Siirry sisältöön

Miksi peniksessä voi olla näppyjä?

09.10.2018 klo 15:32 - Tuottanut Väestöliitto
Finnejä voi olla missä tahansa päin ihoa kuten peniksessä, kiveksissä tai vaikka pakaravaossa. Peniksessä ja kivespusseissa on erilaisia ihon rauhasten aiheuttavia näppyjä, nyppyjä, epätasaisuuksia. Finnit ovat punoittavia näppyjä, jotka voivat tuntua aroilta. Joskus sukelimissä olevat näppy tai näpyt voivat olla oire seksitaudeista. Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä, on tärkeää että hakeudut seksitautitesteihin.

Peniksessä kuuluu olla esimerkiksi niin kutsuttuja nystermiä / helmipapuloita – eli pieniä tuntonystyjä ja talirauhasia. Niitä on eteenkin terskan reunassa ja niitä voi olla peniksen varressa ja kivespussinkin ihossa.

Talinäppylät peniksessä ovat tavallisia ja vaarattomia. Niitä muodostuu erityisesti murrosiässä. Vaikkeivät talinäppylät johdukaan epäpuhtaudesta, on tärkeää huolehtia erityisen hyvin henkilökohtaisesta hygieniasta. Hyvä hygienia estää talinäppylöitä tulehtumasta.

Tulehdusriskin vuoksi näppylöiden on myös paras antaa olla rauhassa, eikä niitä kannata puristella. Mitään muuta erityistä keinoa niiden poistamiseksi ei ole kuin aika.

Finneja hoidetaan suihkuttelemalla, vaihtamalla puhtaat alkkarit päivittäin ja tarvittaessa ihon desingiointiaineella näppy puhdistamalla.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...