmuus
Kahden tai useamman aikuisen välinen sopimus, jossa osa osapuolista osallistuu lapsen biologiseen syntyyn ja kaikki ovat vanhempia lapsen elämän aikana. -
Adoptio
Adoptio on Suomessa tarkasti ohjattu ja monivaiheinen prosessi, johon kuuluu lakisääteinen adoptioneuvonta. Suomessa voivat adoptoida 25–49-vuotiaat yksin tai parisuhteessa elävät henkilöt, joiden elämäntilanne, terveys ja vakaus arvioidaan adoptioneuvonnassa lapsen kannalta sopiviksi. Kotimaisessa adoptiossa lapsia on vähän, kun taas kansainvälisessä adoptiossa hakijoiden on täytettävä sekä Suomen että lapsen lähtömaan vaatimukset. Nämä ja muut tekijät vaikuttavat siihen, että lapsen odotusajat voivat olla pitkiä – usein useita vuosia.
Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista sijaissynnytystä Suomessa.
Lisätietoja näistä perheenmuodostustavoista löydät seuraavasta kuvasta.

Halutessasi voit lukea lisää erilaisista tavoista perustaa perhe.
Jakso päivitetty 13.6.2025.