Siirry sisältöön

Kuparikierukka

14.12.2023 klo 14:28 - Kirjoittanut Nuorten Väestöliiton asiantuntijat , Väestöliitto
Kuparikierukka on raskauden estemenetelmistä hormoniton vaihtoehto. Hormoniton ehkäisy vaihtoehtona voi kiinnostaa, jos on kokenut sivuvaikutuksia hormonaalisesta raskauden ehkäisystä. Kuparikierukka ei kuitenkaan sovi kaikille ja voi aiheuttaa esimerkiksi runsaita ja kivuliaita kuukautisvuotoja. Kierukkaehkäisy voidaan asettaa sekä synnyttäneelle, että synnyttämättömälle, mutta kuparikierukkaa harvoin suositellaan nuorelle ensimmäiseksi ehkäisyksi.

Mikä on kuparikierukka?

Kuparikierukka on raskauden ehkäisyyn tarkoitettu väline, joka asetetaan kohtuun. Kuparikierukka on tavallisesti pieni T:n mallinen muovinen kierukka, johon on kierretty kuparilankaa ympärille. Kuparin määrän mukaan kierukan kesto voi vaihdella 5 vuodesta 10 vuoteen.

Perinteisen T:n mallisen kierukan lisäksi on olemassa ns. rungoton kuparikierukka, joka asetetaan kohtulihakseen kiinni langalla ja kierukka on malliltaan kuin helminauha.

Mistä kuparikierukan saa?

Kuparikierukan saa esimerkiksi ehkäisyneuvolasta, terveysasemalta tai yksityiseltä gynekologilta. Tavallisesti kierukan asettaa lääkäri. Jos kunnassasi on käytössä maksuton ehkäisy ja kuulut maksuttoman ehkäisyn piiriin, niin voit saada kierukan maksutta. Täältä löydät tietoa kuinka lääkäriin pääsee.

Milloin kuparikierukka voidaan asettaa?

Kierukan asetusta suositellaan kuukautisten alkamisesta 7 vuorokauden sisään, jolloin raskauden riski on voitu poissulkea. On myös käytännössä todettu, että kierukan asetus kuukautisten aikaan on usein helpompaa. Jos raskauden mahdollisuus on poissuljettu, niin kierukan asetus on mahdollista missä tahansa kierron vaiheessa.

Mihin kuparikierukan vaikutus perustuu?

Kuparikierukan vaikutus perustuu kierukassa olevaan kupariin, joka aiheuttaa kohdun limakalvoneritteen muuttumisen siittiöille ja munasoluille epäedulliseksi. Kuparikierukka siis usein estää myös hedelmöittymisen, mutta viimeistään munasolun kiinnittymisen kohtuun.

Hormonikierukka vaikuttaa myös kohdun limakalvoon, mutta hormonikierukan sisältämä keltarauhashormoni ohentaa kohdun limakalvoa.  Hormonikierukasta löydät täältä lisätietoa.

Mitä haittaa kuparikierukasta voi olla?

Kuparikierukan tavallisena haittavaikutuksena on runsastunut kuukautisvuoto sekä kuukautiskipujen lisääntyminen. Runsas vuoto voi toisinaan aiheuttaa esimerkiksi anemiaa. Usein runsain vuoto tasoittuu kierukan käytön ensimmäisen 6kk aikana. Kuparikierukan käyttäjillä on lisäksi todettu esiintyvän enemmän emätintulehduksia.

Kuparikierukka jälkiehkäisynä

Kuparikierukka voidaan asettaa myös suojaamattoman penis-emätinyhdynnän jälkeen jälkiehkäisyksi. Kierukka tulee tällöin asettaa 6 vuorokauden sisään yhdynnästä. Kuparikierukka toimii tässä myös jälkiehkäisynä. Jälkiehkäisystä voit lukea lisää täältä.

Kirjoittajat: Väestöliiton nuorten palvelujen asiantuntijat

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...