Siirry sisältöön

Kun rakkaus loppuu - uusi yhteys on mahdollista

22.11.2018 klo 16:44 - Tuottanut Väestöliitto
Onko toivoa parilla, jolla ei ole enää toisiaan kohtaan eroottista intohimoa? Mistä voisi saada inspiraatiota, happea parisuhteeseen? Moni jatkaa kylmässä suhteessa mukavuussyistä.

Oleellista on, että pari osaisi pysähtyä ajoissa. Heillä tulisi olla rohkeutta todeta, että kaikki ei ole kunnossa. Heidän ei kannata odottaa kahta, kolmea vuotta, jolloin on tapahtunut jo paljon torjumisia ja loukkaantumisia. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vaikeampi on saada takaisin aitoja rakkaudentunteita.

Eroottisen rakkauden täyttämä parisuhde vaatii yhdessäoloa. Yhteistä aikaa on vaalittava.  Rakkauden tunnetta voi houkutella, mutta sitä ei voi pakottaa keinotekoisesti.   Ilo, hauskuus ja suorittamattomuus luovat mukavaa ilmapiiriä. Jos parisuhde synnyttää paineita, siinä on huimia odotuksia, voimakasta suorittamista ja miellyttämistä, ollaan menossa väärään suuntaan.

Oleellista on toisen kunnioitus ja arvostus. Jos ne katoavat, myös rakkaus katoaa. On selvää, että jokainen haluaa nähdä ja kokea päivittäin, että ei ole itsestäänselvyys suhteessaan.

Tunne että on tärkeä toiselle

Sanotaan, että parisuhteen eteen täytyy tehdä työtä. Silloin siitä muodostuu helposti varsinainen savotta. Mieluummin voisi puhua pyyteettömästä halusta tehdä hyvää kumppanille. Se tekeminen ei ole kaupantekoa vaan erityisyyden kokemus rakkaalle, tunne, että on tälle tärkeä.

Tuntuu, että arjen kohteliaisuus on vähentynyt parisuhteissa. Epäkunnioittavassa, kumppania vähättelevässä ilmapiirissä on vaikea tuoda esille arvostusta. Pienet eleet, lämpimät sanat ja toisen huomioon ottaminen unohtuvat joskus arjen suorittamispaineissa. Jos kumpikaan ei reagoi napakasti huonoon käytökseen, siitä syntyy helposti tapa olla parisuhteessa.

Happea parisuhteeseen

Parisuhteensa vaikeuksissa ponnistelevista saattaa ehkä tuntua, ettei heillä ole voimia yrittää eteenpäin. He ovat uupuneita ja tuskastuneita elämän harmauteen. Mikä voisi tuoda inspiraatiota, ”happea” parisuhteeseen?

Nyt olisi tärkeätä huolehtia omasta hyvinvoinnista. Olisi ”ravittava” itseä levolla ja virkistyksellä. Jotta voisi antaa, pitäisi itsellä olla jotain.

Annan kaikkeni, vaan en saa itse mitään

Entäpä jos tuntee itse antavansa paljon, mutta jää saamisessa osattomaksi? Parisuhteeseen on ehkä pesiytynyt marttyyri. Olisi hyvä miettiä, miksi yksi on ottanut nöyristelevän palvelijan roolin ja antanut toiselle valta‐aseman. Ehkä hän tekee sen säilyttääkseen perherauhan? Marttyyri itse mahdollistaa oman alistamisensa. Jokaisella on kuitenkin itse vastuu omasta onnestaan ja hyvinvoinnistaan.  Hän ei voi ripustautua puolisoonsa ja olettaa, että tämä tekee onnelliseksi.

Miksi kumppanilta ei voisi pyytää helliä sanoja ja huomiota? Ehkäpä taustalla on hylätyksi tulemisen pelko: jos alkaa vaatia, tuo oman tarvitsevuutensa esille. Puoliso voi kokea, että toinen on liian vaativa ja rasittava, ja hän hylkää tämän. On parisuhteen avainasia, paljonko parisuhde sisältää pelkoa yksinjäämisestä. Se vaikuttaa pelkääjän käyttäytymiseen.

