BETA Siirry sisältöön

Tue nuoren itseluottamusta asettamalla selkeitä rajoja

Julkaistu 24.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Nuori saattaa toimia omia periaatteitaan vastaan joskus saavuttaakseen kavereiden hyväksynnän (esimerkiksi kokeilla päihteitä tai kiusata ryhmään kuulumattomia). Ryhmän ulkopuolelle putoamisen uhka pelottaa ja on vakava kolaus itsetunnolle.

Sinulla on paras kokemus nuoresi toimintatavoista. Olet saanut seurata hänen reaktiotaan pienestä pitäen. Murrosikäinen saattaa kokeilla monenlaisia rooleja eri ryhmissä, mutta hänen perustemperamenttinsa säilyy. Toiset lapset ovat pienestä asti lapsiryhmissä itsenäisiä, jopa komentelevia. Toiset taas vetäytyvät, tarkkailevat ja myötäilevät muita – heille ei ole tärkeää saada määrätä.

Murrosiässä jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat nuoret saattavat joutua porukan paineiden kohteeksi. He seuraavat ”anturit herkkinä” merkkejä siitä, miten pitää toimia tullakseen hyväksytyksi ryhmään.

Nuorella täytyy olla selkeät aikuisten asettamat rajat, joihin vedota, kun itse ei vielä ole riittävän vahva sanomaan ”tässä en halua olla mukana”. Saattaa olla pelastus nuorelle, että voi ”kasvojaan menettämättä” lähteä tilanteesta pois, koska on pakko mennä kotiin.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten tasapainoilla pikkulapsiperheessä arjen, vanhemmuuden ja parisuhteen välillä?

Pikkulapsiperheessä arki, vanhemmuus ja parisuhde herättävät meissä monenlaisia tunteita. Katso videot, joissa psykologi Suvi Laru ratkoo...

Miten ja milloin opetan turvataidot pelottamatta lasta?

Voinko opettaa turvataitoja säikyttämättä lasta turhaan? Missä iässä opetuksen voi aloittaa?

Pienten lasten vanhempien elämän tasapaino: Yhteisöllisyys

Oman hyvinvoinnin takia on tärkeää pitää huolta siitä, että eri elämänalueet ovat tasapainossa. Lasten ollessa pieniä kodin ulkopuolisiin...