Siirry sisältöön

Miten kertoo kumppanille seksitaudista?!

Julkaistu 17.09.2018 - Väestöliitto
Seksitautitartunnasta on tärkeää kertoa kumppanille, vaikka se ei kivaa olekaan. Kyse on niin luottamuksesta kuin mahdollisuudesta ja oikeudesta huolehtia omasta hyvinvoinnista.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa, eli jos on seksiä ilman kondomia. Seksitauteja ovat klamydia, hpv ja kondyloomat, herpes, tippuri, B- ja C-hepatiitti, kuppa ja hiv. Ikävä juttu on että seksitaudit voivat olla täysin oireettomia, tällöin niitä voi tietämättään levittää uusissa seksikontakteissa.

Jos siis kortsu on seksissä unohtunut, oli se sitten pannessa tai suuseksissä, hakeudu seksitautitesteihin. Itsensä voi testauttaa lähimmässä terveyskeskuksessa tai sukupuolitautien poliklinikalla. Klamydia- ja tippurinäytteen voi antaa noin viikon kuluttua riskitilanteesta. Kuppa, hepatiitit ja hiv saattavat näkyä testissä vasta useiden viikkojen jälkeen tartunnasta. Kondylooma ja herpes testataan oireiden perusteella. Testeissä kannattaa kertoa seksitavasta ja mahdollisesta tartunta-ajankohdasta, jotta saa oikeanlaiset testit.

Mikäli sinulla on seksitauti, tulee se ottaa puheeksi kumppanin kanssa. Kumppanilla on oikeus tietää, jotta hän voi itse mennä testeihin ja hoitaa mahdollisen taudin. Jos teillä ei ole ollut kumppanin kanssa seksiä, niin hoida oma tartuntasi, jos tilanne vaatii niin kerro kumppanille. Vaikka seksitaudista kertominen satavarmasti jännittää, kannattaa se ottaa puheeksi mahdollisimman pian, viimeistään ennen seksiä. Silloin kumppani voi pohdiskella haluaako ottaa riskin mahdollisen tartunnan suhteen. Jos päätätte harrastaa seksiä niin käytä kondomia.

Kannattaa varautua siihen, että kumppani tarvitsee aikaa sulatella asiaa rauhassa, mikäli tieto tulee täysin puskista. On hienoa, jos pystyy yhdessä avoimesti puhumaan seksin turvallisuudesta ja tavoista suojautua seksitaudeilta. Kortsu on ainoa tapa pitää seksitaudit loitolla!

Ei ole olemassa ohjetta oikeanlaiseen tapaan kertoa seksitaudista kumppanille. Tärkeintä on ilmoittaa asiasta. Viesti, soitto tai kasvotusten asian kertominen, mikä sitten onkin se tapa jolla asian saa kerrottua. Voi funtsia, kuinka toivoisi siitä itselleen kerrottavan. Etukäteen voi pohtia, millaisia kysymyksiä kumppanille mahdollisesti herää ja valmistautua vastaamaan niihin. Turhaa kiertelyä ja kaartelua ei välttämättä kannata harrastaa, vaan kertoa seksitaudista suoraan ja asiallisesti. Todennäköisesti kumppani arvostaa rehellisyyttä ja vastuuntuntoa. Kumppania kannattaa kehottaa käymään testeissä, mahdollisen tartunnan varalta.

Seksitauteihin liittyy häpeää ja vaikenemista, vaikka ne ovat melko yleisiä. Seksitauti ei ole maailmanloppu, suurin osa niistä saadaan hoidettua pois lääkkeillä. Edes pahamaineinen hiv-infektio ei tänä päivänä laske elinajan ennustetta, mikäli lääkitys aloitetaan ajoissa. Parhaiten huolehdit itsestäsi ja kumppanistasi käyttämällä kortsua ja hakeutumalla testeihin, mikäli herää pieninkään epäilys mahdollisesta tartunnasta.

Lue lisää

https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/seksitauti-ei-tartu-uimahallista-tai-vessanpontosta/

Seksitautien testauspaikat

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...