Siirry sisältöön

Miten kerron lapselle erosta?

30.11.2020 klo 14:26 - Tuottanut Väestöliitto
Erosta kertominen lapselle on usein vanhemmille vaikeaa. Mitä sanoa? Minkä verran lapsen kuuluu tietää eron syistä? Entä jos toinen vanhemmista ei haluaisi erota, pitääkö lapsen tietää tämä? Vanhemmat lapset eivät useinkaan muista, mitä vanhemmat tuossa hetkessä sanoivat, mutta he muistavat tunnelman parhaiten. Siksi tavoitteena on turvallisena ja rauhallisena pysyvä vanhempi, joka viestii, että tästä kyllä selvitään. Jokainen tilanne on omanlaisensa, mutta tässä muutamia asioita, joita mahdollisuuksien mukaan voi yrittää ottaa huomioon.

Jos mahdollista, kertokaa lapsille erosta yhdessä. Varatkaa siihen rauhallinen ja kiireetön hetki – mielellään niin, ettei sen jälkeen ole kenelläään menoa heti minnekään. Lapselle on hyvä myös antaa aikaa eroajatuksen ymmärtämiseen, ettei tieto tule hänelle yllätyksenä juuri ennen muutosta.

Lapsi ansaitsee kuulla totuuden, mutta hän ei tarvitse yksityiskohtia eron syistä. Eron syy voi olla esimerkiksi, että on niin paljon riitoja. Eron syistä voi olla kaksi versiota, kummallakin vanhemmalla omansa, mutta lapsen ei pitäisi joutua valitsemaan niistä. Vanhemman pitäisi pysyä erossa toisen vanhemman mustamaalaamisesta, paljastuksista tai  syyttelystä (kuten että toinen on ollut uskoton, pettää tai valehtelee).

Kertokaa erolle syy, jotta lapsen ei tarvitse arvailla sitä. Lapsen tulee jollain tavalla ymmärtää, miksi vanhemmat eroavat.  Muuten hän miettii syitä ja etsii niitä usein itsestään: jos olisin kiltimpi lapsi, kiukuttelisin vähemmän,  siivoaisin enemmän tai  tekisin sitä tai tätä, vanhemmat kenties eivät olisi eronneet. Voi olla, että lapsi tietää jo valmiiksi mistä on kyse, vaikka vanhemmat luulevat muuta.

Varautukaa lasten tunnereaktioihin ja kysymyksiin, niitä voi tulla välittömästi erotilanteessa  tai ne voivat tulla joskus myöhemmin. Lapset voivat reagoida eri tavoin, kuten kiukuttelemalla, itkemällä, vetäytymällä tai olemalla ylikilttejä ja auttavaisia. Ero mietityttää aina lasta. Joskus lapsi sanoo heti jotain asiasta, toisinaan hän pitää mietteet sisällään.

Tärkeää on, että erosta kertoessaan vanhemmat ovat jo konkreettisesti sopineet jotakin eron käytännöistä, esimerkiksi asumisjärjestelyistä. Lapselle on hyvä kertoa alustava tai väliaikainen suunnitelma ja kertoa myös, että moni käytännön asia selviää kun aikaa kuluu. Lapselle voi sanoa, että järjestämme asiat nyt näin ja sitten myöhemmin katsotaan miten se toimii. Mitä pienempi lapsi on, sitä tärkeämpää on olla konkreettinen. Pieni lapsi ei välttämättä ollenkaan ymmärrä mitä ero tarkoittaa, joten tärkeäksi tulee käytännön asiat, kuten monen yön päästä lapsi näkee seuraavaksi toista vanhempaa ja missä silloin nähdään.

Tässä yksi esimerkiksi siitä mitä sanoa: ”Me vanhemmat olemme päättäneet erota. Olemme yrittäneet olla onnellisia yhdessä, mutta emme ole siinä onnistuneet. Olemme siitä pahoillamme. Tämä ero ei ole sinun syysi, etkä ole vastuussa siitä. Sinä et olisi voinut tehdä mitään toisin tai estää eroa. Me olemme maailman onnellisempia, että olemme saaneet sinut ja saamme olla sinun vanhempiasi. Se ei muutu ikinä eikä se, että me rakastamme sinua aina. Jatkossa yritämme vanhempina toimia hyvin yhteistyössä, että sinulla olisi kaikki mahdollisimman hyvin.” Sitten voitte kertoa konkreettisista järjestelyistä ja aikataulusta eron suhteen. Lapselle on myös hyvä antaa mahdollisuus kysyä häntä mietityttäviä asioita tai sanoa, että hän voi kysyä myöhemminkin kaikkea mitä tulee mieleen.

Onko sinulla vanhemuuteen ja eroon liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Väestöliitto tarjoaa tietoa ja maksutonta keskustelutukea perheille, joissa on alle kouluikäisiä lapsia. www.hyvakysymys.fi/artikkeli/perhepulma

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulman ajanvarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulman ajavarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...

Perhepulman ajanvarauschat

Onko sinulla vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyviä huolia, joista haluaisit jutella? Varaa aika...