BETA Siirry sisältöön

Milloin ja miten kerron alkoholista nuorelle?

Julkaistu 22.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Ota alkoholinkäyttö puheeksi ennen kuin asia on ajankohtainen. Kerro lapselle rehellisesti siitä, mitä alkoholi on ja miten se vaikuttaa. Mitä pienempi lapsi on, sitä vähemmän ja yksinkertaisemmin hänelle kannattaa antaa tietoa.

Jo alle kouluikäisen lapsen on hyvä tietää perusasiat alkoholista, myös se, että alkoholi on erittäin voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava aine. Pienelle lapselle tärkein tieto on, että alkoholi on hänelle vaarallista. Alkoholia ei pidä jättää lasten ulottuville edes vähäisiä määriä, esimerkiksi oluttölkkiä, jossa on hiukan pohjalla juomaa.

Kun lapsi alkaa liikkua ilman vanhempiaan, on hänen tärkeä tietää, että alkoholi ei ole lapsia varten. Alkoholikokeiluissa on tyypillistä alkoholin sekoittaminen makeaan juomaan. Moni ensi kertaa kokeileva juo nopeasti myrkyllisen ja hengenvaarallisen määrän. Tästä riskistä kannattaa puhua jo alakouluikäiselle. Puhu lapselle sanoilla, jotka hän ymmärtää. Kaikki alkoholi on lapsen elimistölle vaarallista, myös miedot juomat.

Pienet ja isommatkin lapset oppivat eniten mallista. Jos aikuiset juovat itsensä humalaan, lapsi oppii että se on aikuisista ok, sanoivatpa he mitä tahansa. Lapset siis oppivat suhtautumisen ja asenteen alkoholiin kotoa esimerkin avulla. Lapselle on pelottavaa, kun aikuiset juovat humalahakuisesti ja heidän käyttäytymisensä muuttuu oudoksi. Nuorelle vanhemman humalakäyttäytyminen voi olla pelottavaa tai kiusallista ja hävettävää. Aikuiset voivat antaa lapselle ja nuorelle mallia myös siitä, miten aikuinen voi käyttää alkoholia kohtuullisesti. Jos tavoittelet humalaa, tee se niin, että lapsesi tai nuoresi ei ole läsnä. Millaista mallia sinä haluat antaa nuorellesi?

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Lue lisää:

Nuoret ja päihteet
Nuoret, alkoholi ja kaverit
Miten keskustelen nuoren kanssa alkoholinkäytöstä?
Mitä tehdä, jos nuori pyytää sinua ostamaan alkoholia?
Mitä tehdä, jos nuori tulee humalassa kotiin?

Oliko tästä sinulle apua?

Ei ollenkaan
Erittäin paljon

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vanhempien väliset suhteet eron jälkeen

Erotilanteessa voi olla aikuisena välillä vaikeaa pysyä asiallisena ja ”aikuisena” toiselle vanhemmalle. Älä silti hauku tai arvostele toista...

Pois muuttavan vanhemman yhteydenpito lapsiin

Pidä katkeamatonta yhteyttä lapsiin tapaamisten ja puheluiden, tekstiviestien sekä sähköpostin välityksellä eron jälkeen. Se antaa lapselle...

Vinkkejä vanhemmille eron jälkeiseen elämään

Jos olet etävanhempi, pidä lapseen yhteyttä säännöllisesti. Näin lapsi saa varmuuden, ettet ole kadonnut hänen elämästään.