Siirry sisältöön

Kun rakkaus loppuu - kylmä parisuhde on viileä molemmille

30.10.2018 klo 09:28 - Tuottanut Väestöliitto
Voiko elää parisuhteessa, jossa ei ole enää rakkautta? Riittääkö, että vain toinen rakastaa? Pitäisikö jatkaa liittoa lasten vuoksi? Kun rakkaus loppuu parisuhteessa, joutuu monien kysymysten eteen.

On pareja jotka sanovat, että heidän välillään ei ole rakkautta, mutta he pystyvät hyvin selviytymään arjesta. Parisuhde on silloin muuttunut eräänlaiseksi sisko‐veli‐suhteeksi. Avioliittoa jatketaan kavereina, vain eroottinen rakkaus puuttuu. On kuitenkin tavallista, että vähitellen hyvä kaveruus muuntuu ärtyneisyydeksi ja turhautumiseksi. Onhan kysymys kuitenkin läheisessä suhteessa elävästä, tavallisilla vieteillä varustetusta naisesta ja miehestä, jolla ei ole eroottista erityisyyttä toistensa silmissä.

Tarvitaanko erotiikkaa?

Kuinka tärkeää sitten rakkaus on suhteessa? Vähitellen elämä muuttuu hankalaksi, jos parisuhteesta puuttuu eroottinen rakkaus, seksi, intohimo ja halu koskettaa. Sisko‐veli‐suhteessa toisaalta voi olla tärkeintä tulla toimeen keskenään.

Joskus keskinäinen sopuisuus sekoitetaan rakkauteen. Puoliso saattaa vakuuttaa rakkauttaan. Mutta jos tarkastelee suhdetta syvemmin, on kysyttävä, sisältyykö suhteeseen eroottista rakkautta, todellista välittämistä ja ennen kaikkea toisen asettamista tärkeysjärjestyksessä ykköseksi. Sopuisassa tilanteessa puoliso voi sanoa: arvostan sinua lastemme vanhempana, mutta en rakasta sinua enää puolisona. En siedä enää kanssasi aamuseksiä, tuoksuasi, käsiesi kosketusta ihollani.

Parisuhteiden toiveet ja odotukset ovat muuttuneet ajan myötä. Ennen vastaavassa tilanteessa ehkä ajateltiin, että lapset ovat elämän sisältö. Tunteet olivat toissijaisia. Nyt on lupa odottaa ja toivoa eroottista rakkautta parisuhteessa. Monille perhe yksin ei enää riitä.

Tankkausta lapsista

Joskus perhe kuitenkin riittää rakkaudettoman parisuhteen ylläpitäväksi voimaksi. Puolisot saavat tarvitsemaansa hellyyttä ja kosketusta lapsiltaan, jotka tulevat syliin, suukottelevat ja halaavat. Näin on laita erityisesti kotona lasten kanssa olevalla puolisolla. Hän ”tankkaa” itseensä tärkeyden tunnetta läheisistä ihmisistä.

Päivät kodin ulkopuolella työssä käyvä kumppani sen sijaan viettää päivänsä ilman fyysistä kosketusta. Kun hän tulee kotiin ja kaipaa puolisoltaan lämpöä, kosketusta ja seksuaalisuutta, eikä hän sitä saa, syntyy riitoja. Kyse on oikeastaan seksuaalisesti jännittyneestä olosta, koska parilla ei ole toistensa syliä, johon paeta tätä maailmaa.

Jos kotona oleva puoliso ”ravitsee” hellyyden, kosketuksen ja tärkeyden tarpeensa päivän aikana lasten kanssa, hän ehkä kokee, että kotiin palaava kumppani on yksi vaatija lisää. Tämä puolestaan tuntee itsensä ulkopuoliseksi ja olonsa tyhjäksi. Hänestä voi tulla suorittaja, joka hakee sisältöä töistä, urheilusta, päihteistä ja sivusuhteista.

Eroottisen rakkauden puute voi luhistaa hyvin alkaneen parisuhteen. Tilastollisesti on hyvin vähän ihmisiä, jotka eivät tarvitse eivätkä halua mitään eroottista elämää. On äärimmäisen harvinaista, että kaksi täysin

halutonta sattuu samaan suhteeseen. Jotkut parit sietävät erotiikan puuttumista pitkään, kunnes jompikumpi tai molemmat heräävät tilanteeseen.

Ollako yhdessä lasten vuoksi?

Usein rakkaudettomassa, kylmässä liitossa elävät vanhemmat päättävät jatkaa yhdessäoloa aikansa lasten vuoksi. He eivät halua riistää lapsilta perhettä ja kotia. Rakkaudeton parisuhde ei välttämättä näyttäydy hyvänä lasten silmissä. Ei pidä unohtaa, että lapset ammentavat vanhemmiltaan mallin omiin, tuleviin parisuhteisiinsa. Haluavatko vanhemmat antaa riitaisan, vihamielisen tai arvottoman parisuhdemallin lahjaksi lapsilleen? Lapset kuulevat ja näkevät enemmän kuin vanhemmat uskovat.

Kirjoittajat:

Heli Vaaranen, parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti, Väestöliitto
Minna Oulasmaa, pari‐ ja seksuaaliterapeutti, Väestöliitto

Lue myös artikkelit:
Uusi yhteys on mahdollista
Elämään voi kuulua eripituisia parisuhteita

Aihealueet:  Kriisit , Parisuhde

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten tukea lasta, jonka sisarus on huostaanotettu?

Huostaanotto on kriisi koko perheelle, myös sijoitetulle lapselle ja hänen kotiin jääville sisaruksille. Sisaruksille voi muodostua huostaanottoon...

Lapsen huostaanotto on kriisi koko perheelle

Lapsen huostaanotto aiheuttaa perheessä lähes poikkeuksetta kriisin. Huostaanotto on kriisi, vaikka sitä olisi yhdessä lastensuojelun...

Miesten kokema parisuhdeväkivalta (Miessakit ry)

Tämä verkkokurssi sisältää tietoa miesten kokemasta parisuhdeväkivallasta. Kurssissa kerrotaan myös, miten väkivaltaa kokeneet miehet voivat...