Siirry sisältöön

Onko pakko juoda?

Julkaistu 08.06.2018 - Väestöliitto
Alkoholin käyttö on useimmiten sosiaalista touhua, eli sitä juodaan kavereiden kanssa porukalla. Samalla saattaa kasvaa myös sosiaalinen paine juoda. Silloin toimitaan samalla tavalla kuin muut, ettei jäätäisi porukan ulkopuolelle. Pakon tunne voi tulla siis siitä, että kaikki kaveripiirissä juovat.
Tuottanut Väestöliitto

Alkoholin kohtuukäytössä ei ole mitään pahaa. Sitä voi harrastaa erilaisten alkoholijuomien maun vuoksi tai yleisenä seurustelujuomana, jolloin se rentouttaa ja tekee olon sosiaalisemmaksi.

Kohtuudella juominen tuntuu kuitenkin olevan erityisesti Suomessa haastava asia. Kännissä kynnys tehdä ja sanoa asioita laskee. Annosmäärien kasvaessa alkavat myös haitat lisääntymään. Seuraavalle päivälle voi jäädä vielä mojova krapula muistuttamaan kaikesta vedetystä viunasta.

Suomessa on mietojen alkoholijuomien ostamiseen 18 vuoden ikäraja ja väkeville viinoille 20 vuotta. Ikärajoilla on tarkoitus suojella nuoria viinan aiheuttamilta haitoilta ja ylilyönneiltä. Tästä huolimatta alkoholia käytetään nuorempienkin keskuudessa, mutta yhä vähenevissä määrin. Nuorten parissa raittiiden ja kohtuukäyttäjien määrä on koko ajan lisääntynyt. Näyttää siis siltä että uudet sukupolvet ovat fiksumpia alkoholin käytön suhteen kuin vanhempansa.

Nuoren kehittyvät aivot ovat aikuisen aivoja herkemmät alkoholin vaikutuksille. Päätöksenteko- ja arviointikyky, jotka nuorena ei muutenkaan ole vielä täysin kehittyneet, heikkenevät entisestään kännissä. Tapaturma-alttius kasvaa, mikä onkin suomalaisnuorten kohdalla suurimpia alkoholin käyttöön liittyviä riskitekijöitä. Runsas alkoholin käyttö voi vaikuttaa koulunkäyntiin ja ihmissuhteisiin sekä aiheuttaa masennusta ja väsymystä. Se lisää myös riskiä harkitsemattomaan seksuaaliseen käyttäytymiseen, muiden päihteiden käyttöön, päihtyneenä ajamiseen ja väkivaltatilanteisiin.

Alkoholilla saatetaan alkaa ”lääkitsemään” omia ongelmia, joka taas lisää riskiä alkoholin liikakäyttöön myöhemmin. Alkoholi ei ole kuitenkaan oikea tapa käsitellä huolia ja murheita, sillä vaikka se saattaa tuottaa hetkellisen hyvän olon tunteen, aiheuttaa liiallinen käyttö kasan uusia ongelmia.

Älä juo vain koska muut juo. Juo itse jos mieli tekee ja silloinkin kohtuudella. Kavereiden kanssa kannattaa keksiä jotakin muuta tekemistä niin, ettei juominen ole siinä pääosassa. Alkoholin voi korvata vaikka ruualla ja naposteltavilla, kahvilla, teellä tai limsalla.

Jos oma tai jonkun läheisen alkoholinkäyttö huolestuttaa, voi tällöin kääntyä terveyskeskuksen tai kouluterveydenhuollon puoleen, joista saa apua ja eteenpäin ohjausta ongelmakäytön suhteen. Jos tuntuu että vanhempasi käyttävät liikaa alkoholia, tietoa ja apua löytyy osoitteesta: http://www.varjomaailma.fi

SOITA!

Poikien Puhelin on avoinna arkisin kello 13-18 numerossa 0800 94884. Soitot ovat luottamuksellisia ja ilmaisia.

CHATTAA!

Chatimme on auki arkisin kello 13-15. Chat löytyy Poikien Puhelimen verkkosivulta.

Aihealueet:  Nuorten elämä

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

PÄIHTEET I Miks nuoret vetää niitä?

Märkää! Mä-mä-mä-mä-märkää! Ne huutaa: ”Tuu Petri juomaan, meillä on juhlat!” Pienet sille, ryypätään pois huolet ja tuskat. Näin...

RAHAPELAAMINEN I Ajanvietteestä addiktioksi?

Rahapelaaminen saattaa vaikuttaa viattomalta ajanvietteeltä, mutta voi olla pahimmassa tapauksessa koko henkilökohtaisen talouden romuttava...

Mikä on tipaton tammikuu?

Tipattoman tammikuun juuret juontavat toiseen maailmansotaan.