Siirry sisältöön

Mitä on seksuaalinen ahdistelu?

15.10.2018 klo 13:02 - Tuottanut Väestöliitto
Seksuaalisella ahdistelulla tarkoitetaan tekoa, jossa henkilö tekee toiselle henkilölle teon, joka loukkaa teon kohteeksi joutuneen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Seksuaaliseen ahdisteluun kuuluvat teot tapahtuvat usein julkisella paikalla. Seksuaalinen ahdistelu on rikoslaissa tuomittava teko ja siitä voi saada sakkoa tai siitä voidaan tuomita vankeuteen.

Jokaisella on oikeus koskemattomuuteen. Jokaisella yksilöllä on myös seksuaalinen itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Seksuaalinen ahdistelu rikkoo näitä oikeuksia.  Seksuaalinen ahdistelu kiellettiin laissa syyskuussa vuonna 2014.

Seksuaalirikoslaissa määritellään seksuaalinen ahdistelu seuraavasti: koskettelemalla tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Seksuaalisella teolla tarkoitetaan tekoa, joka tekijä ja kohteena oleva henkilö sekä teko-olosuhteet huomioon ottaen on seksuaalisesti olennainen. Esimerkiksi olkapäälle taputtaminen ei ole seksuaalista ahdistelua.

Seksuaaliseksi ahdisteluksi miellettyjä tekoja ovat sopimaton koskettelu paikkoihin, joita tavanomaisesti voidaan pitää seksuaalisesti merkityksellisinä. Tällaisia tekoja ovat esimerkiksi pakaroiden, sukuelinten, reisien tai rintojen puristelu, sively, kähmintä tai taputtelu. Myös vastentahtoinen suutelu kuuluu seksuaalisen ahdistelun alle.

Seksuaalinen ahdistelu on rangaistavaa ainoastaan silloin, kun sitä voidaan pitää tahallisena tekona. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi väkijoukossa toisen takapuolen vahingossa tapahtuva hipaisu ei ole rangaistavaa.

Seksuaaliseen ahdisteluun voi syyllistyä alaikäinen tai täysi-ikäinen, tuttu tai tuntematon henkilö, tyttö/nainen, poika/mies tai muunsukupuolinen. Se voi kohdistua samaa tai toista sukupuolta kohtaan.

Jos joudut tai olet joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi:

  • Kerro asiasta luotettavalle aikuiselle esimerkiksi vanhemmallesi tai jollekin muulle läheisellesi, jotta sinun ei tarvitse jäädä asian kanssa yksin.
  • Hae keskusteluapua esimerkiksi terveydenhoitajalta, koulukuraattorilta tai -psykologilta, nuorisotyöntekijältä tai seurakunnan työntekijältä.
  • netari.fi-sivuston kautta löydät chat-palvelut, joissa voit myös keskustella tapahtuneesta.
  • Tee rikosilmoitus poliisille.
  • Voit olla yhteydessä nettipoliisiin tai Rikosuhripäivystykseen Help.some-mobiilisovelluksen kautta.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...