Siirry sisältöön

Miten ja milloin opetan turvataidot pelottamatta lasta?

16.01.2019 klo 14:14 - Tuottanut Väestöliitto
Voinko opettaa turvataitoja säikyttämättä lasta turhaan? Missä iässä opetuksen voi aloittaa?

Turvataidot kannattaa opettaa jo varhain, 3-6-vuotiaille lapsille.

Olemme tuottaneet turvataitojulisteen, jonka aikuinen voi ottaa tueksi helpottamaan asian puheeksiottamista. Juliste on maksuton ja sen voi tulostaa omaan käyttöön, tai tilata meiltä postikuluja vastaan.

Puhu ensin vain lasten välisistä leikeistä. Turvataidot ovat käyttökelpoisia lapsen arjessa ihan ikätovereiden välillä. ”Näytätkö sun jos mä näytän mun?” ”Tehdään kasa!” ”Aletaan pusuhippaa!”

Ystävyyden, omien rajojen ja koskettamisen taitoja tarvitaan päivittäin.

Julisteessa on neljä tärkeätä taitoa. Kun niitä käy usein lapsen kanssa läpi, hän oppii ne. Samalla lapsi saa myönteisen ja vahvistavan kuvan kehostaan ja itsestään.

Kun lapsi osaa kaikki neljä taitoa, laajenna asiaa koskemaan myös aikuisia. Aikuisellekin saa sanoa ei. Aikuisetkaan eivät väkisin halaa, pussaa tai koske.

Ei:n sanomista aikuisille lapsen voi antaa harjoitella vanhempien, isovanhempien ja muiden läheisten ja turvallisten aikuisten kanssa. Aluksi se ei ole kaikille lapsille helppoa.

Katso aiheeseen liittyvä videotietoisku Facebookissa klikkaamalla tästä.

Sitten vaan rohkeasti turvataito-kasvattamaan!

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Ajanvaraus-chat

Ajanvaraus Väestöliiton asiantuntijan kanssa

Perhepulma – ajanvarauschat lapsiperheille

Kasvatatko monikielistä lasta? Onko joku perheenjäsenistä muuttanut Suomeen? Haluatko keskustella erilaisista taustoistanne tai lastenkasvatuksesta...

Perhepulma – ajanvarauschat lapsiperheille

Haluatko keskustella parisuhteestasi? Mietitkö, miten vaalia parisuhdetta lapsiperhearjen keskellä? Onko yhteys kumppaniin kateissa? Varaa...