Siirry sisältöön

Vertaistarina - Ahdistaako seurustelu?

21.03.2022 klo 10:01 - Kirjoittanut Nainen, 32 v. , nimimerkki , Väestöliitto
Jos olet aloittanut ensimmäisen kerran seurustelun tai vakavan tapailun, voi olla että voimakkaat tunteet hämmentävät sinua. Et tunnekaan pelkästään onnen huumaa tai perhosia vatsassa, vaan olet huolestunut, peloissasi ja jopa ahdistunut. Onko tuo henkilö oikea minulle? Tuleeko meistä onnellisia? Entä jos suhde ei kestä? Miten toimisin tässä tilanteessa mahdollisimman oikein, etten vahingossa johda toista harhaan ja satuta häntä? Miksi tunnen huolestuneisuutta, vaikka minun pitäisi olla vain rakastunut?

Seurustelun alkuvaihe nostaa esiin pelkoja

Jos olet luonteeltasi tunnollinen ja tunnistat huolestuvasi monista asioista muutenkin helposti, saatat yksinkertaisesti ahdistusoireilla suuren riskin edessä. Rakkaus ja rakastuminen on nimittäin aina riski. Itse sairastan ahdistuneisuushäiriötä, joka puhkesi todenteolla ensimmäistä seurustelua aloittaessani. Yritin hallita kaikkea, mitä pienessä elämässäni oli meneillään. Se ei toiminut rakastumisen kohdalla.

Ensimmäinen seurustelusuhteeni ei onnistunut, mutta hakeuduin terapiaan ja kohtasin pelkojani yksi kerrallaan, niin ihmissuhteissa kuin muussakin elämässä.

Jos siis pelkäät tekeväsi virheen seurustelussa, tai alussa mainitsemani kysymykset kuulostivat tutuilta, pyydän sinua miettimään seuraavia asioita: Kukaan ei välttämättä heti ole oikea sinulle, etkä sinä hänelle. Päivä kerrrallaan te joko hioudutte yhteen tai päinvastoin, niin että vähitellen huomaatte, sovitteko toisillenne. Et siis voi milloinkaan tietää, sovitteko toisillenne seuraavat viisi vuotta vai koko elämän. Seurustelun askel täytyy ottaa päivä kerrallaan. Pidänkö hänestä tänään? Olenko valmis tänään sitoutumaan häneen ja hänen toiveisiinsa? Saanko häneltä tänään riittävästi, niin että huomisessa on toivoa?

Seurustellessa voit kokea ristiriitaisia tunteita

Toinen asia, joka tunnollista huolestujaa helposti vaivaa, on vaatimus täydellisyydestä. Kyllä, te saatatte joku päivä erota ja kyllä, se saattaa tuntua väärältä ja epäonnistumiselta. Mutta eroaminen ei tapahdu tänään, ja jokainen rakkauden täyttämä päivä on arvokas. Ehkä voisit siis olla itsellesi armollinen ja hyväksyä, että saatat epäonnistua, mutta niin ei välttämättä kuitenkaan käy. Tunnusta molemmat vaihtoehdot itsellesi. Se ainakin helpottaa minua monissa ahdistusta aiheuttavissa tilanteissa.

Kolmanneksi haluaisin mainita, että ristiriitaiset tunteet myös seurustellessa ja suhteessa ovat täysin normaaleja. Välillä tuntuu, että seurustelukumppani on maailman ihanin ihminen maailmassa. Toisinaan taas mietit, onko sinulla lainkaan tunteita häntä kohtaan.

Sinusta voi tuntua, että jotkut kumppanisi haaveet tai tavat tuntuvat olevan täydellisessä ristiriidassa omien tarpeittesi kanssa. Tässä on hyvä pysähtyä pohtimaan, mikä on kokonaisuus: saanko suhteessa olemisesta kuitenkin enemmän kuin yksin olemisesta? Jos vaihtaisin kumppanin johonkin toiseen henkilöön, olisiko vastassa samalla lailla ristiriitoja, mutta eri asioissa? Huomaathan, että jos kumppanisi tuntuu aiheuttavan sinulle henkistä tai fyysistä pahaa oloa, todennäköisesti vaistosi varoittaa, että suhteessa on jotain pahasti vialla. Niitä merkkejä kannattaa kuunnella tosissaan. Merkit voivat kertoa, että ette sovikaan yhteen. Ehkä silloin on aika etsiä itselleen uusi kumppani, joka arvostaa sinua kokonaisuudessaan.

Parasta on seurustelusuhde, jossa on hyvä olla

Toivon, että löydät rinnallesi kumppanin, jonka kanssa sinulla on hyvä olla. Seurustelu voi olla helppoa tai kivisempi tie, mutta itse ainakin koen, että omien haavojen perkaaminen on kannattanut. Nyt minulla on aarre, jonka olin jo heittämässä pelkojeni mukana pois. Olen jo kolmatta vuotta vakaassa suhteessa. Suhteemme alku oli tuulinen, koska molemmilla oli paljon pelkoja ja odotuksia. Nyt tiedän, että selviämme hyvin vaikeistakin solmuista ja riidoista.

– nainen, 32 v.

 

Tarvitsetko apua?

Väestöliiton psykoterapeutin päivystyschat perehtyy nuorten aikuisten parisuhteiden, ihmissuhteiden ja deittailun kipukohtiin. Maksutonta tukea on saatavilla, ota yhteyttä!

https://www.hyvakysymys.fi/paivystyschatti/paivystava-psykoterapeutti-vastaa-nuorten-aikuisten-parisuhteen-ongelmiin/

 

Tervetuloa maksuttomaan 45-min chattiin psykoterapeutin kanssa! Etsi psykoterapeutin ajanvarauschat otsikolla ”Intiimit ihmissuhteet ja deittailu”. Aikoja on avoinna joka arkipäivä klo 13. Jos et löydä vapaata aikaa, tarkista uudet ajat seuraavan viikon alussa uudelleen!

https://www.hyvakysymys.fi/ajanvarauschat/

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Häpeä ja rakkaus parisuhteessa

Häpeä syntyy, kun yhteys katkeaa: kun ihminen lähestyy toista, mutta toinen kääntää pään pois. Kun tätä tapahtuu merkittävissä...

Pitkäaikainen puoliso – se läheisin, mutta välillä niin ärsyttävä tyyppi!

Tuntuuko pitkä parisuhteesi enemmän rasittavan sinua kuin antavan voimaa? Puolisosi ei tunnu mielenkiintoiselta tyypiltä vaan lähinnä...

Paras työkalu parisuhdeongelmiin on yksinkertainen, mutta ei helppo

Tarve työkaluihin parisuhteen ristiriitatilanteissa on ymmärrettävä. Taikasauvoja ei ole, sillä paras työkalu on yksinkertainen ja tuttu, mutta...