Siirry sisältöön

Deittailun viisi vaihetta

13.04.2023 klo 10:44 - Kirjoittanut Heli Vaaranen , Psykoterapeutti , Väestöliitto
Deittisovellukset helpottavat parinetsintää. Deittisovelluksessa voit selata läpi lukemattomia kuvia ja profiileja. Sitten joku kiinnittää huomiosi. Jos hänkin on kiinnostunut sinusta, teille syntyy ”match” ja voit kirjoittaa hänelle viestin. Deittailussa on viisi vaihetta ensitapaamisesta siihen hetkeen, että kaksi ihmistä kokee olevansa pari. Deittailua on monenmoista, mutta tässä tekstissä keskitytään vakavaa parisuhdetta etsiviin. Lue ja tutustu, miten deittailu muuttuu seurusteluksi!

Ihastus

 

Deittailun alkuaskeleilla ihastuksen huuma on kova. Yhdet heittäytyvät ihastuksen pyörteisiin kokonaan, mutta toiset ovat varovaisempia. Alkuvaiheessa keskustellaan paljon. Kumpikin jakaa toiselle tunteita ja muistoja.  Uusi ihmissuhde ajaa ohi kaikesta muusta. Tunne on, että voit kertoa hänelle kaiken ja hän ymmärtää.  Hyvässä suhteessa voit tulla hyväksytyksi omana itsenäsi. Tutustumisen alkuvaihetta kutsutaan vaaleanpunaisten lasien läpi katsomiseksi. Kaikki kumppanissa näyttää ainutlaatuiselta ja haluttavalta.  Ihastuksen tunne syvenee ja kumpikin kokee onnellisuutta toisen läsnäolosta. Erossa oleminen taas voi aiheuttaa masennuksen kaltaisia tunteita.

Todellisuus tulee vastaan

 

Ihastusvaihetta seuraa realistisempi vaihe. Vaaleanpunaiset lasit putoavat silmiltä, ja tärkeässä kumppanissa saatetaan nähdä joitakin virheitäkin.  Voi tulla väärinkäsityksiä ja moittimista. Jos yrität muuttaa kumppaniasi toisenlaiseksi ihmiseksi, suunta on väärä. Sen sijaan on oikein nostaa vaikeita asioita keskusteluun ja etsiä kompromissia. Kahden erilaisen ihmisen suhde vaatii sen, että molemmat hiovat terävimmät särmänsä. Ihmissuhteessa vaikeus onkin olla oma itsensä, mutta silti joustava kumppanin toiveiden kannalta. Hyvistä keskusteluista ja kumppanin tuntemisesta alkaa molempien hioutuminen pariksi, joka kestää toistensa erilaisuutta!

Sitoutuminen

 

Tässä vaiheessa suhdetta kumppanit ottavat puheeksi sen, ollaanko me pari. Onko tämä seurustelusuhde? He ottavat puheeksi sen, onko suhde vain meidän kahden välinen, vai onko OK tapailla muitakin.  On tärkeää, että et koe itseäsi painostetuksi kumpaankaan suuntaan. Jos päätätte sitoutua ja alkaa seurustella, jutelkaa kahdestaan siitä, mitä sitoutuminen teille tarkoittaa. Se voi tarkoittaa, että ollaan vain keskenään intiimissä suhteessa. Se voi tarkoittaa, että ei ylläpidetä muita seksuaalisia juttelu – tai nettisuhteita. Kerro omat toiveesi sitoutumisen kannalta. Epäselvissä tilanteissa riitaa tulee helposti.

Sitoutuminen syventää suhdetta. Syvä sitoutuminen voi myös pelottaa, sillä kumppani voi alkaa tuntua korvaamattomalta. Jos sinun on ollut aikaisemmin vaikea luottaa siihen, että tärkeät ihmiset pysyvät lähelläsi, sitoutuminen voi uudelleen nostaa pelot pintaan.

Läheisyys

 

Seksuaalisessa suhteessaan parit etenevät omaan tahtiinsa.  Koskettaminen ja toisen kehoon tutustuminen tekee tutummaksi myös oman kehon ja oman nautinnon. Läheisessä suhteessa on luonnollista koskettaa ja tahtoa kosketusta omalta kumppanilta. Kosketus syvenee seksuaaliseksi kokemukseksi silloin, kun kumpikin on siihen valmis. Opettele sanomaan, mikä tuntuu hyvältä. Juttele siitä, millaista kosketusta haluaisit enemmän ja millaista vähemmän. Läheisyydestä saa nauttia täysillä! Vastuu seksin vapaaehtoisuudesta, nautinnosta ja ehkäisystä kuuluu molemmille.

