Siirry sisältöön

Sateenkaarinuoren vanhempana – muista nämä!

24.10.2018 klo 09:07 - Tuottanut Väestöliitto
Mikäli sinulla on vaikeaa hyväksyä omaa tai lapsesi sukupuoli-identiteettiä, sukupuolen ilmaisua tai seksuaalista suuntautumista tällaisen ilmapiirin luominen voi olla vaikeaa. Siinä tapauksessa voi olla hyvää keskustella asiasta asiantuntijan tai muiden aikuisten kanssa, joilla on samanlaisia kokemuksia. Varo kuitenkin näitä sudenkuoppia!
  • Älä vaadi lastasi muuttumaan. Älä pilkkaa lastasi tai käyttäydy väkivaltaisesti häntä kohtaan, vaikka sinulla olisikin vaikeaa hyväksyä hänen sukupuoli-identiteettiään, sukupuolen ilmaisunsa tai seksuaalista suuntautumistaan. Se ei muuta sitä, miten hän sukupuolensa kokee taikka hänen kykyään kokea ihastumista ja läheisyyden kaipuuta – vaan vahingoittaa hänen minäkuvansa ja tekee hänestä turvattomampi.
  • Älä eristä lastasi perheen tai suvun yhteisöstä asettamalla ehtoja siitä, miten hän saa ilmaista sukupuoltaan (esimerkiksi pukeutumalla juhlaan) tai mitä hän saa identiteetistään kertoa. Ulostulojen ajoituksesta on joskus tarvetta neuvotella, joskus jopa turvallisuussyistä. Tiedosta kuitenkin, että se samalla viestittää lapsille, että muiden mukavuus olla joutumatta suhtautumaan erilaisuuteen on tärkeämpää, kuin se, kuka lapsi tai nuori on, miten hän voi, ja onko hänellä lupaa kuulua ja näkyä samoilla ehdoilla kun muut, omana itsenään.
  • Älä kiellä lastasi tapaamasta kaltaisiaan nuoria tai osallistumaan yhteisöihin, joissa hän saa vertaistukea ja voi tuntea itsensä turvalliseksi sukupuoli-identiteettinsä, sukupuolen ilmaisunsa ja seksuaalisen suuntautumisensa kanssa. Nämä ovat mahdollisuuksia hänelle ymmärtää enemmän itsestään, kokea osallisuutta ja kuuluvuutta joukkoon, vaikka häntä muutoin nähdään erilaisena.
  • Älä syyllistä lastasi tai muita kohtaamastaan syrjinnästä. Kiusaaminen, eriarvoinen kohtelu ja väkivalta ovat aina tekijänsä vastuulla, vaikka hän saattaa toimia ympäristönsä asettamien normien ja rakenteiden tai erheellisten ennakkoluulojen kimmokkeesta. Uhrin syyllistäminen ylläpitää syrjiviä rakenteita ja lisää syrjinnän pelkoa ja vähemmistöstressiä, joka vaikuttaa kielteisesti sekä psyykkiseen että fyysiseen hyvinvointiin.

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Lisätietoa:

www.seta.fi www.transtukipiste.fi www.trasek.fi www.sateenkaariperheet.fi

www.sinuiksi.fi

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Haluatko keskustella parisuhteestasi? Mietitkö, miten vaalia parisuhdetta lapsiperhearjen keskellä? Onko yhteys kumppaniin kateissa? Jos chat on jo...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Rajoja ja rakkautta - koetteleeko lapsiperheen arki? Varaat chat-keskustelu Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo alkanut, eikä se näy...