Siirry sisältöön

Onks mitää sänkyvinkkejä ekaan kertaan?

Julkaistu 29.07.2019 - Väestöliitto
Ihminen on harvoin seppä syntyessään. Sama pätee ensimmäiseen seksikertaan. Seksin tekeminen vaatii opettelua. Ennen kaikkea siitä, mikä itsestä ja toisesta tuntuu hyvälle ja mikä ei.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Toisen ajatuksia kun ei pysty lukemaan, on onnistuneen ekan kerran taustalla usein hyvä keskustelu, siitä mitä molemmat odottaa ekalta kerralta. Luottamuksellinen keskustelu, jossa käydään läpi molempien toiveita, fiiliksiä ja mielikuvia ekaan kertaan liittyen. Keskustelu auttaa vähentämään paineita ja jännitystä sekä lisää luottamusta osapuolten välillä. Kun asioista on puhuttu ääneen, ei tarvi arvailla missä mennään ja mistä toinen pitää. Luonnollisesti keskustelua voi ja on myös syytä käydä puuhaamisen lomassa, jos joku ei tunnu hyvältä tai päinvastoin. Se minkä kukin kokee kiihottavaksi tai miellyttäväksi, voivat poiketa merkittävästi toisistaan. Myös eriävät käsitykset siitä, mikä on seksiä, voivat aiheuttaa hämmennystä. Toiselle se voi tarkoitaa yhdyntää ja toiselle esimerkiksi käsiseksiä. Kenties vastoin yleistä luuloa, ei ole olemassa ”oikeanlaista” tai ”vääränlaista” ensimmäistä kertaa, vaan jokainen tallaa tyylillään. Osapuolet määrittävät keskenään, mitä ensimmäinen kerta pitää sisällään. Oleellista on, ettei toista saa pakottaa yhtään mihinkään. Onkin hyvä varmistua siitä, mihin ollaan ryhtymässä, ettei tule väärinkäsityksiä.

On myös hyvä muistaa ettei seksi ole suoritus. Päinvastoin. Seksin tulisi olla jaettu nautinnon kokemus, josta molemmille jää hyvä fiilis. Tästä syystä kikkakolmoset tai seksikatalogit kannattaa jättää suosiolla kirjahyllyyn, sillä ne eivät ole oikotie onneen. Oleellisempaa on keskittyä luomaan turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri, jossa molemmat pystyy nauttimaan toisen läsnäolosta ja olemaan oma itsensä. Tähän liittyvä oleellisesti myös se ettei tule häirityksi puuhailun aikana ja ettei tapahtumista turhaan lörpötellä eteenpäin.

Seksin harrastamiseen ei myöskään ole mitään kiirettä. Jokainen tietää itse, milloin on valmis eikä fiilistä ole syytä kiirehtiä. Jos kuitenkin kokee olevansa valmis, on syytä tehdä hieman valmisteluja. Esimerkiksi ehkäisyyn on oleellista tutustua jo ennakkoon, jotta sen käyttö sujuu myös tositoimissa. Valmistautuminen onkin omiaan lisäämään varmuutta ja hyvää fiilistä, kun ei tarvitse jälkikäteen ressailla onnistuiko ehkäisy vai ei.

Viimeiseksi on hyvä muistaa, etteivät asiat tosielämässä mene kuin Hollywoodissa. Kömmähdyksiä sattuu, mutta ei haittaa! Tärkeintä on että molemmilla on hauskaa ja opettelette yhdessä, mikä juuri teille tuottaa iloa ja nautintoa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...