Siirry sisältöön

Vinkkejä ankeisiin aamuihin

08.07.2022 klo 14:32 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Vanhempien töihin ja lapsen päivähoitoon palaaminen saattaa kiristää arjen aikatauluja. Jatkuva kiire hermostuttaa niin lapsia kuin aikuisia. Kuinka näitä ankeita aamuja saisi rauhoitettua? Seuraavassa muutama ajatus kuinka rutiinit voivat helpottaa kiireistä arkea.

Aamulähtöjä voi pyrkiä valmistelemaan jo illalla ja herätä niin hyvissä ajoin, että aamun leppoisalle tunnelmalle olisi mahdollisuus. Varaa siis omat ja lasten vaatteet sekä hoidossa tarvittavat varusteet jo illalla valmiiksi.

  • Yhdessä voidaan sopia kuinka aamuista saisi sujuvampia. Jo illalla voidaan päättää mitä puetaan ja syödään ja sopimuksesta pidetään kiinni.
  • Hyvin sujuneista aamuista lapsi voi vaikka saada tarran seinälle. Kun tarroja on kasassa riittävästi, lapsi saa palkkion, esim. elokuvareissun vanhemman kanssa.
  • Aina suunnittelu ei kuitenkaan auta. On ymmärrettävää, että lapsi testaa rajojaan ja oman tahtonsa mahtia. Aamun kiireessä tämä rajojen hakeminen voi olla raivostuttavaa. Vanhemman on hyvä olla jämäkkä ja antaa lapselle valinnan mahdollisuuksia vain tietyissä rajoissa.
  • On hienoa, jos itse pystyy pysymään rauhallisena eikä vastaa kiukkuun kiukulla. Sanoittaminen kannattaa, ”Sinua harmittaa. Nyt meidän on lähdettävä. Voit valita, puetko haalarin päälle itse vai puenko minä sen sinulle.”
  • Eroamisen hetkellä olisi kuitenkin tärkeää, että kummallekin, etenkin lapselle, jäisi lämmin ja turvallinen olo jäädä hoitoon eikä aamun ikävä ilmapiiri jäisi painamaan.
  • Kun iltapäivällä palataan kotiin, on hyvä varata aikaa ensin läheisyyden tankkaamiselle, antaa lapselle huomiota ja kuunnella päivän kuulumiset.
  • Jos aamu on alkanut huonosti, voidaan tämäkin käsitellä iltapäivällä: ”Meitä harmitti molempia aamulla, kun tuli kiire. Isiä pelotti, ettei isi ehdi kokoukseen, jossa isiä odotettiin. Sinua varmasti harmitti, kun minä hermostuin ja huusin.”

 

Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Tule juttelemaan maksutta ja luottamuksellisesti Väestöliiton asiantuntijan kanssa, jos sinulla on vanhemmuuteen, pari- tai perhesuhteisiin tai...

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...