Siirry sisältöön

Uskottomuus horjuttaa parisuhdetta

26.10.2018 klo 11:18 - Tuottanut Väestöliitto
Uskottomuudesta ylipääseminen on usein haastava prosessi. Millä pelisäännöillä suhdetta jatketaan? Miten palauttaa menetetty luottamus? Miten päästä pettymyksen tunteiden yli niin, ettei joudu aina elämään samoja kielteisiä tunteita yhä uudestaan?

Monille yksi parisuhteen suurimmista kriiseistä on kumppanin uskottomuus. Se loukkaa perustoivettamme siitä, että toinen on minua varten ja minä olen kyllin hyvä, riittävä ja arvokas toiselle. Pahimmillaan koko yhteiselämältä putoaa pohja pettämistilanteessa; koko siihenastinen yhteinen historia menettää merkityksensä. Mikään, mitä luuli suhteesta ja toisesta, ei pitänytkään paikkaansa. Turvallisuuden tunne voi heikentyä suhteessa.

Uskottomuuden, kuten monien muidenkin elämän vaikeiden vaiheiden yli on mahdollista päästä jos molemmat sitä haluavat. Parisuhteen toimivuutta on mahdollista lisätä löytämällä tilanteesta uusia kehityksen aineksia.

Uskottomuus on usein niin loukkaavaa, että sen yli pääseminen voi vaatia ulkopuolista apua. Vaarana tilanteessa on ajautua toimimattomaan suhteeseen, jossa ei ole edellytyksiä kummankaan kasvulle tai hyvinvoinnille. Seuraavissa kirjoituksissa pyritään antamaan teille kummallekin tietoa ja jäsennystä siitä, minkä kourissa olette sekä joitakin neuvoja siitä, miten menetellen asiat saattavat vähitellen edetä ja helpottaakin.

Isoille päätöksille on hyvä antaa aikaa. Uskottomuuden kokemus on usein eri asteisesti traumaattinen. Sen vaikutus muodostuu monesta tekijästä. Taustalla vaikuttavat puolisoiden aiempi läheisyys suhteessaan, uskottomuuden luonne ja kesto, paljastumistapa, elämäntilanne sekä petetyn henkilökohtainen kokemis- ja reagointitapa sekä aiemmin koetut ihmissuhdekolhut. Niinpä myös uskottomuuden aiheuttama parisuhdekriisi vaihtelee intensiteetiltään.

Kirjoituksissa on lähdetty siitä, että uskottomuus on paljastuessaan synnyttänyt kriisin petetylle ja suhteelle. Jos teidän tilanteenne on selvästi helpompi, ette ehkä tunnista itseänne ja tilannetta alkukuvauksesta. Teidän kohdallanne olennaisempaa tietoa voikin löytyä vasta jäljempänä olevista osuuksista.

Kirjoittajat: Parisuhteen asiantuntijat, Väestöliitto

Lähde:

Glass, Shirley P.: Not “Just Friends” – Rebuilding Trust and recovering your sanity after infidelity. 2003. Free Press.

Päivitetty: 31.3.2023

Aihealueet:  Kriisit , Parisuhde

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Väkivaltaa Kokeneet Miehet

Väkivaltaa Kokeneet Miehet auttaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa lähisuhteissaan tai kadulla kokeneita miehiä. Keskusteluapua on tarjolla...

Erosta Elossa – erokriisiapua miehille

Erosta Elossa tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä tarjoamalla henkilökohtaista keskusteluapua, neuvontaa...

Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään

Vanhemman sairastuminen syöpään voi olla rankka asia kohdata. Se herättää meissä monia kysymyksiä ja tunteita. Tälle sivustolle on kerätty...