Toisinaan yksinjäämisen pelko on niin kova, että yhdessä ollaan tavan vuoksi. Pari ei eroa, koska ero sattuu. Ero on aina valtava pettymys, joten yksinjäämisen pelko vie joskus voiton huonostakin parisuhteesta.

Ovimatto ei kiinnosta

Valtapelit ovat hyvin yleisiä parisuhteessa, josta erotiikka on hiipunut. On nöyryyttävää elää suhteessa, jossa yksi haluaa seksiä enemmän kuin toinen. Seksille aletaan asettaa ehtoja.

Valtapeli syntyy tilanteessa, jossa puoliso on valmis mihin tahansa ‐ vaikka ovimatoksi ‐  jotta saisi ripauksen rakkautta.  Tällaisella asetelmalla ei ole tulevaisuutta. Kumppaninkin on hyvin vaikea arvostaa ovimatoksi heittäytyvää puolisoa, vaikka tällaisessa parisuhteessa ”saa tehdä kaikkea” ja  ”saa kaiken anteeksi”.

Tyhjän pesän syndrooma

Kun lapset lähtevät maailmalle, pari joutuu kysymään itseltään, mitä tehdä, kun enää ei ollakaan vanhassa roolissa lasten vanhempina. Kykenenkö antamaan kumppanille mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä? Oleellista on, että pari ei pysähdy uuden elämänsä tyhjyyteen, eikä takerru menneeseen. Silti eräät yrittävät epätoivoisesti parantaa tyhjän pesän syndroomaa takertumalla lapsiinsa. Näin he estävät lasten itsenäistymisen. Hakoteillä ollaan myös silloin, kun eroavat vanhemmat tekevät lapsistaan tukihenkilönsä. Ei ole lasten asia korvata vanhemmille menetettyä parisuhdetta.

Meiltä puuttuu malleja asiallisista eroista. Mistä löytäisi mallin erosta, joka olisi hoidettu niin asiallisesti, että lapsilla ei olisi hätää? Sellaisia esimerkkejä on liian vähän. Kun ihminen joutuu paniikkiin eroahdistuksessaan, hän muuttuu ilkeäksi ja yhteistyökyvyttömäksi. Oikein ajoitettu, hyvin käsitelty ero tarvittaessa on kaikkien etu ‐ niin lasten kuin aikuistenkin.

Voiko nollasta rakentaa?

Voiko lähes tyhjästä rakentaa uudelleen läheisyyttä, eroottisuutta, luottamusta ja kiintymystä? Asiantuntijoiden mukaan uuden yhteyden rakentaminen on mahdollista. Edellytyksenä on, että pari kykenee katsomaan eteenpäin, löytämään yhteisen unelman, jota tavoitella. Siitä voi syntyä uusi yhdistävä linkki rakkauden tunteisiin.

Yleensä pari päätyy eroon siinä vaiheessa, kun suhde on ajautunut pahaan kriisiin. Silloin puolisot ovat jo etääntyneet kauas toisistaan. Molemmat ovat ehkä jo pitkään eläneet omaa elämäänsä. Uusi yhteys ei silloinkaan ole mahdoton. Edellytyksenä on, että suhteessa on molemmilla tilaa, aikaa ja luottamusta kasvaa omanlaiseksi, uudenlaiseksi yksilöksi.

Kirjoittajat:
Heli Vaaranen, parisuhdetiimin esimies, Väestöliitto
Minna Oulasmaa, pari- ja seksuaaliterapeutti, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mihin uskollisuus perustuu?

Uskottomuutta on tutkittu paljon, mutta uskollisuutta vähemmän. Miksi suurin osa ihmisistä on uskollisia? Alle on koottu tutkimustietoa sekä...

Onko uskottomuus tuhoamassa parisuhteesi? Maltti ja kuunteleminen kannattaa.

Uskottomuuden paljastuminen voi olla käännekohta ja ensimmäinen askel kohti aidosti vahvaa parisuhdetta. He, jotka kykenevät käsittelemään...

Vinkkejä hyvinvoivaan parisuhteeseen

Parisuhde on yksi elämämme merkittävimmistä ihmissuhteista. Jos parisuhde voi hyvin, lisääntyy myös hyvinvointimme, ja se heijastuu myös...