Siirry sisältöön

Työnteko, jos puoliso sairastuu vakavasti

21.09.2018 klo 15:29 - Kirjoittanut Työ ja perhe , Väestöliitto
Joskus puoliso sairastaa vakavasti tai saa äkillisen sairauskohtauksen. Työntekijän on ilmoitettava työnantajalle mahdollisimman pian, jos hän joutuu olemaan poissa työstä. Perusteena on poissaolo pakottavasta perhesyystä. Jos tilanne jatkuu, työnteon ehtoihin voidaan tehdä myös muutoksia. Tämä on usein tarpeen, jos puolison vakava sairastuminen vaatii työssäkäyvältä aiempaa enemmän hoitovastuuta kotona.

Työnantajan pyynnöstä työntekijän on luotettavasti selvitettävä poissaolonsa syyt. Tähän velvoittaa työsopimuslaki 4 luku 7 § 2 momentti.

Oikeus tilapäiseen poissaoloon työstä:
Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus tilapäiseen poissaoloon työstä, jos hänen perhettään on kohdannut äkillinen sairaus tai onnettomuus ja hänen välitön läsnäolonsa on välttämätöntä esimerkiksi omaisen jatkohoidon järjestämiseksi. Poissaolon kestosta ja muista ehdoista työnantaja ja työntekijä sopivat keskenään (työsopimuslaki 4 luku 7 §).
Yhteisessä sopimuksessa voidaan myös mainita työntekijän oikeudesta palata vapaalta entiseen työtehtäväänsä. Se voi olla tarpeen erityisesti pitkän poissaolon jälkeen.

Vapaiden palkallisuus vai palkattomuus:
Työsopimuslain mukaan työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa työntekijälle palkkaa vapaiden ajalta (työsopimuslaki 4 luku 8 §). Toimialakohtaisissa työehtosopimuksissa voi olla mainintoja lyhyiden ja tilapäisten poissaolojen palkallisuudesta. Esimerkiksi lähiomaisen kuoleman yhteydessä työntekijällä voi olla oikeus yhteen palkalliseen poissaolopäivään.

Työnantajan omiin ohjeistuksiin saattaa sisältyä lakia ja työehtosopimuksia täydentäviä ja parempiakin ehtoja poissaoloihin ja muihin työnteon ehtoihin liittyen.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Väkivaltaa Kokeneet Miehet

Väkivaltaa Kokeneet Miehet auttaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa lähisuhteissaan tai kadulla kokeneita miehiä. Keskusteluapua on tarjolla...

Erosta Elossa – erokriisiapua miehille

Erosta Elossa tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä tarjoamalla henkilökohtaista keskusteluapua, neuvontaa...

Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään

Vanhemman sairastuminen syöpään voi olla rankka asia kohdata. Se herättää meissä monia kysymyksiä ja tunteita. Tälle sivustolle on kerätty...