Siirry sisältöön

Myönteinen kehotunnekasvatus

28.10.2018 klo 20:18 - Tuottanut Väestöliitto
Pienten lasten seksuaalisuus on omaan kehoon tutustumista, ihmisenä olemisen ihmettelyä ja suuria tunteita. Se on uteliaisuutta, leikillisyyttä, tutkimusta ja kysymyksiä, ylpeyttä omasta kehosta ja myönteisen minäkuvan rakentamista.

“Osa normaalia arkea ja oman itsen/arvonsa omaksumista; kunnioitusta omaa itseään kohtaan.” (vanhemman vastaus)

Hyvän terveyden perusta luodaan lapsuudessa. Silloin rakentuvat kiintymyssuhde, itsetunto, kehonkuva sekä asenteet itsensä suojaamiseen ja arvostamiseen. Tämä kaikki liittyy myös lapsen seksuaaliseen kehitykseen. Siksi jo lapset tarvitsevat seksuaalisuudelleen tukea ja suojaa.

Kun pienten lasten kehotunnekasvatus toteutuu ikävaiheeseen sopivalla tavalla, voidaan ehkäistä tulevaisuuden hämmennystä ja ongelmia.

Tee näin! Eli mitä myönteinen kasvatus rakentaa?

Lapsen seksuaalisuutta vanhemmat kuvasivat tutkimuksessamme mm. näin: se on hieno, kaunis ja normaali asia, viatonta läheisyyttä ilman häveliäisyyttä, iloa itsestä ja olemassaolosta. Se on iloista pelleilevää uteliaisuutta ja lasten välisiä ihastuksia. Se on myös pissakakkajuttuja ja mielihyvää itsestä ja toisista. Vanhemmat pitivät tärkeänä lapsen viattomuutta ja sitä, että saa olla lapsi mahdollisimman pitkään.

Tästä on hyvä lähteä rakentamaan oman kodin kehotunnekasvatukselle omaa mallia!

Suojaa lasta kielteiseltä tiedolta

Tällaista ovat muun muassa lapsia loukkaavat ja ahdistavat kokemukset. Vahingollista on myös toistuva paheksunta, jos lapsi on utelias ja kysyy asioita tai tutkii kehoa ja leikkii kiinnostavia asioita. Siksi tarvitaankin avointa puhetta ja tietoa niin vanhemmille kuin varhaiskasvatuksen ammattialisille.

Vältä tätä

Mitä on vahingollinen seksuaalikasvatus? Vanhemmat kuvasivat tutkimuksissamme monia asioita, joita he eivät halua että heidän lapsilleen opetetaan. Lapsille ei haluta siirtää eteenpäin perittyä häpeää, ahdistavaa tietoa tai vääriä asenteita kuten halveksivaa puhetta. Ahdasmielinen, vihamielinen ja kaiken kieltävä suhtautuminen seksuaalisuuteen myös mainittiin, sekä häpeälliseksi leimaaminen, kauhistelu ja synniksi puhuminen. Näitä ikäviä tapoja oli koettu ja nähty omassa lapsuudessa ja kasvatuksessa.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma - ajanvarauschat vanhemmille

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulma ajanvarauschat vanhemmille

Koetko haasteita parisuhteessa tai vanhemmuudessa? Älä jää yksin vaan tule keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo...