Siirry sisältöön

Mikko Kuustonen: Vinkkejä murrosikäisten vanhemmille

24.04.2019 klo 12:35 - Tuottanut Väestöliitto
Videosarjassa ”Vuoden kasvot” vuodelta 2016, Eva Biaudet, Mikko Kuustonen ja Heikki Koponen antavat vinkkejä ja neuvoja nuorten vanhemmille.

Mitä tulee ensimmäiseksi mieleen vanhemmista ja murkuista?

Vanhempien ja teinien välisistä asioista tulee jälkijättöisesti mieleen kriisiytyneet tilanteet ja parisuhteen koetteleminen. Oma osaaminen voi tuntua olevan vähissä. Murrosiässä lapsen persoonallisuuden tietyt piirteet korostuvat. Samalla löytää itsestään uudenlaista vanhemmuutta.

Katso video: Mitä tulee ensimmäiseksi mieleen vanhemmista ja murkuista?

Mitä nuoret tarvitsevat mielestäsi erityisesti vanhemmiltaan?

Nuoret tarvitsevat rakkautta, turvallisuutta ja rajoja.

Katso video: Mikko Kuustonen: Mitä nuoret tarvitsevat mielestäsi erityisesti vanhemmiltaan?

Mitä nuorten vanhempien pitäisi oivaltaa nuorista juuri nyt?

Vanhemman tulee ymmärtää nuoresta se, että nuorten tärkein tehtävä on irtiotto ja viheliäinenkin kyseenalaistaminen. Samalla kuitenkaan rakkauden ja turvallisuuden merkitys ei hälvene minnekään, vaan se on keskeistä ja tärkeää ja sen merkitys kirkastuu joskus myöhemmin.

Katso video: Mikko Kuustonen: Mitä nuorten vanhempien pitäisi oivaltaa nuorista juuri nyt?

Mikä sujuu hyvin nuorten ja vanhempien välillä nykyään?

Murrosikäiset ovat vanhempiaan edellä informaatiokanavien käytössä. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa, että nuoret eivät ole enää vain vastaanottamassa tietoa vanhemmiltaan, vaan vuorovaikutusta on molempiin suuntiin. Vanhemmuudesta on tullut keskustelevampaa.

Katso video: Mikko Kuustonen: Mikä sujuu hyvin nuorten ja vanhempien välillä nykyään?

Mitä sitten, jos yhteispeli mättää?

Yhteispelin kuuluukin mättää, jotta murrosikä toteutuisi. Vanhempien kannattaa keskustella muiden vanhempien kanssa, jotta saa ymmärrystä siitä, millaisia pelisääntöjä muissa perheissä noudatetaan.

Katso video: Mikko Kuustonen: Mitä sitten, jos yhteispeli mättää?

Mitä aikuiset voisivat oppia nuorilta?

Aikuiset voivat oppia nuorilta monikulttuurisuutta ja moniarvoisuutta. Nuorilta voi oppia myös kyseenalaistamisen taitoa. Aikuisen on hyvä opetella olemaan ottamatta asioita itsestäänselvyyksinä.

Katso video: Mikko Kuustonen: Mitä aikuiset voisivat oppia nuorilta?

Mikä on ollut hankalaa murrosikäisten kanssa?

Vaikeinta murrosikäisen vanhemmuudessa on oman aikuisuuden ja maltin säilyttäminen. Nuorella on taito jopa yhdellä katseella saada vanhempi tuntemaan itsensä urpoksi. Silloin oma aikuisuus saattaa kadota. Silloin pitää pyytää anteeksi ja aloittaa uudestaan.

Katso video: Mikko Kuustonen: Mikä on ollut hankalaa murrosikäisten kanssa?

Vinkki tai neuvo nuoren vanhemmille

Murrosikäisen vanhempana oleminen on niin herkkä alue, että on vaikea mennä neuvomaan ketään. Isoin asia, minkä opin, on ollut vanhemmuden jakaminen siten, että kumpikin vanhempi hoitaa asioita, joissa on vahvemmilla. Uskallan antaa sellaisen neuvon, että kannattaa hyväksyä oma keskeneräisyytensä ja olla armollinen sekä itseään että lastaan kohtaan.

Katso video: Mikko Kuustonen: Vinkki tai neuvo nuoren vanhemmille.

Mitä ominaisuuksia arvostat murrosikäisissä?

Murrosikäisissä ovat parasta sopivat irtiotot ja kaiken kyseenalaistaminen. Murrosikä on tärkeä vaihe, jossa oma persoonallisuus kehittyy.

Katso video: Mikko Kuustonen: Mitä ominaisuuksia arvostat murrosikäisissä?

Parasta omassa vanhemmuudessa on ollut…

Parasta vanhemmuudessa on se, että se jatkuu joltain osiin, vaikka lapsesta tulee aikuinen. Se saa ajan myötä uusia ulottuvuuksia ja rakenteita. Parasta on ollut myös sen tajuaminen, että ei ole olemassa yhtä ainoata polkua. Vanhemman suurin unelma on, että lapsen elämä olisi jollain tavalla helpompaa ja selkeämpää.

Katso video: Mikko Kuustonen: Parasta omassa vanhemmuudessa on ollut…

Minulta jäi sanomatta omille nuorilleni…

“Mä koen, että mulla jäi sanomatta tavattoman paljon asioita silloin, kun lapset olivat murrosiässä. Mä oon yrittänyt sanoa niitä myöhemmin…” Murrosikä on asia, joka ohjaa lapsen kasvua ja kehitystä. Se ohjaa myös aikuisuutta ja aikuisen ihmisen maailmaa. Se jättää tietyt jäljet ja asioita voi paikata myöhemmin keskusteluissa, joissa asioista voi puhua paineettomammin.

Katso video: Mikko Kuustonen: Minulta jäi sanomatta omille nuorilleni…

Katso myös sarjan muut videot

Eva Biaudet: Vinkkejä murrosikäisten vanhemmille

Heikki Koponen: Vinkkejä murrosikäisten vanhemmille

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Perhepulma-chat on tarkoitettu lasta odottaville ja alle 18-vuotiaiden vanhemmille, jotka kaipaavat tukea vanhemmuuden, parisuhteen tai...

Kumppanuusvanhemmuus-chat

Kumppanuusvanhemmuus on suunniteltua ja jaettua vanhemmuutta, jossa vähintään kaksi henkilöä ilman keskinäistä romanttista rakkaussuhdetta...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...