Siirry sisältöön

Mikä on ehkäisyrengas?

04.08.2023 klo 10:59 - Tuottanut Väestöliitto
Ehkäisyrengas on yhdistelmäehkäisyvalmiste, joka sisältää kahta hormonia eli progestiinia ja estrogeenia. Ehkäisyrengasta voi raskauden ehkäisyn lisäksi käyttää hoitona runsaisiin kuukautisiin ja kuukautiskipuihin.

Ehkäisyrenkaalla tarkoitetaan hormonivalmistetta, joka on joustava ja ohut muovirengas. Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen tamponin tapaan ja paikoillaan ollessaan sen ei tulisi tuntua ikävälle. Ehkäisyrengas toimii samalla tavalla raskauden ehkäisyyn kuin yhdistelmä- eli e-pillerit, mutta ehkäisyrenkaan etuna on, ettei valmistetta tarvitse muistaa ottaa joka päivä.

Ehkäisyrengas voi asetuksen jälkeen olla paikoillaan 3 viikon ajan, jonka jälkeen pidetään 4–7 päivän tauko, jolloin kuukautiset tulevat. Ehkäisyrenkaalla on mahdollista siirtää kuukautisia. Kuukautisia siirtäessä renkaiden välissä ei pidetä taukoa vaan rengas vaihdetaan 3 viikon jälkeen uuteen. Useamman renkaan käytöstä peräkkäin ei ole terveydellistä haittaa, eikä se vaikuta ehkäisytehoon. Vaaratonta tiputteluvuotoa voi esiintyä, jos käytät useamman ehkäisyrenkaan peräkkäin.

Ehkäisyrengas ei sovi sinulle, jos sinulla on todettu aurallinen migreeni, korkea verenpaine, olet sairastanut laskimoveritulpan tai sinulla on riski saada laskimoveritulppa.

Ehkäisyrengas on yhdistelmäehkäisyvalmiste, joten renkaan käyttäjällä on käytön aikana hieman suurentunut riski laskimoveritulppaan. Riskiä lisäävät ylipaino, tupakointi sekä sukuriski. Terveydenhuollon ammattilainen arvioi ehkäisyn sopivuuden sinulle.

Ehkäisyrenkaan tavallisia haittavaikutuksia ovat mielialan vaihtelut, turvotus, pahoinvointi, päänsärky ja tiputteluvuodot. Usein haittavaikutukset helpottavat, kun ehkäisyrenkaan käyttöä on jatkettu yli 3kk ajan.

Ehkäisyrenkaan voi halutessaan ottaa pois yhdynnän aikana, jos kokee ehkäisyrenkaan haittaavan yhdyntää. Alle 3 tunnin ehkäisyrenkaan paikaltaan poissaolo ei vaikuta renkaan ehkäisytehoon. Ehkäisyrengas ei suojaa seksitaudeilta, joten tarvittaessa ehkäisyrenkaan kanssa on käytettävä kondomia tai suuseksisuojaa.

Sopivan ehkäisyn valinnasta voit lukea lisää täältä.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...

Miksi murehdin seksuaalisuudesta?

Murehtiminen on jonkinlaisen pulman jatkuvaa pyörittelyä mielessä, vaikka sitä ei voisi murehtimalla ratkaista. Siihen liittyy hankalia tunteita...

Miten murehtimisen kierteen voi katkaista?

Kun murehtiminen vie aikaasi valtavasti, kannattaa harjoitella murehtimisen kierteen katkaisemista. Huomion tuomisesta aisteihin ja tietoisen...