Siirry sisältöön

Miksi on tärkeää tutkia omia rintoja?

12.10.2018 klo 16:06 - Tuottanut Väestöliitto
Tutustu rintoihisi: millaiselta ne näyttävät ja tuntuvat? Säännöllisesti rintoja tutkimalla opit tuntemaan rintojesi rakenteen ja havaitse niissä tapahtuvat muutokset. Rintojen kasvaessa ja kehittyessä murrosiässä, niiden kuuluukin muuttua. On hyvä, jos huomaat normaalista poikkeavat muutokset kuten kyhmyt, kovettumat tai haavaumat ajoissa. Niistä kannattaa kertoa terveydenhoitajalle tai lääkärille.

Rintojen omatarkkailu kuuluu kaikille sukupuolille.

Kun aloitat omatarkkailun, tee sitä aluksi kerran viikossa, jotta saat tuntumaa siihen, miltä rinnat tuntuvat kuukauden eri vaiheissa. Sen jälkeen kerran kuukaudessa riittää.

Oman kehon tunteminen on tärkeää. Kun tunnet kehosi ja tiedät, mikä sinussa on normaalia, huomaat myös muutokset.

Jos sinulla on kuukautiset, tee omatarkkailu heti kuukautisten jälkeen, koska rinnat ovat silloin pehmeimmillään. Ennen kuukautisia rinnat voivat aristaa ja niihin voi kertyä nestettä. Jos sinulla ei ole kuukautisia, valitse kuukaudesta tietty aika, jolloin tutkit rintasi.

Naisen rinnat sivusta, edestä ja käsi puristamassa nänniä -piirroskuva.

Rintojen omatarkkailu

  1. Katsele rintoja peilistä sekä kädet alhaalla että ylös nostettuina, ensin suoraan edestä ja sitten molemmilta sivuilta. Katso myös rinnan alle. Kiinnitä huomiota rintojen kokoon ja muotoon sekä muutoksiin ihossa ja nännissä. Kokeile hellästi puristamalla tuleeko nännistä eritettä.
  2. Tunnustele molemmat rinnat selällään maaten. Kierrä koko rinta napakasti painellen sormet suorina ja yhteen liitettyinä. Toista kolmesti tutkittavan rinnan puoleisen käden ollessa vartalonmyötäisesti, ojennettuna suorana sivulle sekä pään yläpuolelle. Tunnustele myös kyljet. Jos tunnet jotain poikkeavaa, tunnustele sitä varovasti.

    Lähteenä on käytetty Tunne rintasi – yhdistyksen ohjeita.

nainen makuulla, tutkii toisella kädellä rintaa sivulta ja alta -piirroskuva
Kuva: tunnerintasi.fi

On hyvä, jos huomaat normaalista poikkeavat muutokset kuten kyhmyt, kovettumat tai haavaumat ajoissa. Niistä kannattaa kertoa terveydenhoitajalle tai lääkärille.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Kuvat ovat Tunne rintasi Ry:n rintojen omatarkkailukortista. Omatarkkailukorttiin voit tutustua täällä.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten kondomia käytetään?

Suomeksi tekstitetty kondomin käyttöohje kertoo, miten kondomipakkaus avataan, miten kondomi asetetaan paikalleen ja otetaan pois ja miten kondomi...

Miten tulla ulos kaapista porukoille?

Päätös kertoa seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvistä pohdinnoistasi on sinun. Seksuaalisen suuntautumisen pohdinnoista voi kertoa harkitusti...

Olenko hyvä seksikumppani? -nettitesti

Olenko hyvä seksikumppani? -nettitesti on suunnattu nuorille, jotka pohtivat taitojaan petipuuhissa. Hyvässä seksikumppanuudessa ei lopulta ole...