Siirry sisältöön

Miten työpaikalla voidaan tukea työntekijää, jonka puoliso tai muu lähiomainen sairastuu vakavasti?

21.09.2018 klo 15:06 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Puolison tai muun läheisen ihmisen vakava sairastuminen vaikuttaa työntekijän ja hänen perheensä arkeen. Työpaikan asenteilla ja käytännöillä voidaan vaikuttaa työntekijän jaksamiseen ja työkykyyn.

Pitkäaikaissairaan puolison tai muun läheisen ihmisen hoitojärjestelyjä voivat helpottaa

 • liukuva ja-tai joustava työaika
 • lyhennetty päivittäinen tai viikoittainen työaika, osa-aikatyö
 • ilta-, yö- ja viikonloppuvuorojen vähentäminen, tai ainoastaan aamuvuorojen tekeminen tilapäisesti
 • matkatyön vähentäminen
 • tilapäinen tai säännöllinen etätyö: kotona työskentely
 • vuorotteluvapaa
 • mahdollisuus tilapäiseen palkattomaan vapaaseen

Työntekijä saattaa joutua olemaan poissa työstä tai jättämään työelämän kokonaan pystyäkseen keskittymään läheisensä hoitamiseen. Läheisen sairaus tai sairauden hoito voi aiheuttaa työntekijälle useita toistuvia, äkillisiä tai ketjuuntuvia poissaoloja työstä.

Työn ja omaishoivan kannalta tilanne muuttuu silloin, jos lähiomainen siirtyy hoitolaitokseen tai sairaalaan, tai jos hän kuolee. Moni palaa silloin takaisin kokoaikaiseen työhön entiseen työpaikkaan.

Pitkä poissaolojakso työelämästä voi johtaa työttömyyteen tai ennenaikaiselle eläkkeelle siirtymiseen, mikä vaikuttaa esimerkiksi taloudelliseen tilanteeseen.

Muut keinot tukea työntekijää perhe-elämän kriisissä:

 • Työnantaja voi tukea työntekijää vaativassa perhetilanteessa joustamalla työajoissa ja esimerkiksi sopimalla kohtuullisista työtavoitteista ja -määristä sekä rajoittamalla matkatyötä.
 • Työtehtäviä voi myös tilapäisesti keventää ja jakaa muiden työntekijöiden kanssa. Mahdollisuuksiensa mukaan työnantaja voi palkata lisätyövoimaa. Näin poissaolijan työtehtävät eivät kuormita kohtuuttomasti muita työntekijöitä.
 • Lähipiirin ja työyhteisön tuen lisäksi työntekijä saattaa tarvita työpaikalla mahdollisuutta keskustella tilanteestaan oman lähiesimiehensä kanssa. Keskusteluapua saa myös työterveyshuollon vastaanotolla työterveyshoitajalta, lääkäriltä tai psykologilta.
 • Omaa perhettä kohdanneen kriisin aikana esimiehen mahdollisuudet hoitaa työtehtäviään saattavat tilapäisesti heikentyä. Hänelle voidaan tarvittaessa ottaa määräajaksi sijainen.

Lue myös: Mitä oikeuksia ja velvollisuuksia työntekijällä on töissä, jos puoliso sairastuu?

TEE TESTI: Onko työpaikkasi perheystävällinen?

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Koronasta kuntoon – Löydä oma polkusi

Koronasta kuntoon – toipumisen polku tarjoaa sinulle tietoa koronan pitkittyneistä oireista, niistä toipumisesta ja kuntoutumisesta sekä tukee...

PCOS:n vertaistukichat 20.6.2023

Elätkö PCOS:n kanssa? Epäiletkö, että gynekologiset oireesi voisivat liittyä niihin? Tervetuloa mukaan PCOS:n vertaistukichattiin!

Vapaaehtoisena Koronasta kuntoon -hankkeessa

Tämä on materiaalipankki Koronasta kuntoon -hankkeen (2022 - 2024) vapaaehtoistehtävissä toimiville. Hankkeen vapaaehtoistehtäviä ovat muun...