Siirry sisältöön
Perheitä on monenlaisia ja puhutaankin monimuotoisista perheistä. Monimuotoisilla perheillä viitataan perheisiin, jotka poikkeavat jollain tavalla oletetusta ydinperhemallista.

Vähintään joka kolmas suomalainen lapsiperhe on tavalla tai toisella monimuotoinen. Lapsia saadaan eri tavoin ja erilaisissa kokoonpanoissa. Uusia perheyksiköitä muodostuu vanhempien erotessa ja perheessä voi olla myös useampia vanhempia, erilaisia kulttuureita ja kieliä.

 

Tehtävät

Erilaiset perhepolut

Jokainen perhe on omanlaisensa yksikkö. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa perustaa perhettä, ja toisaalta perhe voi muotoutua ennalta arvaamattomalla tavalla.

Pohdi… 

Millaisia erilaisia perhemuotoja tiedät?

Millaisesta perheestä olet itse?

Onko sinulla jonkinlaista ihannetta tai toivetta, millaisen perheen haluaisit ehkä tulevaisuudessa perustaa? 

Seuraavaksi tutustutaan erilaisiin perhemuotoihin ja selvitetään, mitä ne tarkoittavat käytännössä.

Millaisia vaihtoehtoja perheen perustamiselle on?

Biologian näkökulmasta lapsen saamiseen tarvitaan sekä siittiöitä, että munasoluja. Naisparit ja itselliset naiset voivat kuitenkin saada biologisen lapsen muun muassa hedelmöityshoitojen avulla, joita julkinen terveydenhuolto tarjoaa heille tietyin edellytyksin. Hedelmöityshoitoihin julkiseen terveydenhuoltoon voivat hakeutua myös pariskunnat, jotka eivät toiveistaan huolimatta ole saaneet lapsia biologisesti.

Myös koti-inseminaatio on yksi vaihtoehto itseellisille vanhemmille ja naispareille. Koti-inseminaatiolla tarkoitetaan sitä, että raskaus saa alkunsa tutun lahjoittajan siittiöillä tai kumppanuusvanhemmuudessa toisen vanhemman siittiöillä siten, että siittiöt ruiskutetaan emättimeen kotiolosuhteissa ilman terveydenhuollon tarjoamia hedelmöityshoitoja.

Voit katsoa seuraavaksi lyhyen videon, jossa kerrotaan hedelmöityshoidoista enemmän.

Biologisen lapsen saaminen ei aina ole mahdollista syystä tai toisesta hedelmöityshoitojen avulla. Silloin vaihtoehtona voi olla adoptio, sijaisvanhemmuus, kumppanuusvanhemmuus ja joskus myös sijaissynnytys, joka ei ole tällä hetkellä Suomessa laillista. Näistä voit lukea lisää seuraavasta kuvasta.

Halutessasi voit lukea lisää erilaisista tavoista perustaa perhe.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perustietoa raskaudenkeskeytyksistä

Tällä luennolla kuulet perustietoa liittyen raskaudenkeskeytyksiin. Seuraavan noin 30 minuutin aikana käsitellään yleisimpiä tapoja, joilla ei...

Kuinka aborttiprosessi etenee?

Tällä luennolla kuulet kuinka aborttiprosessi etenee ja mitä siinä tapahtuu.

Seksuaalisuus chat 13.4.2023

Haluatko jutella siitä miten gynekologiset oireet voivat vaikuttaa omaan seksuaalisuuteen ja sen toteuttamiseen? Tervetuloa endometrioosin,...