Siirry sisältöön

Miksi seksuaalikasvattaa alle kouluikäistä?

28.10.2018 klo 17:11 - Tuottanut Väestöliitto
Lapsi syntyy arvostaen itseään, hyväksyen kehonsa ja luottaen läheisyyteen. Lapsella on suuri tiedonhalu omasta kehosta. Asenne kehoon ja kehoitsetunto rakentuvat jo varhaislapsuudessa ja ovat tulevan seksuaalisuuden perusta. Tue lasta kehotunnekasvatuksella.

Seksuaalinen kehitys on jatkumo, joka kulkee läpi elämän, sikiöajasta vanhuuteen. Seksuaalisen kehityksen aikataulun tunteminen auttaa kasvattajaa ymmärtämään ja tukemaan ikätasoisesti lasta ja nuorta. Seksuaalinen kehitys tapahtuu biologisesti ohjattuna, oman aikataulun mukaan.

“Luonnollinen osa ihmistä, josta pitää tehdä myös lapselle luonnollinen asia, jotta hän oppii kunnioittamaan sekä seksuaalisuuttaan että itseään.” (vanhemman vastaus)

Pikkulapsi on utelias, murrosikä tuo mukanaan herkistymisen, aikuisuus rohkaistumisen. Kehotunnekasvatuksen tärkein tehtävä on suojata näitä ominaisuuksia alle kouluikäisellä. Kasvatuksen tulee vahvistaa näitä ominaisuuksia eikä horjuttaa tai rikkoa niitä.

“Näen sen mahdollisuuksien paikkana rakentaa hyvää itsetuntoa ja onnellista elämää, joka kantaa pitkälle. Lapsen seksuaalisuus on myös innostavaa: se tutustumisen seurailu on kiehtovaa, kun häpeä ei vielä ole päässyt pesiytymään uteliaisuuden kylkeen.” (vanhemman vastaus)

Lapsen terveen kasvun ja kehityksen tueksi tarvitaan rakastavat vanhemmat tai huoltajat. Lapsi kaipaa yksinkertaisia sanoja ja tekoja, joista hän ymmärtää olevansa turvassa, oikeanlainen ja sellaisenaan hyvä. Joka paikasta, luonnollisesti.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...