Siirry sisältöön

Voiko raskaana käydä lääkärissä tai neuvolassa työajalla?

21.08.2018 klo 14:18 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Raskaana olevalla on työsopimuslain mukaan oikeus käydä ilman ansionmenetystä synnytystä edeltävissä lääketieteellisissä tutkimuksissa, jos tutkimuksia ei voida suorittaa työajan ulkopuolella. Lääketieteellinen tutkimus tarkoittaa tässä yhteydessä myös neuvola- ja laboratoriokäyntejä, ultraäänitutkimuksia sekä lääkärintarkastuksia.

Työsopimuslaissa lukee yleisesti, että työnantajan on ”korvattava raskaana olevalle työntekijälle synnytystä edeltävistä lääketieteellisistä tutkimuksista aiheutuva ansion menetys, jos tutkimuksia ei voida suorittaa työajan ulkopuolella”.

  • Raskaana olevalla on lain mukaan oikeus käydä ilman ansionmenetystä synnytystä edeltävissä lääketieteellisissä tutkimuksissa, jos tutkimuksia ei voida suorittaa työajan ulkopuolella. Lääketieteellinen tutkimus tarkoittaa tässä yhteydessä myös neuvola- ja laboratoriokäyntejä, ultraäänitutkimuksia sekä lääkärintarkastuksia.
  • Työnantajalle on ilmoitettava käynneistä hyvissä ajoin.
  • Jos työnantaja haluaa nähdä selvityksen tutkimuksen liittymisestä raskauteen tai siitä, miksi tutkimuksissa käydään työaikana, työntekijän on pystyttävä esittämään tällainen selvitys.

Käytännössä monet neuvolat ja äitiyspoliklinikat ovat auki sellaisina aikoina, että niihin tarvitaan ainakin toisinaan käyntejä työajan sisällä.

Perheystävällinen työnantaja pyrkii järjestämään asiat ja sijaistamiset niin, ettei käynneistä aiheudu ongelmia työntekijälle eikä työyhteisölle.

  • Poissaolojen tarkempia ehtoja löytyy eri alojen työehtosopimuksista.
  • Yleinen käytäntö on, että odottava äiti saa käydä raskauden normaaliin seurantaan kuuluvilla lääkäri- ja neuvolakäynneillä työajallaan. Kyse on silloin palkallisesta poissaolosta. Tämä on voimassa yleisesti eri alojen työehtosopimuksissa valtiolla, kunnissa ja monilla yksityisillä aloilla.
  • Palkallisuuden edellytyksenä niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla on, että tutkimukset osuvat päiville, jotka muuten olisivat työpäiviä.

Kysymys: Voiko puoliso olla työajalla mukana neuvolakäynnillä odotusaikana?

Lähteet:

Työsopimuslaki 4 luku 8 §: palkanmaksuvelvollisuus

Työsopimuslakia (HE 108/1994) koskevan työasiainvaliokunnan mietintö 3/1994

Talentum: Esimiehen käsikirja (2013)

TEE TESTI: Onko työpaikkasi perheystävällinen?

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulman ajanvarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulman ajanvarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Digitaalinen vanhemmuuspakkaus

Telia & Pelastakaa Lapset ry kokosivat yhdessä digitaalisen vanhemmuuspakkauksen, joka auttaa vanhempaa suojaamaan lapsen netinkäyttöä....