Siirry sisältöön

Mitä tarkoittaa grooming?

Julkaistu 25.01.2019 - Väestöliitto
Groomingilla tarkoitetaan internetin välityksellä tapahtuvaa lapsen tai nuoren houkutteluprosessia, jonka seurauksena hyväksikäyttäjä pystyy houkuttelemaan lapsen tai nuoren seksuaalisiin tekoihin. Suurin osa groomingiin syyllistyvistä on aikuisia. Grooming on Suomen rikoslaissa rangaistava teko.
Tuottanut Väestöliitto

Groomingilla tarkoitetaan prosessia, jossa hyväksikäyttäjä luo lapseen tai nuoreen luottamussuhteen, jonka avulla hyväksikäyttäjä pystyy houkuttelemaan lapsen tai nuoren seksuaalisiin tekoihin. Grooming tapahtuu netissä joko tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen välityksellä. Lapsen tai nuoren houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin on rikos.

Grooming-prosessissa hyväksikäyttäjä rakentaa syntyneessä vuorovaikutussuhteessa mielikuvaa itsestään ihmisenä, johon lapsi tai nuori voi luottaa ja jolle voi uskoutua. Hyväksikäyttäjä saattaa lähestyä lasta tai nuorta internetin välityksellä antamalla myönteisiä viestejä esimerkiksi lapsen tai nuoren ulkonäöstä, kypsyydestä, rohkeudesta, itsenäisyydestä tai erityisyydestä.

Hyväksikäyttäjä tekeytyy usein ystäväksi, on kannustava, kehuva ja lapsen tai nuoren elämästä ”aidosti” kiinnostunut. Hyväksikäyttäjä voi yrittää manipuloida lasta tai nuorta antamalla tälle rahaa, ostamalla tavaraa tai lupaamalla viedä johonkin tapahtumaan. Hyväksikäyttäjä pyrkii olemaan helposti lähestyttävä ja lapsen tai nuoren arkea ymmärtävä. Lapsi tai nuori kokee palkitsevana esimerkiksi saamansa huomion, toivon kokemuksen, ajan, arvostuksen, lohdun ja ymmärryksen.

Hyväksikäyttäjä alkaa luottamussuhteen vahvistuttua esittää intiimejä ja henkilökohtaisia kysymyksiä lapselle tai nuorelle esimerkiksi murrosiän kasvuun ja kehitykseen, seksuaalisuuteen tai seksiin liittyen. Hyväksikäyttäjä voi myös pyytää lapsesta tai nuoresta intiimejä, paljastavia kuvia/videoita tai pyytää tätä esimerkiksi itsetyydyttämään web-kameran välityksellä. Hyväksikäyttäjä voi myös näyttää lapselle tai nuorelle web-kameran välityksellä sukuelintään tai omaa itsetyydytystään.

Luottamuksen vahvistuttua hyväksikäyttäjä pystyy rakentamaan pohjan yhteiseen salaisuuteen, joka liittyy käytyihin keskusteluihin ja/tai lähetettyihin kuviin/videoihin

Groomingin yksi merkittävä osa on, että hyväksikäyttöön pyrkivä yrittää saada lapsen tai nuoren säilyttämään salaisuuden yhteisen sopimuksen kautta.

Mikäli lapsella tai nuorella ei ole tietoa, millaisista asioista voi keskustella turvallisesti tai millaisia kuvia/videoita itsestään voi lähettää, lapsi tai nuori voi alkaa vastailla tehtyihin kysymyksiin ja pyyntöihin ystävällisyyttään, vastavuoroisuuden tunteesta tai kiinnostuksesta.

Jos joudut netissä tapahtuvan groomingin kohteeksi, toimi seuraavasti:

  • Säilytä keskustelut ja kuvat/videot ottamalla ne talteen kuvakaappauksella.
  • Mikäli saat tekstiviestejä, säilytä myös ne.
  • Estä tekijän yhteydenotot.
  • Ilmoita tapahtuneesta poliisille. Voit kysyä neuvoa myös Nettipoliisilta.

Juttele asiasta tutun ja turvalliseksi koetun aikuisen kanssa, jotta et jää asian kanssa yksin. Luotettavia aikuisia löydät osoitteesta www.netari.fi

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...