Siirry sisältöön

Mitä on riittävän hyvä vanhemmuus?

25.07.2022 klo 07:50 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Riittävän hyvälle vanhemmuudelle ei ole tyhjentävää määritelmää. Tärkein kriteeri riittävän hyvälle vanhemmuudelle on, että lapsi voi kehittyä ja kasvaa kotona turvallisesti. Vanhemmuus muodostuu monista erilaisista osa-alueista. Ihmisten elämäntilanteet ja ominaisuudet voivat vaikuttaa vanhemmuuteen niin, että niiden seurauksena jokin osa vanhemmuudesta voi olla haasteellista samalla, kun jokin toinen osa on riittävän hyvää. 

Vanhempina usein tavoittelemme täydellistä ihannevanhemmuutta ja joudumme pettymään, kun emme veny sellaiseen. Täydellisyyden tavoittelija ei ole oikeastaan koskaan tyytyväinen omaan vanhemmuutensa, vaan ajattelee, että paremmin voisi vielä olla. Usein vanhemman sisäinen puhe on vaativaa ja onkin hyvä tarkastella mistä tämä kumpuaa?

Lapselle vanhemman kanssa vietetty hupsutteluaika on tärkeämpää kuin vaikkapa kiiltävän puhdas koti. Lapsi aina myös kasvattaa vanhempaa ja opettaa uutta. Armollisuus itseään kohtaan mahdollistaa vanhemmuudesta nauttimisen ja sitä kautta se tuo paljon hyvää koko perheen elämään. Silloin kuin tämä ei suju, vanhemmuuteen tulisi myös saada tukea ja täydennystä esimerkiksi puolisolta, sukulaisilta, ystäviltä tai ammattilaisilta. Riittävän hyvä vanhempi pitää huolta siitä, ettei itse uuvu ja osaa pyytää apua tarvittaessa.  

Jokaisella meillä on oikeus haaveilla lapsesta, käydä vauvakuumeita läpi ja pohtia, onko minusta vanhemmaksi. Erilaiset elämäntilanteet, sairaudet, mielenterveydenongelmat tai vammat voivat erityisesti mietityttää vanhempaa – joko ennen ensimmäistä lasta tai perheen tilanteen muuttuessa myös seuraavia lapsia harkitessa. Vanhemmaksi tulemiseen liittyy oikeastaan kaikilla vanhemmilla paljon odotuksia, toiveita ja pelkoja. Ihminen saattaa pohtia, selviydynkö raskaudesta tai synnytyksestä, voinko sitoutua lapsen kasvatukseen, onko minulla riittäviä voimavaroja vanhemmuuteen, osaanko hoitaa lasta tai pärjäämmekö kumppanini kanssa. Koko ajan kulkee kaksi asiaa käsi kädessä: kaikilla on oikeus haaveilla ja saada lapsi, mutta myös se, että lapsella on oikeus turvallisiin vanhempiin ja vanhemmalla on vastuu lapsista.  Riittävän hyvä vanhempi on valmis tarkastelemaan omia haasteitaan, hyväksymään ne ja mahdollisesti järjestelemään asioita niin, että haasteet ovat voitettavissa. 

Erilaisista haasteista huolimatta vanhemmuus sinällään on samanlaista kaikille. Lapsi, jonka vanhemmalla on haasteita, ei todennäköisesti pidä vanhempaansa erilaisena. Tärkeintä vanhemmuudessa on rakkauden osoittaminen, rajojen asettaminen ja huolenpito.  Toisaalta monet vanhemmat, joilla ei lähtökohtaisesti ole erityisiä haasteita, pohtivat ja arvioivat usein omaa vanhemmuuttaan ja kysyvät itseltään, olenko minä vanhempana riittävän hyvä.  

 

Riittävän hyvän vanhemman muistilista: 

  1. Lapsen kasvu ja kehitys on turvallista ja hyvää. Lapsi saa huolenpitoa, rajoja, ymmärrystä ja hellyyttä.  
  2. Etsii vanhemmuudesta hyviä hetkiä, on kiinnostunut lapsesta ja viettää tämän kanssa yhteistä aikaa. 
  3. Vanhempi tunnistaa omia vahvuuksia ja heikkouksia. Hän on valmis muuttamaan toimintatapojaan tarvittaessa ja uskaltaa pyytää apua. 
  4. Vanhempi pitää hyvää huolta omista voimavaroistaan, sillä hän tietää lapsen tarvitsevan hyvinvoivan vanhemman. 
  5. Vanhempi huolehtii, että lapsella ja itsellään on ainakin joitain vastavuoroisia sosiaalisia suhteita, sillä tarvitsemme myös muita ihmisiä. 

Julkaistu 16.7.2020

Päivitetty 25.7.2022

Aihealueet:  Vanhemmuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Tule juttelemaan maksutta ja luottamuksellisesti Väestöliiton asiantuntijan kanssa, jos sinulla on vanhemmuuteen, pari- tai perhesuhteisiin tai...

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...