Siirry sisältöön

Lapsen seksuaalinen kehitys

Julkaistu 26.10.2018 - 26.10.2018 klo 16:01 - Tuottanut Väestöliitto
On hyvä tuntea alle kouluikäisen lapsen seksuaalisuus ja sen kehittyminen. Aiheesta on paljon tutkittua tietoa. Tässä kuvataan lapsen seksuaalisuus vauvana, taaperona ja leikki-ikäisenä.

Vauvat, löytäminen ja tutkiminen

Lasten seksuaalisuus alkaa kehittyä heti heidän synnyttyään. Vauvat keskittyvät kosketteluun, kuunteluun, katseluun, maisteluun ja haisteluun. Aistien kautta vauvoille kehittyy mukavan, turvallisen tunteen kokemus. Vauvan hyväily ja silittely turvallisesti on tärkeää. Se luo perustan terveelle kehitykselle. Vauvat tutkivat maailmaa ja löytävät myös oman kehonsa. He koskettelevat usein itseään, joskus myös sukupuolielimiään.

Taaperot, uteliaisuus, oman kehon tutkiminen

Taaperoista on mukavaa olla lähellä, sylissä ja peuhata. He huomaavat näyttävänsä erilaiselta kuin muut. Lapset alkavat huomata olevansa keholtaan poikia tai tyttöjä. He kiinnostuvat omasta ja muiden kehoista. He tutkivat kehoaan ja sukupuolielimiään ja esittelevät niitä myös muille lapsille ja aikuisille. Lapsi voi alkaa kosketella sukupuolielimiään, sillä se tuntuu hyvältä. He alkavat myös oppia, mitä saa ja mitä ei saa tehdä.

Leikki-ikäiset, säännöt, leikki ja ystävyys

Lapset oppivat yhä enemmän sääntöjä. He tutustuvat omaan ja muiden kehoihin leikeissä. Lapset leikkivät esimerkiksi ”isää ja äitiä” tai ”lääkäriä ja sairaanhoitajaa”. Lapset oppivat että alastomuus ja ”rumat sanat” herättävät aikuisten rajoittamista. Se on jännittävää ja hauskaa. Lapset esittävät paljon kysymyksiä kehosta, tunteista ja mistä vauvat tulevat. Tykkäämiset aikuisia ja lapsia kohtaan ovat tavallisia. Lapset saattavat sanoa usein rakastavansa äitiään, opettajaansa tai lemmikkiään. Se on lasten tapa sanoa pitävänsä kovasti jostakusta.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Voimat erityiseen elämään löytyvät yhdessä

Missä tahansa lapsiperheessä arki voi välillä olla aikamoista pyöritystä. Erityislapsiperheessä jokainen päivä on erityistä pyöritystä.

Yksin odottavien vertaischat

Odotatko lasta yllättäen yksin? Lapsen odotus ja syntymä on iso elämänmuutos, mahdollisesti vielä isompi jos kohtaat muutoksen ilman kumppanin...

Rekrytointi vanhempainvapaan aikana

Esimerkki elävästä elämästä: Uusi työpaikka vanhempainvapaan aikana onnistui.