Siirry sisältöön

Vinkkejä ankeisiin aamuihin

08.07.2022 klo 14:32 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Vanhempien töihin ja lapsen päivähoitoon palaaminen saattaa kiristää arjen aikatauluja. Jatkuva kiire hermostuttaa niin lapsia kuin aikuisia. Kuinka näitä ankeita aamuja saisi rauhoitettua? Seuraavassa muutama ajatus kuinka rutiinit voivat helpottaa kiireistä arkea.

Aamulähtöjä voi pyrkiä valmistelemaan jo illalla ja herätä niin hyvissä ajoin, että aamun leppoisalle tunnelmalle olisi mahdollisuus. Varaa siis omat ja lasten vaatteet sekä hoidossa tarvittavat varusteet jo illalla valmiiksi.

  • Yhdessä voidaan sopia kuinka aamuista saisi sujuvampia. Jo illalla voidaan päättää mitä puetaan ja syödään ja sopimuksesta pidetään kiinni.
  • Hyvin sujuneista aamuista lapsi voi vaikka saada tarran seinälle. Kun tarroja on kasassa riittävästi, lapsi saa palkkion, esim. elokuvareissun vanhemman kanssa.
  • Aina suunnittelu ei kuitenkaan auta. On ymmärrettävää, että lapsi testaa rajojaan ja oman tahtonsa mahtia. Aamun kiireessä tämä rajojen hakeminen voi olla raivostuttavaa. Vanhemman on hyvä olla jämäkkä ja antaa lapselle valinnan mahdollisuuksia vain tietyissä rajoissa.
  • On hienoa, jos itse pystyy pysymään rauhallisena eikä vastaa kiukkuun kiukulla. Sanoittaminen kannattaa, ”Sinua harmittaa. Nyt meidän on lähdettävä. Voit valita, puetko haalarin päälle itse vai puenko minä sen sinulle.”
  • Eroamisen hetkellä olisi kuitenkin tärkeää, että kummallekin, etenkin lapselle, jäisi lämmin ja turvallinen olo jäädä hoitoon eikä aamun ikävä ilmapiiri jäisi painamaan.
  • Kun iltapäivällä palataan kotiin, on hyvä varata aikaa ensin läheisyyden tankkaamiselle, antaa lapselle huomiota ja kuunnella päivän kuulumiset.
  • Jos aamu on alkanut huonosti, voidaan tämäkin käsitellä iltapäivällä: ”Meitä harmitti molempia aamulla, kun tuli kiire. Isiä pelotti, ettei isi ehdi kokoukseen, jossa isiä odotettiin. Sinua varmasti harmitti, kun minä hermostuin ja huusin.”

 

Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...

Vanhemmuuden päivä

Vanhemmuus on tärkeä tehtävä, jossa jokainen tarvitsee jossain vaiheessa muiden tukea. Silti liian moni sinnittelee hankalassakin paikassa yksin,...

Duo vanhempainvalmennusta vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille

Duo vanhempainvalmennus on tarkoitettu vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille. Englanninkielinen valmennus koostuu vanhempien...