Me kaksi

 

Seurustelevasta parista muodostuu tiimi. He tekevät asioita yhdessä ja nauttivat siitä. He käyvät kaupassa, laittavat syömistä, katselevat leffoja ja chillaavat. Yhdessäolo on parasta. He tekevät koulujuttuja ja miettivät tulevaa. He ovat yhdessä aina, kun vain voivat olla.

Jos olet aloittanut ensimmäisen kerran seurustelun tai vakavan tapailun, voi olla että voimakkaat tunteet hämmentävät sinua. Et tunnekaan pelkästään onnen huumaa tai perhosia vatsassa, vaan voi olla, että olet peloissasi ja jopa ahdistunut. Onko tuo henkilö oikea minulle? Tuleeko meistä onnellisia? Entä jos suhde ei kestä?

Voiko tämä kestää?

Kukaan ei välttämättä ole heti se oikea sinulle, etkä sinä hänelle. Päivä kerrallaan te joko hioudutte yhteen tai päinvastoin, niin että vähitellen huomaatte, sovitteko toisillenne. Et siis voi milloinkaan tietää, sovitteko toisillenne seuraavat viisi vuotta vai koko elämän. Seurustelun askel täytyy ottaa päivä kerrallaan. Saammeko toisiltamme riittävästi tänään, niin että huomisessakin on toivoa? Nuorten parisuhdekurssi netissä auttaa ymmärtämään tunteita ja kommunikoimaan paremmin.

Joskus esimerkiksi liian erilaiset arvot aiheuttavat konflikteja. Jos suhteessa ei kaikki ole kohdallaan, on hyvä huomata se ennemmin kuin myöhemmin. Vaikka seurustelu olisi kestänyt vain kuukausia, tunteet ovat syvät ja myrskyisät. Monet erot alkavat yksipuolisesti – yksi haluaa lähteä, vaikka toinen haluaa jatkaa.  Hyvä kommunikaatio auttaa vahvistamaan suhdetta ja pääsemään kriiseistä yli.

Hae maksutonta keskustelutukea täältä

Joskus on hyvä pohtia tunteitaan syvemmin. Väestöliiton psykoterapeutti antaa keskustelutukea netissä nimellä Psykoterapeutin chat: Intiimit ihmissuhteet ja deittailu. Chatit avautuvat aina loppuviikosta seuraavalle viikolle. Avoinna joka arkipäivä klo 13. Varaa aikasi ja tule keskustelemaan! Tervetuloa!

https://www.hyvakysymys.fi/ajanvarauschat/

Alla myös psykoterapeutin päivystyschat nuorille aikuisille intiimien ihmissuhteiden ja deittailun ongelmiin. Ajanvarausta ei tarvita. Avoinna ma 10 – 12 ja to 17 – 19.  https://www.hyvakysymys.fi/paivystyschatti/paivystava-psykoterapeutti-vastaa-nuorten-aikuisten-parisuhteen-ongelmiin/

 

Lähteet:

Tutustu nuoren parisuhteen perusteisiin täällä

https://www.hyvakysymys.fi/kurssi/nuorten-nettiparisuhdekurssi/

Tutustu deittailutestiin, millainen deittailija olet? Millaisesta kohtaamisesta seurustelu saa alkunsa?  Kevyt testi on suunniteltu antamaan näkökulmia ja herättämään ajatuksia.

https://www.hyvakysymys.fi/testi/millainen-deittailija-olet/#/

Lukijamme kertoo, että seurustelu herättää monenlaisia tunteita

https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/vertaistarina-ahdistaako-seurustelu/

Ohessa artikkeli seurustelusta

https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/seurustelu/

Entä kun seurustelu loppuu?

https://www.hyvakysymys.fi/testi/nuori-miten-suhtaudut-seurustelun-loppumiseen/#/

Tukea seurustelun loppumiseen täältä

https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/miten-seurustelusuhde-lopetetaan/

 

 

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Uusperheiden StepApp-valmennukset® Keski-Uudellamaalla

Viiden viikon maksuton StepApp-valmennus® tarjoaa tietoa, tukea ja työkaluja uuspareille esimerkiksi bio- ja bonusvanhemmuuteen, uusparisuhteeseen...

Uusperheiden StepApp-valmennukset® Varsinais-Suomessa

Viiden viikon maksuton StepApp-valmennus® tarjoaa tietoa, tukea ja työkaluja uuspareille esimerkiksi bio- ja bonusvanhemmuuteen, uusparisuhteeseen...

Uusperheiden StepApp-valmennukset® Pirkanmaalla

Viiden viikon maksuton StepApp-valmennus® tarjoaa tietoa, tukea ja työkaluja uuspareille esimerkiksi bio- ja bonusvanhemmuuteen, uusparisuhteeseen...