Siirry sisältöön

Miksi seksuaalikasvattaa alle kouluikäistä?

28.10.2018 klo 17:11 - Tuottanut Väestöliitto
Lapsi syntyy arvostaen itseään, hyväksyen kehonsa ja luottaen läheisyyteen. Lapsella on suuri tiedonhalu omasta kehosta. Asenne kehoon ja kehoitsetunto rakentuvat jo varhaislapsuudessa ja ovat tulevan seksuaalisuuden perusta. Tue lasta kehotunnekasvatuksella.

Seksuaalinen kehitys on jatkumo, joka kulkee läpi elämän, sikiöajasta vanhuuteen. Seksuaalisen kehityksen aikataulun tunteminen auttaa kasvattajaa ymmärtämään ja tukemaan ikätasoisesti lasta ja nuorta. Seksuaalinen kehitys tapahtuu biologisesti ohjattuna, oman aikataulun mukaan.

“Luonnollinen osa ihmistä, josta pitää tehdä myös lapselle luonnollinen asia, jotta hän oppii kunnioittamaan sekä seksuaalisuuttaan että itseään.” (vanhemman vastaus)

Pikkulapsi on utelias, murrosikä tuo mukanaan herkistymisen, aikuisuus rohkaistumisen. Kehotunnekasvatuksen tärkein tehtävä on suojata näitä ominaisuuksia alle kouluikäisellä. Kasvatuksen tulee vahvistaa näitä ominaisuuksia eikä horjuttaa tai rikkoa niitä.

“Näen sen mahdollisuuksien paikkana rakentaa hyvää itsetuntoa ja onnellista elämää, joka kantaa pitkälle. Lapsen seksuaalisuus on myös innostavaa: se tutustumisen seurailu on kiehtovaa, kun häpeä ei vielä ole päässyt pesiytymään uteliaisuuden kylkeen.” (vanhemman vastaus)

Lapsen terveen kasvun ja kehityksen tueksi tarvitaan rakastavat vanhemmat tai huoltajat. Lapsi kaipaa yksinkertaisia sanoja ja tekoja, joista hän ymmärtää olevansa turvassa, oikeanlainen ja sellaisenaan hyvä. Joka paikasta, luonnollisesti.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Kasvatatko monikielistä lasta? Onko joku perheenjäsenistä muuttanut Suomeen? Haluatko keskustella erilaisista taustoistanne tai lastenkasvatuksesta...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...

Ajanvarauschat: Monikkoperheiden uniohjaus

Uniasioihin perehtynyt sosionomi keskustelee kanssasi monikkoperheen nukkumiseen liittyvistä haasteista. Jos chat on jo alkanut, mutta ei näy...