Siirry sisältöön

Eva Biaudet: Vinkkejä murrosikäisten vanhemmille

24.04.2019 klo 12:35 - Tuottanut Väestöliitto
Videosarjassa ”Vuoden kasvot” vuodelta 2016, Eva Biaudet, Mikko Kuustonen ja Heikki Koponen antavat vinkkejä ja neuvoja nuorten vanhemmille.

Mitä nuoret tarvitsevat vanhemmiltaan?

On helppo sanoa, että rakkautta. Mutta ehkä luottamusta siihen, että vanhempi jaksaa ja ettei jätä nuorta yksin, vaikka ei jaksaisikaan. On antoisaa myös vanhemmalle, kun lapsi luottaa siihen, että vanhempi ei hylkää, vaan on mukana, tapahtuipa mitä vain. Jos tulee tilanne, että ei jaksa, olisi hyvä ennen sitä saada tukea.

Katso video: Eva Biaudet: Mitä nuoret tarvitsevat vanhemmiltaan?

Mikä on ollut hankalaa nuorten kanssa?

Enkä vaikeinta on ollut voimattomuuden tunne tilanteessa, jossa ei pysty estämään nuorta tekemästä virhettä. On pakko hyväksyä se, että nuorten puolesta ei voi elää, vaan heidän on tehtävä omat valintansa. Nuoren on kuitenkin hyvä tietää, että on olemassa se aikuinen, jonka puoleen voi kääntyä, sitten kun tarvitsee apua. On myös ollut rankkaa nähdä nuoren ahdistus siitä, että ei ole riittävän hyvä tai ei kelpaa.

Katso video: Eva Biaudet: Mikä on ollut hankalaa nuorten kanssa?

Mitä olisi hyvä tietää?

Nuorten ja aikuisten elämät ovat erilaisia erilaista. Nuoret näkevät aikuisten myös asioita ja joutuvat yhä aiemmin olemaan osallisena käsittelemässä vaikeita asioita, esimerkiksi epäoikeudenmukaisuutta ja ympäristöongelmia. On todella tärkeää kyetä keskustelemaan nuorten kanssa vaikeistakin kysymyksistä, kuten esimerkiksi seksuaalisesta väkivallasta.

Katso video: Eva Biaudet: Mitä olisi hyvä tietää?

Murrosikäisen ja vanhemman välit

Murrosikäisen vanhempana oleminen vaatii opettelua. Yhtäkkiä huomaa, että nuori ei enää tarvitsekaan vanhempaansa samalla tavalla. Nuoren irtautuminen voi ollakin vaikeaa, kun ei ole samalla tavalla tarvittu kuin ennen. Nuorilla on oikeus omaan maailmaansa. Onneksi kehitys tapahtuu vaiheittain. Tunne ja järki eivät välttämättä kulje samaa tahtia.

Katso video: Eva Biaudet: Murrosikäisen ja vanhemman välit

Muista tämä!

Spontaanin ihmisen on vaikea muistaa mitään sääntöjä. Varmaan monta kertaa menee väärin ja huomaa käyttäytyneensä hölmösti. Aina ei löydä keinoja kommunikaation parantamiseksi. Ehkä voi muistuttaa itseään siitä, että on aikuinen ja toinen on lapsi, vaikka hän yrittää olla tasavertainen ja aikuinen. Hänellä ei ole vielä sitä kokemusta kuin vanhemmalta. On tärkeää itse muistaa, että vanhemmalla on paremmat edellytykset ymmärtää asioista. On hyvä muistaa että teiniys on kehitystä ja irtiottamista. Joskus nuoren sanat ja teot voivat myös loukata.

Katso video: Eva Biaudet: Muista tämä!

Miten jaksan olla vanhempana?

