Siirry sisältöön

Voiko raskaana käydä lääkärissä tai neuvolassa työajalla?

21.08.2018 klo 14:18 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Raskaana olevalla on työsopimuslain mukaan oikeus käydä ilman ansionmenetystä synnytystä edeltävissä lääketieteellisissä tutkimuksissa, jos tutkimuksia ei voida suorittaa työajan ulkopuolella. Lääketieteellinen tutkimus tarkoittaa tässä yhteydessä myös neuvola- ja laboratoriokäyntejä, ultraäänitutkimuksia sekä lääkärintarkastuksia.

Työsopimuslaissa lukee yleisesti, että työnantajan on ”korvattava raskaana olevalle työntekijälle synnytystä edeltävistä lääketieteellisistä tutkimuksista aiheutuva ansion menetys, jos tutkimuksia ei voida suorittaa työajan ulkopuolella”.

  • Raskaana olevalla on lain mukaan oikeus käydä ilman ansionmenetystä synnytystä edeltävissä lääketieteellisissä tutkimuksissa, jos tutkimuksia ei voida suorittaa työajan ulkopuolella. Lääketieteellinen tutkimus tarkoittaa tässä yhteydessä myös neuvola- ja laboratoriokäyntejä, ultraäänitutkimuksia sekä lääkärintarkastuksia.
  • Työnantajalle on ilmoitettava käynneistä hyvissä ajoin.
  • Jos työnantaja haluaa nähdä selvityksen tutkimuksen liittymisestä raskauteen tai siitä, miksi tutkimuksissa käydään työaikana, työntekijän on pystyttävä esittämään tällainen selvitys.

Käytännössä monet neuvolat ja äitiyspoliklinikat ovat auki sellaisina aikoina, että niihin tarvitaan ainakin toisinaan käyntejä työajan sisällä.

Perheystävällinen työnantaja pyrkii järjestämään asiat ja sijaistamiset niin, ettei käynneistä aiheudu ongelmia työntekijälle eikä työyhteisölle.

  • Poissaolojen tarkempia ehtoja löytyy eri alojen työehtosopimuksista.
  • Yleinen käytäntö on, että odottava äiti saa käydä raskauden normaaliin seurantaan kuuluvilla lääkäri- ja neuvolakäynneillä työajallaan. Kyse on silloin palkallisesta poissaolosta. Tämä on voimassa yleisesti eri alojen työehtosopimuksissa valtiolla, kunnissa ja monilla yksityisillä aloilla.
  • Palkallisuuden edellytyksenä niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla on, että tutkimukset osuvat päiville, jotka muuten olisivat työpäiviä.

Kysymys: Voiko puoliso olla työajalla mukana neuvolakäynnillä odotusaikana?

Lähteet:

Työsopimuslaki 4 luku 8 §: palkanmaksuvelvollisuus

Työsopimuslakia (HE 108/1994) koskevan työasiainvaliokunnan mietintö 3/1994

Talentum: Esimiehen käsikirja (2013)

TEE TESTI: Onko työpaikkasi perheystävällinen?

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...