Siirry sisältöön

Tärkeitä puheenaiheita

Julkaistu 24.05.2019 - Tuottanut Väestöliitto
Lapsella on oikeus saada sinulta ja muilta hänelle tärkeitä aikuisilta asiallista tietoa seksuaalisuudesta. Lapsen asenteet, ymmärrys omista oikeuksistaan ja taidot kohdata erilaisia tilanteita ja tunteita kehittyvät avoimessa ja uteliaassa pohdiskelussa aikuisen kanssa.

Lapset kohtaavat avoimesti uusia asioita, kyselevät ja ihmettelevät silloin, kun tilanne on turvallinen ja lapsi luottaa aikuiseen. Jos siis lapsesi kyselee tai kertoo sinulle seksuaalisuuteen liittyviä asioita olet onnistunut luomaan luottamuksellisen ja turvallisen yhteyden lapseen. Vastaa lapsen keskustelualoitteisiin aina asiallisesti kuunnellen lapsen omia pohdintoja. Keskustele kulloinkin puheena olevasta aiheesta lapsen ikätasolle sopivalla tavalla.

Ehdotonta suosikkia lasta kiinostavissa aiheissa ei ole – jokainen lapsi ja jokainen tilenne voi poikia omanlaisensa pohdinnan ja puheenaiheen. Kun lapsi havaitsee jotain, kokee tai tuntee jotain tai jotain tapahtuu, uteliaisuus ja tiedonhalu heräävät – lapsi haluaa tietää lisää. Sinun tehtäväsi on tukea lasta tarjoamalla oikeaa, asianmukaista tietoa lapselle sopivalla tavalla.Tätä sanotaan lapsen ikätason mukaiseksi toiminnaksi.

On kuitenkin sellaisia teemoja, joista on tärkeää keskustella lapsen kanssa, vaikka lapsi ei aihetta ottaisikaan puheeksi.

 

Tehtävät

Mieti, mitä ja miten

Keskustelussa lapsen kanssa on tärkeää puhua asioista niin, että lapsi ymmärtää. Käytä aiemmin sovittuja sanoja. Anna kaikenlaisille lapsen kysymyksille tilaa. Lupaa vastata niin hyvin kuin osaat. Harjoittele puheeksi ottamista ja kokemiesi "haastavien" aiheiden käsittelyä vaikka oman kumppanin kanssa. Voit käyttää apuna kirjoja, kuvia ja tarinoita, esimerkkejä omasta elämästä tai lähipiiristä. Keskustele myös muiden lapselle tärkeiden aikuisten kanssa siitä, miten teidän perheessänne on asioita käsitelty.

TURVATAIDOT – turvataidoiksi sanotaan sellaista osaamista, joka auttaa lasta suojaamaan itseään. Lapsen on tärkeää erilaisten tilanteiden tunnistamisen lisäksi oppia toimimaan vaikealta tai pahalta tuntuvissa tilanteissa. Opeta lapselle  ainakin kolme sääntöä:

1.”Uimapukusääntö” –  Uimapuvun alle jäävät kehon osat ovat arvokkaita ja yksityisiä. Lapsi ymmärtää ja osaa kieltää intiimialueensa koskettelun, katsomisen tai tutkimisen.

2.”Kolmen kohdan sääntö”, jotta lapsi osaa toimia pelottavassa tai hämmentävässä tilanteessa: 1. Sano Ei 2.Poistu paikalta 3. Kerro luotettavalle aikuiselle.

3.”Koskettamisen sääntö” – koskettaminen on vapaaehtoista eikä siihen saa pakottaa ketään. Kosketus ei saa olla salaisuus.

MITEN VAUVA SAA ALKUNSA – moni lapsi on kiinnostunut omasta alkuperästään, syntymästä ja lisääntymisestä. Hyvä lähtökohta keskustelulle on lapsen oma syntymätarina.

SUKUPUOLIKOKEMUS – yksilön sukupuolikokemus voi nykykäsityksen mukaan olla moninainen ja muuttuvakin. Jo pieni lapsi voi kokea sukupuolensa toisin kuin lapsen vanhemmat sen näkevät.

ERILAISET PERHEET – lapsi kohtaa elämässään moninaisia ihmisiä, perheitä ja perherakenteita. Anna lapselle toimiva työkalupakki kaveriden kohtaamiseen.

LISÄKSI LASTANI KIINNOSTAA… valitse lisää aiheita itse tai yhdessä kumppanisi ja lapsesi kanssa

Löydät netistä ja kirjastoista runsaasti linkkejä ja vinkkejä yhteiselle tutkimusmatkallenne lapsesi kanssa!

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kuinka tukea pienen vauvan motorista kehitystä?

Vauvan käsittely, sylissä pitäminen ja kantaminen auttavat vauvaa hahmottamaan omaa kehoaan ja edistävät vauvan motorista kehitystä. ...

Vastasyntyneen vauvan tavallisimpia iho-oireita

Vastasyntyneen iho on herkkä ja ohut. Vastasyntyneiden iholla tapahtuu syntymään jälkeen erilaisia muutoksia. Suurin osa muutoksista johtuu vauvan...

Vauvan kehitysvaiheet 6-12 kk

Tässä iässä vauva siirtyy vanhemman sylistä lattialle touhuilemaan ja lopulta vappuen omin jaloin liikkeelle. Seuraavassa tiivistelmä vauvan...