Vanhemmuudessa on tärkeää jaksaa olla aikuinen, joka ei ole täysin tunteiden vietävänä. Siksi on hyvä, että omat tunteet ja kokemukset voi jakaa toisen aikuisen, esimerkiksi kumppanin, vanhemman, isovanhemman, ystävän tai ammattiauttajan kanssa. Kun on loukkaantunut siitä, mitä lapsi tai nuori on sanonut, on hyvä, jos toinen aikuinen voi kuunnella ja tukea, eikä ota nuoren sanomista liian henkilökohtaisesti. Olen itse saanut vaikeissa tilanteissa apua, enkä ole tullut tuomituksi. Tärkeä opetus onkin ollut se, että ymmärtää myös muita ja sen, että elämää ei aina voi hallita.

Katso video: Eva Biaudet: Miten jaksan olla vanhempana?

Mitä nuorelta voi oppia?

Vanhemmat kasvattavat lapsia ja nuoria kasvaen samalla itse. Nuoret voivat opettaa meille monenlaista. Eva Biaudet toteaa elämän lasten kanssa olevan merkittävä koulu vanhemmille. Siinä oppii koko ajan sitä, miten tärkeitä me ollaan toisillemme. Tärkeää on on se, että saa hyväksyä toisen ihmisenä ja saada tuntea arvostusta. Nuoret elävät laaja-alaista elämää, ovat uteliaita ja seuraavat asioita, eivätkä he ole vielä fakkiutuneet uomiinsa. Jos asiat ovat hyvin, on paljon toivoa siitä, mitä elämästä tulee. On surullista ja vaikeaa elää tilanteessa, jossa on menettänyt elämänuskonsa.

Katso video: Eva Biaudet: Mitä nuorelta voi oppia?

Mitä arvostan nuorissa

Murrosikäiset ovat intensiivisiä: tunteet ovat hyvin vahvoja. On mahtavaa pystyä olla niin ajassa läsnä. Nuoret ovat myös rehellisiä ja vaativat etenkin aikuisilta rehellisyyttä.

Katso video: Eva Biaudet: Mitä arvostan nuorissa

Mikä sujuu teinin kanssa?

Puhelin on aivan mieletön asia. Nuori voi aina ilmoittaa, jos myöhästyy tai jääkin kaverin luo. Niissä tilanteissa minua on helpottanut paljon, jos saan tietää, että nuori myöhästyy. Vaikka alkuperäistä sääntöä olisi rikottukin, on parempi kuitenkin saada tietää, missä nuori on.

Katso video: Eva Biaudet: Mikä sujuu teinin kanssa?

Haluaisin sanoa murkun vanhemmille

Haluaisin sanoa murkun vanhemmille, että kyllä se menee ohi. Vaikka tapahtuu hankalia asioita, on myös paljon hienoja hetkiä. Vaikka vaikeat asiat usein tulevat yllättäen, on tosi paljon mahtavia hetkiä, jolloin saa olla lähellä omia nuoriaan. Toivon, että olisin voinut antaa nuorilleni enemmän tilaa. Olen ehkä joskus sanonut liikaakiin. Parasta vanhemmuudessa on vanhemmuus. Omat upeat nuoret ovat suuri ihme. Vanhemmuus antaa mahdollisuuden kokea maailmaa monesta näkökulmasta.

Katso video: Eva Biaudet: Haluaisin sanoa murkun vanhemmille

Miten parantaa välejä?

Ulkopuoliset voivat auttaa. Keskustelutilaisuuksia voi olla vaikea järjestää. Mielestäni auttaa se, että kaverit ovat mukana ja laitetaan yhdessä ruokaa. Meillä on toiminut hyvin se, että mukana yhteisellä aterialla on joku nuoren kaveri, joka on sopivasti ulkona vaikeasta tilanteesta.

Katso video: Eva Biaudet: Miten parantaa välejä?

Hyödyllinen vinkki

Ulkomailla asuessamme, kun murrosikäiset olivat haastavassa vaiheessa, ryhdyimme laittamaan yhdessä ruokaa ja nuoret kutsuivat kavereita meille syömään. Tämän ansiosta saimme hyviä hetkiä yhdessä, koska kaikki olivat paremmalla mielellä.

Katso video: Eva Biaudet: Hyödyllinen vinkki

Katso myös sarjan muut videot

Heikki Koponen: Vinkkejä murrosikäisten vanhemmille

Mikko Kuustonen: Vinkkejä murrosikäisten vanhemmille

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...