Siirry sisältöön

Mistä tietää, että on parempi erota?

04.09.2019 klo 15:05 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , johtava asiantuntija, psykoterapeutti , Väestöliitto
Parisuhteissa henkinen ja fyysinen väkivalta ovat asioita, jota ei voi mitenkään selitellä, vaan näiden sattuessa on tärkeää pohtia vakavasti parisuhteen tulevaisuutta. Väkivaltaa ei tule hyväksyä, eikä se kuulu parisuhteisiin.

Miksi satunnainen väkivalta on ongelma? Kumppani tavallisesti toivoo ja odottaa asioiden muuttuvan, koska välittää ihmisestä, mutta joutuu kohtaamaan sen tosiasian, että hän ei voi muuttaa puolison käyttäytymistä. Ihminen muuttaa toimintaansa ja hakee apua vain siksi, että itse haluaa, ja on valmis tekemään sen henkisen, raskaan työn mitä toiminnan muuttaminen vaatii.  Itse asiassa tilanteeseen jäävä kumppani saattaa ottaa mahdollistajan roolin, sillä kaikista yrityksistä huolimatta haittaavat ja vaaralliset teot eivät lopu, mutta kumppanin väkivaltaisuus alkaa hallita myös puolison elämää ja etenkin elämänlaatua. Turvallisuus on aina ensisijainen asia.

On muitakin parisuhteen piirteitä, jotka kertovat siitä, että parisuhteen lopettamista on syytä harkita.  Yksi on valtataistelu, jossa kumpikaan puolisoista ei enää suojele toisen tunteita, vaan välittää vain toisen voittamisesta. Silloin pari on jo hyvin pitkällä menossa kielteiseen suuntaan vuorovaikutuksessaan. Jos huomaat, että sinä haastat tai kumppanisi haastaa riitaa tahallaan, tulisi miettiä, onko tämä vaikkapa keino saada ajatukset muuhun, kuin kylmenneisiin tunteisiin. Parisuhdetta, lähtemistä tai jäämistä voi myös miettiä yhdessä parisuhdetiedon ammattilaisen kanssa Väestöliiton maksuttomissa ajanvarauschateissa tai päivystyschateissa.

Tunne on tienviitta

Tunne on paras tienviitta, mitä ihmisellä on, mutta ihminen ei välttämättä kuuntele tunteitaan, vaan koettaa ratkaista parisuhteen kysymykset järjellä. Kun saavut kotipihaan, millainen tunne sinulle tulee? Neutraali, vai ilahtunut, vai oletko peloissasi, stressaantunut tai ahdistunut siitä, että kumppani on kotona?  Kuuntele tunnettasi. Se on tärkein väline, joka voi auttaa tekemään lopullisen valinnan.

Entä maalaatko facebookiin täydellistä kuvaa teistä kahdesta, vaikka tunnet toisin? Mieti, mitä se mahtaa tarkoittaa? Entä elämäsi tärkeysjärjestys, millä sijalla sinun kumppanisi onkaan?  Millä sijalla itse haluaisit olla toisen elämässä? Vielä on hyvä miettiä sitä, kuka on uskottusi. Jos aina ohitat kumppanisi kun sinulla on tarve jutella tai tarve itkeä, tämä kertoo säröstä teidän välillänne.

Kiinni koston kierteessä

Pettämisen aiheuttama järkytys ei ole lainkaan tavatonta parisuhteissa. Onnistuneessa tapauksessa kumppani voi antaa anteeksi ja pari pääsee eteenpäin. He rakentavat läheisyyden uudelleen uudelta pohjalta siten, että kumpikin kertoo, mitä toivoo parisuhteelta, ja kumpikin sitoutuu tekemään parhaansa parisuhteen eteen. Mutta jos sinä tai puolisosi ette voi antaa anteeksi pettämistä, teidän voi olla mahdotonta tulla koskaan onnelliseksi pariksi. Voitte jäädä jumiin katkeruuteen ja kostamiseen.

Joskus yksi on valppaampi huomaamaan parisuhteen vaikeuksia kuin toinen. Jos sinä olet se, joka on jo pitkään tehnyt eroa ja suunnitellut sitä, olisi rehellistä jakaa tuntemukset kumppanisi kanssa. Ethän itsekään haluaisi olla parisuhteessa väärin perustein.

Eropäätös muotoutuu yleensä pikkuhiljaa ajatusten ja tunteiden työstämisen kautta.  Kun kuulostelet tunteitasi, voit havaita missä kohdin työstämistä sinä olet.  Oletko valmis lähtemään? Vai oletko päättänyt sitoutua ja yrittää uudelleen? Mitä vielä on tekemättä? Kummallekin osapuolelle haitallinen tilanne on se, jossa kumpikaan ei ole sitoutunut parisuhteeseen muttei eronnutkaan, vaan epämääräinen yhdessäolo jatkuu. On suositeltavaa tehdä päätös ja pysyä siinä.

Ero tarkoittaa eron ottamista toisesta ihmisestä. Silloin ei voi odottaa, että molemmat olisivat samaa mieltä erosta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Väkivaltaa Kokeneet Miehet

Väkivaltaa Kokeneet Miehet auttaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa lähisuhteissaan tai kadulla kokeneita miehiä. Keskusteluapua on tarjolla...

Erosta Elossa – erokriisiapua miehille

Erosta Elossa tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä tarjoamalla henkilökohtaista keskusteluapua, neuvontaa...

Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään

Vanhemman sairastuminen syöpään voi olla rankka asia kohdata. Se herättää meissä monia kysymyksiä ja tunteita. Tälle sivustolle on kerätty...