BETA Siirry sisältöön

Nuoret ja tupakointi

Julkaistu 19.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Suuri osa nuorista kokeilee jossain vaiheessa tupakanpolttoa. Nuoren tupakointi alkaa usein sosiaalisena tupakointina. Jos kaveripiirissä tupakoidaan, tulee nuorikin helposti ”maistaneeksi” tupakkaa. Hän polttaa vain ryhmässä ja menee tupakkapaikalle kavereiden kanssa.

Kaverit eivät välttämättä pakota tupakoimaan tai pilkkaa nuorta tupakoimattomuuden vuoksi. Tupakointi voi kuitenkin kuulua ryhmän kulttuuriin samoin kuin yhteinen musiikkimaku tai samanlainen pukeutuminen. Nuorella pitää olla hyvä itsetunto, että hän ei ”lipsahda” tupakoijaksi ryhmän toimintamallin mukana.

Sosiaalisen tupakoinnin myötä tupakointiin syntyy tapa- ja psyykkinen riippuvuus. Nikotiini on myös yksi vahvimmista fyysisen riippuvuuden aiheuttajista, joten nuorten tupakointi on hyvä saada rajoitettua mahdollisimman vähäiseksi.

Vanhempien puuttuminen kokeiluun on ehdottoman tärkeää

Vanhempien kielteinen suhtautuminen nuoren tupakointiin ja kokeiluun puuttuminen on ensisijaisen tärkeää nuoren tupakoinnin ehkäisyssä. Myös aikuisten malli on tärkeä.

Jos vanhemmat tai toinen vanhemmista tupakoi, on nuoren tupakoinnin aloittaminen todennäköisempää kuin tupakoimattomien vanhempien lapsella. Asiaan vaikuttaa:

  • Aikuisten esimerkki
  • Tupakointivälineiden saatavuus kotona
  • Vanhemmat eivät haista tupakan hajua – tupakkakokeilujen salaaminen helpompaa
  • Tupakoinnin haittoja ei ajatella – eiväthän vanhemmatkaan niistä piittaa
  • Kiinnijäämisen pelko pienempi – aina voi vedota siihen, että vanhempi itsekin polttaa

Tupakkatuotteista myös nuuskaa käytetään jonkin verran Suomessa. Tavallisinta nuuskan käyttö on joidenkin joukkueurheilulajien harrastajien keskuudessa.

Kyselyt kertovat tupakoinnin vähentyneen

Kouluterveyskyselyjen mukaan nuorten tupakointi on vähentynyt lähes koko 2000-luvun ajan. Vuoden 2017 kouluterveyskyselyjen mukaan 7 % yläkoululaisista, 3 % lukiolaisista ja 23 % ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista nuorista tupakoi päivittäin.

Sähkösavukkeet kiinnostavat poikia enemmän kuin tyttöjä. Sähkösavuketta käytti 7 % ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista pojista, 2 % lukiossa opiskelevista pojista, ja 5 % yläkoulua käyvistä pojista. Tytöistä sähkösavuketta käyttivät vain alle 2 %.

Tupakointi ei enää ole ”in” tai pakollista kaikkien nuorten keskuudessa. Suurin osa nuorista ei polta.

Lisätietoa ja tukea tupakoinnin lopettamiseen katso stumppi.fi

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten tasapainoilla pikkulapsiperheessä arjen, vanhemmuuden ja parisuhteen välillä?

Pikkulapsiperheessä arki, vanhemmuus ja parisuhde herättävät meissä monenlaisia tunteita. Katso videot, joissa psykologi Suvi Laru ratkoo...

Miten ja milloin opetan turvataidot pelottamatta lasta?

Voinko opettaa turvataitoja säikyttämättä lasta turhaan? Missä iässä opetuksen voi aloittaa?

Pienten lasten vanhempien elämän tasapaino: Yhteisöllisyys

Oman hyvinvoinnin takia on tärkeää pitää huolta siitä, että eri elämänalueet ovat tasapainossa. Lasten ollessa pieniä kodin ulkopuolisiin...