Siirry sisältöön

Mitä rakkaus on?

17.10.2018 klo 13:57 - Tuottanut Väestöliitto
Rakkaus on tunne joka syntyy aivoissa, tuntuu kehossa ja sitä voidaan osoittaa toiselle teoissa sekä puheissa. Rakkaus on biologinen reaktio, joka saa ihmiset kiintymään toisiinsa ja pitämään toisistaan huolta.

Rakkaus on erilaista riippuen siitä, ketä rakastaa: vanhempia, ystäviä, lemmikkieläintä, kavereita, sukulaisia, harrastuskavereita vai kumppania. Ihminen voi rakastaa useita ihmisiä tai asioita yhtä aikaa.

Rakkaus voidaan jakaa lähimmäisenrakkauteen ja romanttiseen rakkauteen. Romanttisessa rakkaudessa ihastus voi muuttua rakastumiseksi. Rakkauden tunne myös muuttuu: se on erilaista esimerkiksi seurustelusuhteen alussa kuin myöhemmin suhteessa.

Rakkauteen mahtuu myös erimielisyyksiä.

Esimerkiksi ystävien, perheenjäsenten ja kumppanin kanssa voi tulla riitoja, mutta ne eivät silti vähennä rakkauden määrää. Joskus taas huomaa rakastavansa toista, vaikka ei haluaisikaan. Rakkauden tunnettakaan ei saa käskemällä loppumaan tai alkamaan. Kukaan ei pysty valitsemaan, keneen rakastuu.

Joskus voi rakastua ihmiseen, joka ei tunne samoin. Se voi tehdä kipeää ja silloin saattaa miettiä, onko itse tehnyt jotain väärin tai miksi ei kelpaa. Joskus ihmiset eivät vain tunne toisiaan kohtaan samalla tavalla.

 

Päivitetty 5.4.2023

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mihin katosi ihminen, johon rakastuin? – Etsi hänet takaisin!

Haluaisitko saada esiin kumppanistasi ne piirteet, johon joskus rakastuit? Sen hyvän olon, jota joskus tunsit? Hypätkää rohkeasti elättelemään...

Uusi vuosi on mahdollisuus uuteen työelämässä ja parisuhteessa!

Uuden vuoden lupaukset liittyvät usein omaan hyvinvointiin ja ne unohtuvat nopeasti. Voisiko sinun uudenvuoden lupauksesi ensi vuonna liittyä...

Tekeekö ylikuormittuneisuus tuhoa parisuhteessasi etkä sumupilvessäsi sitä edes huomaa?

Ylikuormittuneisuus vie huolestuttavan paljon tilaa parisuhteen ja perheen hyvinvoinnista. Tunnistatko itsesi tai läheisesi tästä tekstistä?